Шпирић намјештао послове са УИО

Управа за индиректно опрезивање (УИО) је најзлатнија кока, коју су черупали сви који су на било који начин могли утицати на њен рад - почевши од Сулејмана Тихића, преко Милорада Додика, па све до Николе Шпирића.

Република Српска 18.07.2014 | 19:41
Шпирић намјештао послове са УИО

Све њих, Кемал Чаушевић, притворени бивши директор УИО, директно је прозвао.

Чаушевићу и Здравку Цвјетиновићу Суд БиХ је 17.07. продужио притвор за још два мјесеца. Њих двојица
ухапшени су прије мјесец дана у акцији „Пандора“, заједно са бројним царинским радницима.

Нема сумње да ће се Тужилаштво БиХ морати позабавити и Уговором (број 831/13), који је УИО 02.07.2013. године потписала са продајно-сервисним центром „Там“ из Бањалуке.

Предмет Уговора је закуп пословног простора за смјештај одузете робе.
 
Потписници Уговора су директор УИО Миро Џакула и Небојша Јелисавац, директор ТАМ-а.

Висина Уговора је шокантна - за 10.280 м2 простора (од чега је 4.270 м2 затворени простор, а 6.010 м2 отворени простор) - УИО је одлучила да издвоји 25.209 Конвертибилних марака мјесечно, и то без ПДВ-а.

Цијена је више него запањујућа, јер је невјероватна количина новца која се издваја за м2 складишног
простора. Без дилеме је овај уговор штетан по УИО. И то у огромном износу.

Када се простим математичким радњама срачунају кључне одредбе Уговора, јасно је да Управа на годишњем нивоу за овај простор исплати ТАМ-у 302.508 КМ. Како је Уговор потписан на пет година, то значи да ће УИО ТАМ-у исплатити 1.512.540 КМ.

Уговором није прецизирано ко ће платити ПДВ, па је за претпоставити да се подразумијева да ће то учинити УИО. Са ПДВ-ом, УИО ће ТАМ-у за пет година исплатити 1.769.671,8 Конвертибилних марака. И све то за најобичнији складишни простор, који никако није у складу са нормама које такви објекти требају задовољити.

Двије ствари су овдје битне - прва, да је ТАМ у власништву Младена Милановића Каје, тајкуна који посједује пола Бањалуке; Друга битна чињеница је да је Кајин заштитник Никола Шпирић, који је предсједавајући УО УИО.

Није небитно истаћи и да је Каја припадник Мркоњићког криминалног клана, којем припада и Зоран Тегелтија, министар финансија у Влади РС.

Младен Милановић, власник је трговачке фирме „МГ Минд“, која се бави свим могућим пословима - од асфалтирања (власници су Мркоњић путева), преко грађевине, трговине, а у свом власништву посједују и бањалучку Тржницу.

Милановић је Власник Тржнице постао почетком 2011. године, а за већински пакет акција „МГ Минд“ тада је издвојио преко 30 милиона марака.

Милановић је акцију куповине Тржнице почео августа 2010. године, а окончао је у марту 2011.

Новинари Центра за истраживачко новинарство утврдили су (априла 2012.) да је “МГ Минд према пресудама Суда БиХ, преко двије фирме опрао укупно 6 милиона КМ”.

Навели су да је пресудом из априла 2011. године прецизирано да је “МГ Минд” од јуна до септембра 2005. године фиктивно продала “Металораду” из Брчког робу у вриједности 5,6 милиона КМ и тако избјегла плаћање више од 800.000 КМ пореза. Власници „Металорада” Алан Камберовић и Хаска Клопић су осуђени на по три и по године затвора за прање новца, док Младен Милановић, оснивач и директор МГ Минда, никада није одговарао за утају пореза. “МГ Минд” се помиње и у пресуди Вујадину и Александру Савановићу, који су у новембру 2008. осуђени на двије године и четири мјесеца, односно пет мјесеци завора, због прања новца преко бањалучке фирме “Крајина Цо”.

Упркос овим чињеницама, МГ Минд је учествовао у бројним приватизацијама, и тако је дошао у посјед десетина супервриједних некретнина у Бањалуци, од којих је неколико, милионске вриједности, у најстрожем центру града - Господској улици.

Као што видимо, перач пара Милановић је угледни привредник са којим УИО потписује потпуно непотребне и
штетне уговоре.

УИО, односно њен директор Миро Џакула, је, како ми је потврђено у тој институцији, 2.7.2013. године, по
налогу Николе Шпирића и Зорана Тегелтије, потписао штетан уговор.

УИО је, због Кајиног неусловног простора, одустала од много јефтинијег, и царинском прелазу ближег,
пословног простора у Градишци, у који је до тада смјештана одузета роба.

Тиме се учинило неколико катастрофалних и по УИО штетних пословних потеза:

Умјесто да се изнајми простор који је на скоро самом најпрометнијем граничном прелазу, изнајмљује се простор 50 километара даље, што значи веће трошкове превоза робе, који су чисто бацање пара;
 
Изнајмљени простор је, по тврдњама из УИО, за трећину  скупљи од оног у Градишци.

На овом мјесту долазимо до новог штетног потеза, који се материјализује у ангажовању новог шпедитера, јер заплијењену робу неко треба и да превезе.

Уз изнајмљивања Кајиног простора, пронађен је и нови шпедитер, фирма  „Меридијан“, која је у власништву Николе Вукелића, тајкуна изузетно блиског властима.

Шпедитер је у Уговору за вршење услуга превоза, утовара и истовара робе  претекао и градске бањалучке таксисте, јер је 4 пута (400%) скупљи у односу на претходног.

Уговори су везани, јер један тајкун (Каја) изнајмљује простор, а други тајкун (Вукелић) превоз, утовар и
истовар робе. Не иде једно без другог.

И што је најзначајније, када погледате Уговор УИО са “Меридианом” уочите да нема фиксне цијене, већ да је све варијабилно и зависи од количине робе, броја вожњи и сати на утовару и истовару…

Односно, од процјене оних који су направили ове криминалне уговоре, колико намјеравају украсти тај мјесец.

СлободанВасковицБлог

Коментари / 13

Оставите коментар
Name

цово3

18.07.2014 17:47

мало веци муцак и зесце см....рди.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Север

18.07.2014 17:53

Псле Баје Спириц је бр. 2 муљатор у СНСД-у.

ОДГОВОРИТЕ
Name

истоцно сарајево

18.07.2014 18:13

Цуди ме да не писес о томе како је цувени Брат Никола купио све пословне просторе у приземљу једне зграде у бл и издао их уницредит банци прије него су изливени темељи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нено72

18.07.2014 18:14

Господине Шпирићу ако је ово истина онда стварно срамота. Ионако сте нас пар пута изневјерили не знам како ћемо Вам опет пружити подршку.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ГОРАН ВРС

18.07.2014 18:28

У новој олимпијској дисциплини ПЉАЦКЕ БЕЗ ГРАНИЦА, злато одлази Лактасенку,Спирицу сребро а за бронзу се води грцевита борба висе стотина СНСДеових истакнутих спортиста у овој необицној али јако популарној дисциплини у Републици Српској.Покровитељи,те главни спонзори овог престизног такмицења су Влада, МУП,тузиласво,судови и инспекторати РСа који не могу сакрити задовољство успјесима постигнутим на овој спортској манифестацији.Од владе РСа као организатора овог спектакла незваницно сазнајемо да је могуце обарање светског рекорда у ТРИЈАТЛОНУ пљацке, мита и непотизма.Моземо само позелити срецу истакнутим спортистима јер ипак су они за овакве грандиозне резултате тренирали цитав зивот. СРЕТНО!

ОДГОВОРИТЕ
Name

валтер

18.07.2014 18:38

Не будимо наивни,они јадници дјаба сиједе у затвору и цисто сумњам да це иста да се деси док год је владајуца гарнитура на власти,како у Федерлном дијелу тако и у РС ! Сви смо свиједоци лоповлука који води према врху ! Риба смрди од галаве ! Потрбне су коријените промијене у друству даби кренуло набоље !

ОДГОВОРИТЕ
Name

алекса

18.07.2014 18:51

Немојте на њега он је један фини цовјек кад изадје на телевизију обавезно казе да знају градјани да зна јавност па то онда крене у његовом стилу бајка до бајке и на крају ми размисљамо о бозе дали зивимо у истој дрзави муљатор број један и први у реду за цекање на туњице

ОДГОВОРИТЕ
Name

цг

18.07.2014 18:53

Ма ста је две милијарде,помоци људима биједа спирке бас ми их је зао

ОДГОВОРИТЕ
Name

Октобар 2014

18.07.2014 19:37

Уууу... кад се крене размотавати клупко братства и јединства насе квази елите: Додик - Лагумдзија - Скрбиц - Корац... ма нема, сви конститутивни народи у истом клупку. Бандо лоповска!

ОДГОВОРИТЕ
Name

претпоставка

18.07.2014 20:09

Па онда је овај љаксе каја онај сто има највећу плату у РС само сто је он јадо под контролом других измедју осталих недо кесиц, миле Баја и слицних

ОДГОВОРИТЕ
Name

Митар

18.07.2014 21:09

Каја, Младен Милановиц, је власник и Бањалуцке Цистоце....полако це преузети цијелу Бања Луку. И пословна зграда која се ради крај сервиса аутопревоза у Бањалуци је његова. Сељак који казу и данас дан гледа сваки рацун који запослени направе, бас онако како је гледо у свом кафицу у Мркоњицу док је био кафедзија.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ацо

18.07.2014 22:01

Не могу вјеровати да је Дзакула јос увијек "невинашце".

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сотир Српско Сарајево

18.07.2014 22:25

Ма није ваљда? Чуј поштени Шпирић, човјек који је промјенио све могуће странке и коме по фаци видиш колики је лопов.

ОДГОВОРИТЕ