Ријешена мистерија кратера на "крају свијета"

Тим руских стручњака започео је истраживање големе рупе у земљи која се изненада отворила у једној од најизолиранијих регија на северу Русије.

Свијет 18.07.2014 | 17:13
Ријешена мистерија кратера на "крају свијета"

Реч је о кратеру промера око стотину метара који се појавио на полуотоку Јамал у северном Сибиру, чије име на језику локалних аутохтоних народа значи "крај света".

Руски научници након прикупљања информација открили су да је кратер изазвао раст температуре, а не метеор, како се првобитно нагађало.

Једна од чланица тима стручњака, Ана Курчатова, сматра да је кратер изазвала мешавина воде, соли и плина која је изазвала подземну експлозију, а додаје и да је реч о последици глобалног отопљења које је изазвало алармантно отапање леда који се налази испод површине.

Подсетимо, Јамал је једно од највећих руских и светских налазишта природног плина. Рупа је откривена недалеко од плинског поља Бованентски

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Познато име

18.07.2014 19:37

Молим Вас да исправите наслов: у нашем језику (како год да га зовете) на ијекавици се каже (пише) ,,ријешен,, или ,,ријешена,, а не ,,рјешена,,. Ова ријеч (ријешена) се добија од глагола ријешити а не од именице РЈЕШЕЊЕ, У тексту због брзине може се и опростити али у наслову...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Познато име

18.07.2014 19:48

Честитам на брзини исправке...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Туфко

19.07.2014 16:41

Тко је ту гуро кад је толика рупа

ОДГОВОРИТЕ