Страхују због недостатка хране за стоку

Становништво сеоских подручја које се бави сточарством већ ноћима не спава од брига због нестабилног времена, усљед чега не могу да покосе ливаде, па им трава пропада, тако да страхују да ће у зиму остати без сијена за исхрану крупне стоке.

Република Српска 18.07.2014 | 10:36
Страхују због недостатка хране за стоку

Осам крава у својој штали има Јованка С. (80) из села Дубица, на планини Мањача код Бањалуке, која каже да киша већ седмицама одлаже косидбу.

"Ранијих година у ово доба сијено је већ било у пластовима. Сада син не смије ни да почне косити, јер киша неуморно пада. Можда би некако и покосио, али шта вриједи када би трава иструлила прије него што би се осушила и не бисмо могли покупити откосе", жали се ова старица.

У сличним је проблемима и домаћинство Крупљанин, из села Рацуне, код Бањалуке, чији је дио ливада покошен и непокупљена трава пропада, а у дио површина косачица још није ни ушла.

"Покосили смо једну ливаду и већ 10 дана је трава на њој, не можемо покупити од кише, а више нема ни вајде да купимо, јер је трула. Од овог што није кошено, вјероватно ће добар дио пропасти, пошто су биљке полегле", пожалила нам се Милкица Крупљанин из Рацуна.

Да су људи који се баве сточарством у великим проблемима, наглашава и Владимир Усорац, предсједник Удружења пољопривредних произвођача - мљекара Републике Српске, који каже да ни он због кишовитог времена није стигао све да покоси.

"Дио сам успио покосити, а дио је и пропао. Пропала је велика маса. Када сам покосио прве откосе, на њиви су остали чак 18 дана, тако да је дио пропао, а на дијелу је опала храњива вриједност", наглашава Усорац.

Како он наглашава, проблем се огледа и у томе што метеоролози и за наредне дане, након краће стабилизације, најављују промјењиво вријеме.

Не могу ни тузлански сточари обавити послове на ливадама јер, како кажу, чим се вријеме мало устабили, наиђе нова киша.

"Нису људи покосили готово ништа, не да вријеме. Таман мало осуши, а оно опет почне киша", испричао нам је Енес Хасановић, секретар Удружења пољопривредника БиХ, Сектор Тузланског кантона.

По његовим ријечима, прва дјетелина је покошена у јуну, а већ је има поново за кошење, што, ипак, не допушта киша.

"Надамо се да неће пропасти ливада, али хоће остарити и неће јој бити добар квалитет. Видјећемо шта ће бити", истиче Хасановић.

Шта ће бити, знају метеоролози, чија прогноза неће охрабрити домаћинства која живе од сточарства, будући да и наредних дана небо према њима неће бити толерантно. Наиме, мјестимично се и данас очекују пљускови и грмљавина, израженији у источним и сјевероисточним подручјима.

"У суботу биће сунчано вријеме уз малу до умјерену облачност, а током дана доћи ће до развоја облачности, с тим да се у источним и југозападним подручјима очекују пљускови. У недјељу ће бити сунчано и вруће", навели су из Федералног хидрометеоролошког завода.

Ако је вјеровати страним сајтовима, који се усуђују саопштити дугорочну временску прогнозу, већ од понедјељка у готово све крајеве БиХ стиже нови талас киша, који ће потрајати данима.

А талас невоља запљуснуо је пољопривреднике ове године, тако да су им штету изазвали поплаве и град, а потом и киша која неуморно пада.

Извор: Независне

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Фармер

22.07.2014 06:56

Кољи док нису изгубиле на килажи

ОДГОВОРИТЕ