Првих 42 милиона евра на путу ка БиХ

Донаторска конференција у Бриселу била је изванредна демонстрација подршке и солидарности за БиХ, оцијенио је данас замјеник шефа Делегације ЕУ у БиХ Ренцо Давиди.

Босна и Херцеговина 18.07.2014 | 14:26
Првих 42 милиона евра на путу ка БиХ

Он је навео да је донаторска конференција, организована од Европске комисије у сарадњи са владама Француске и Словеније, окупила више од 60 држава и 23 међународне организације, као и представнике цивилног друштва и приватног сектора.

"Конференција је још једном потврдила солидарност с БиХ и Србијом прикупљањем помоћи од 809,2 милиона евра за БиХ, односно 995,2 милиона евра за Србију, да би се задовољиле финансијске потребе које у БиХ износе 650 милиона евра, односно 830 милиона евра у Србији", рекао је Давиди на данашњој конференцији за новинаре у Сарајеву.

Он је напоменуо да су ове бројке још предмет разматрања и појаснио да се ова "обећања раде усмено, након чега слиједи формална потврда".Давиди је рекао да је у току дистрибуција првих 42 милиона евра, од обећаних 809,2 милиона евра на донаторској конференцији. "Први износ наших средстава од 42 милиона евра из ЕУ је већ на путу и ускоро би требало да буде доступан", истакао је Давиди.

Он је напоменуо да су износи који су обећани БиХ веома значајни и превазилазе оно што се сматрало износом за краткорочне процјене у складу са урађеном Процјеном потреба за опоравак и санацију."Што се тиче потреба, идентификовано је око 600 милиона, значи да средства која су обећали донатори превазилазе потребе за неких 200 милиона евра у односу на износ који је процијењен", навео је Давиди.

Он је рекао да се, када ресурси буду мобилизовани, очекује одређени учинак који би требало да буде позитиван и дугорочан не само за привреду БиХ, већ и за све остале секторе друштва.Према његовим ријечима, са овим износом средстава може се унаприједити привредни раст, не само краткорочно, већ и у средњорочном периоду."За истинске користи од ових средстава потребно је позабавити се и питањима као што су структуралне реформе", закључио је Давиди.

Према његовим ријечима, потребно је исправно и одговарајуће управљање средствима, гдје се очекује максимална ефикасност и транспарентност."Постоје различити механизми за реализацију. Одређени дио средстава ће ићи у буџет БиХ, а то су средства која долазе из међународних финансијских институција", појаснио је Давиди.Он је навео да постоје различити модалитети дистрибуције средстава који ће се фокусирати на основна начела ефикасности и транспарентности у потрошњи средстава, напомињући да ће тај се тај процес пратити.

"На донаторској конференцији одлучено је и активирање механизма мониторинга, који ће се једним дијелом одвијати посредством Делегације ЕУ у БиХ и Србији", рекао је Давиди.Он је рекао да је планирано окупљање представника влада с циљем разматарња начина расподјеле средстава и приоритета, али није могао прецизирати када.Давиди је поновио да су идентификовани приоритети из Процјене потреба за опоравком сектора стамбеног фонда и извора прихода.

"Један од приоритета је реконструкција уништених стамбених јединица, да се осигура смјештај за оне који су изгубили домове и имовину. То подразумијева и јавне објекте попут школа, судова, болница, које су погођене поплавама", рекао је Давиди.Према његовим ријечима, други приоритет је усмјеравање средстава у покретање привредних активности која ће се усмјеравати за мала и средња предузећа у свим секторима, укључујући и пољопривреду, да би се што прије покренуле економске активности.

"Феномен поплава захтијева значајну пажњу, због чега ће дио средстава бити усмјерен за управљање ризицима од поплава и заштиту од поплава", додао је замјеник шефа Делегације ЕУ у БиХ.Према његовим ријечима, механизам цивилне заштите мора бити боље координисан и много брже да дјелује у ситуацијама каква је била у случају катастрофалних поплава, због чега је Европска комисија позвала БиХ и Србију да се укључе у механизам цивилне заштите.

"Што се тиче расподјеле средстава, неких 85 милиона евра је предвиђено за БиХ у смислу средстава из ИПА фонда, тако да су 42 милиона средства која се односе на ИПА 2011, 2012 и 2013, а 43 милиона евра долазе из ИПА средстава предвиђених за 2014", навео је Давиди.

Он је рекао да сада постоји одређен износ средстава који се дистрибуира од међународних финансијских иниституција, Међународног монетарног фонда и Свјетске банке, и то је новац који се упућује у ентитетске буџете.У том смислу, како је навео, одлука је на ентитетским властима да утврде модалитете, секторе и приоритете за помоћ."Што се тиче средстава за стамбено збрињавање и реконструкције, ми планирамо ова средства осигурати преко грантова, односно бесповратних средстава", рекао је Давиди.

За средства ИПА 2014 биће потребно још усаглашавања око листе пројекта, одобрења Савјета министара за финализацију овог процеса. "Очекујем да ће ова средства бити доступна доста брзо, да би се омогућила реконструкција прије зиме", рекао је Давиди.

Он је истакао да су од 809,2 милиона евра обећане помоћи за БиХ око 40 одсто донације, а 60 одсто кредити, с тим да је ријеч о врло повољним кредитима са дугим грејс периодима и повољном каматом.

Извор: Агенције

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

постени

18.07.2014 12:31

Све це то заврсити у мафијаским дзеповима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ацо

18.07.2014 12:38

Баја :" Ми смо потопљени до гуше " нама 95% а федерацији 5 %

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ја

18.07.2014 13:34

Народ неце видити ни евра од овога.Јеби га кад смо лопови ко це нам помоц.Мрзим кад саљу паре јер знам да це се пола украст.Сто они не организују обнову а ми да само радимо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

поп

18.07.2014 17:28

Ово је Баја једва чекао, изборна година, паре стигле, и сада навали народе СНСД-а на прасице, а остали це да посте као и увјек. Е луди народе! Када ће овај напацени народ доци памети, па помести мафију?

ОДГОВОРИТЕ