Тијела труле на топлоти, посматрачи ОЕБС на мјесту пада авиона

Припадници проруских снага данас су дозволили посматрачима ОЕБС-а да приђу делу подручја на којем се у четвртак срушио малезијски авион са 298, јавио је Ројтерс.

Свијет 19.07.2014 | 15:34
Тијела труле на топлоти, посматрачи ОЕБС на мјесту пада авиона

Проруске снаге нису дирале затечено стање на месту пада малезијског авиона на истоку Украјине, али су забринуте, јер тела страдалих труле на топлоти, рекао је данас председник владе самопроглашене Доњецке Народне Републике Александар Бородај.

Он је на конференцији за медије такође изјавио да нису пронађене црне кутије срушеног "боинга 777" у којем је страдало свих 298 путника и чланова посаде, пренео је Ројтерс.
"Тела невиних људи леже на врућини. Ми задржавамо право, ако се и даље буде одлагало...да почнемо да односимо тела.

Молимо Руску Федерацију да нам помогне да решимо овај проблем и пошаље своје стручњаке", рекао је Бородај, лидер проруских снага на подручју Доњецка, где се у четвртак догодила несрећа.

Проруске снаге и међународни посматрачи још нису постигли договор о безбедносној зони око места у источној Украјини где се срушио малезијски авион, рекли су данас њихови представници.

Успостављање ове зоне на месту где је у четвртак погинуло свих 298 путника и чланова посаде када се срушио боинг 777 од кључне је важности за очување доказа који су потребни да би се утврдио узрок несреће.

Шеф украјинске службе безбедности Валенин Наљвајченко раније је изјавио да се наставаљу разговори између званичника из Русије, Украјине и ОЕБС о формирању зоне од 20 квадратних километара око места несреће како би се омогућило уклањање тела.

Међутим, званичник самопроглашне Доњецке Народне Републике Сергеј Кавтарадзе је рекао да договор није постигнут, упркос разговорима.
"Нема безбедносне зоне. Ради се о региону који је близу борбених дејстава. Тамо се одвијају војне операције", изјавио је он за Ројтерс.

Портпарол ОЕБС-а Михаел Моцијуркив је казао да за сада не постоји споразум о безбедносној зони, али да је "то дефинитивно једно од приоритетних питања".

Авион боинг 777 "Малезијан ерлајнса", који је летео од Амстердама за Куала Лумпур, срушио се у региону Доњецка, на истоку Украјине, где су у току жестоки сукоби украјинских и проруских снага. Свих 298 путника и чланова посаде је погинуло.

Портпарол Украјинског безбедносног савета Андриј Лишенко изјавио је да Кијев нема информације о црним кутијама које су се налазиле у малезијском авиону који се срушио на истоку земље и да оне нису предате украјинским властима.

Сниматељ новинске агенције Ројтерс јавио је јуче да су спасилачке екипе пронашле другу црну кутију из малезијског авиона, док су проруске снаге у Украјини пронашле у четвртак једну црну кутију.

Проруски акитивисти у Украјини саопштили су јуче и да су пронашли већину уређаја за снимање којима је био опремљен авион "Малезија ерлајнса" срушен на истоку Украјине у близини границе са Русијом, на територији под контролом проруских снага.

Неименовани помоћник војног команданта проруских снага Игора Гиркина рекао је да је лоцирано осам од 12 справа за снимање, али није изнео више детаља.

Малезијски министар саобраћаја Лиов Тионг Лаи је данас изјавио да је авион "Малезија ерлајнза" ишао путањом која је велики "аутопут на небу" и да никада није зашао у ваздушни простор коме није дозвољен приступ.

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

мућка

20.07.2014 10:25

У авиону било 108 научника и доктора, на прагу открића вакцине против АИДС-а, кренули на симпозијум у Аустралију-паметном доста!

ОДГОВОРИТЕ