Очекивана два милиона - уплаћено око 773.000 КМ

На подрачун на који се уплаћује једнодневна зарада запослених у заједничким институцијама БиХ у сврху помоћи поплављеним подручјима до сада је уплаћено 773.498,31 КМ, потврђено је данас у Министарству
финансија и трезора БиХ.

Босна и Херцеговина 18.07.2014 | 18:54
Очекивана два милиона - уплаћено око 773.000 КМ

Једнодневне зараде за помоћ поплављеним подручјима БиХ издвајене су на основу одлуке Савјета министара БиХ и односиле су се на мајске и јунске плате, за оне институције које нису успјеле извршити обрачун током маја.

Од скоро 22.000 запослених, једнодневну зараду је издвојило њих око 14.000, што је мање од очекиваног јер су процјене Министарства финансија и трезора БиХ биле да се на овај начин може прикупити око два милиона КМ за помоћ поплављеном становништву.

Према подацима Министарства финансија и трезора БиХ, висина једнодневних зарада које су издвојене за помоћ полављеном становништву износила је од 24 КМ, колико износе дневна примања спремачице, до 258 КМ, колико су издвајали чланови Предсједништва БиХ.

Тако је за такозвану "дневницу солидарности" у Предсједништву БиХ највише издвојио члан Предсједништва БиХ из Републике Српске Небојша Радмановић, уплативши на рачун 258 КМ, док је предсједвајући Предсједништва БиХ Бакир Изетбеговић издвојио 251 КМ, а хрватски члан Предсједништва БиХ Жељко Комшић 237 КМ.

У Савјету министара БиХ двије дневнице издвојили су министар за људска права и избјеглице БиХ Дамир Љубић, уплативши 551,91 КМ, те министар одбране БиХ Зекеријах Осмић, који је уплатио 432 КМ.

Више од једне дневнице издвојили су и предсједавајући Савјета министара Вјекослав Беванда, који је од мајске плате издвојио 500 КМ, а толико је уплатио и министар правде БиХ Бариша Чолак.

Министар финансија и трезора БиХ Никола Шпирић издвојио је 222 КМ од мајске плате, а министар иностраних послова Златко Лагумџија 194 КМ, с тим да су ова два министра уплатили на рачуне за помоћ поплављенима из властитих средстава још 1.000 КМ, колико је уплатио Шпирић на рачуне Републике Српске и Федерације БиХ, те 4.335 КМ - колико је уплатио Лагумџија.

Министар спољне трговине и економских односа БиХ Борис Тучић уплатио је једнодневну зараду у износу од 191 КМ, министар саобраћаја и комуникација Дамир Хаџић 197 КМ, те министар цивилних послова БиХ
Средоје Новић 218 КМ. Уплате замјеника министара износе од 170 до 195 КМ.

У Парламентарној скупштини БиХ није било случајева да посланици или делегати дају двије или више дневница, па њихова издвајања за помоћ поплављеном становништву износе око 200 КМ, без обзира јесу ли професионални посланици који примају плате или су посланици који примају само паушале.

Највише су издвојили замјеник предсједавајућег Дома народа Парламентарне скупштине БиХ Сулејман Тихић, чија је једнодневна зарада износила 225 КМ, затим замјеник предсједавајућег Представничког дома Божо Љубић са дневном зарадом од 224 КМ. Предсједавајући Представничког дома Милорад Живковић издвојио је 212 КМ, док је предсједавајући Дома народа Драган Човић уплатио 218 КМ.

Иако примају само паушале од 713 КМ, а не и плате и у парламенту, по 200 КМ за помоћ полављеном становништву уплатили су посланици Азра Хаџиахметовић, Данијела Мартиновић, Мирсад Ђугум, Емир Кабил, Анто Домазет и Саша Бурсаћ, те делегат Драгутин Родић.

Шефу Клуба посланика СДС-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Младену Босићу грешком су одбијене једнодневне зараде и уз мајску и уз јунску плату, па му је из Трезора БиХ враћен износ од 207 КМ.

У Министарству финансија и трезора потврдили су да је у седам случајева било поврата једнодневних зарада јер су државни службеници тврдили да нису дали сагласност да им се одбије од плате, те је због тога и извршен поврат новца.

Закључно са јучерашњим даном, на девизном подрачуну, који је Министарство финансија и трезора БиХ отворило за помоћ подручјима захваћеним поплавама у БиХ, уплаћено је 327.757,30 евра, 669.271,12
америчких долара и 4.081,51 фунти, док је на подрачуну за уплате у конвертибилним маркама до сада уплаћено 607.488,50 КМ.


Коментари / 0

Оставите коментар