БДП у првом кварталу 0,5 одсто

Република Српска је у првом тромјесјечју ове године имала најмањи бруто домаћи производ (БДП) у односу на цијелу 2013.годину.

Република Српска 18.07.2014 | 13:29
БДП у првом кварталу 0,5 одсто

Наиме, у прва три мјесеца БДП је у односу на прво тромјесечје 2013. године имао позитивну стопу раста од свега 0,5 посто.

Лани је БДП РС-а у првом тромјесјечју био 1,9 посто, у другом 2,20, трећем 1,7, а четвртом 1,8 посто, подаци су Завода за статистику РС.

Међутим, почетак ове године већ је био у силазној линији, а за очекивати је даљи пад у другом тромјесјечју због посљедица које су оставиле мајске поплаве.Када је у питању први квартал ове године, посматрано по подручјима класификације дјелатности бруто додата вриједност реално је већа у подручјима: финансијске и дјелатности осигурања за 3,4 посто, вађење руда и камена; прерађивачка индустрија; производња и снабдијевање електричном енергијом, гасом, паром и климатизацијом; те снабдијевање водом, канализација, управљање отпадом и дјелатности санације животне средине за 3,0 посто.

Истовремено, БДП је реално мањи у подручјима стручне, научне и техничке дјелатности; административне и помоћне услужне дјелатности за 5,2 посто, пољопривреда, шумарство и риболов за 2,1 посто.

Извор: Фена

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

сетац

19.07.2014 08:27

Ма најаци смо.Док нас води СНСД и ови јадници од полтрона никад нам неце бити добро.Среца, избори су близу а народ поцео да размисља својом главом.Савез за промјене до побједе.

ОДГОВОРИТЕ