Рекордна одштета удовици пасионираног пушача

Порота суда на Флориди додијелила је Синтији Робинсон, удовици страственог пушача Мајкла Џонсона, рекордан износ одштете у износу од 23 милијарде долара на основу њене тужбе против другог по величини америчког произвођача дувана "Ар Џеј Рејнолдса".

Свијет 20.07.2014 | 11:44
Рекордна одштета удовици пасионираног пушача

Пресуда је највећа у историји Флориде према тужби, коју је поднио појединац против неке компаније. 

Робинсонова, која је из града Пенхендла, тужила је дуванску компанију 2008. године због смрти њеног супруга, тврдећи да су у својим производима скривали опасности по људско здравље и могућност стварања овисности. 

Џонсон /36/, који је преминуо од рака плућа 1996. године, дуже од 20 година конзумирао је од једне до три паклице цигарета. 

"Он једноставно није могао да престане. Пушио је и на дан своје смрти", рекао је адвокат Крис Честнат, који је заступао Робинсонову удовицу. 

Послије судског процеса, који је трајао четири седмице и 11 сати расправљања, порота се вратила са пресудом којом је одобрена одштета од 7,3 милиона долара удовици и њиховом дијетету, те 9,6 милиона долара Џонсоновом сину из претходног брака. 

Порота је потом још седам сати расправљала након чега је Робинсоновој одобрена сума од 23,6 милијарди долара одштета. 

Адвокати дуванске компаније, која производи цигарете "Камел", "Кул", "Винстон" и "Пал Мал", нису били доступни за било какав коментар. 

Међутим, званичник из компаније Џефри Реборн навео је у саопштењу објављеном у"Њујорк тајмсу" да планирају да оспоре "ту сулуду пресуду". Аналитичари наводе да су сличне индустријске жалбе често и успјешне. 

Честнат је истакао да пресуда није била "сулуда" већ "веома храбра" јер све указује на то да су поротници увидјели агресивни маркетинг компаније, посебно реклама усмјерених на младе људи и тврдњама да је "пушење било Џонсонов избор". 

"Лагали су Конгресу, јавности, пушачима и за то покушавају да окриве овисника о њиховом производу", закључује Честнат.

Коментари / 0

Оставите коментар