Родитељи и беба никако у исти кревет

Дилема у вези са тим да ли бебе треба да спавају са родитељима у кревету, траје већ дуго. Нова студија показала је да је дијељење кревета са мамом и татом највећи фактор ризика смрти новорођенчади.

Свијет 17.07.2014 | 18:16
Родитељи и беба никако у исти кревет

Бебе никако не би требало да спавају у кревету са родитељима, тврде стручњаци. Спроведена студија показала је да је за бебе до четири мјесеца то највећи фактор ризика од смрти током спавања, док код старијих беба највећу опасност представљају јастук и ћебе, у које се малишани некада увуку.

Подаци који су кориштени у истраживању сакупљени су у америчком Националном центру за превенцију смрти код дјеце. Истраживачи су анализирали податке 8.207 смртних случајева код беба.

Према тим подацима, дијељење кревета са родитељима кривац је за 70 одсто изненадних смрти беба, тврди педијатар Рацхел Моон. "Када је ријеч о бебама старости између четири мјесеца и годину дана, оне би требало да спавају на кревету без јастука, ћебади… ", кажу стручњаци.

Они савјетују да бебе спавају у истој соби са родитељима, али никако у истом кревету и наглашавају да би мекане објекте, попут јастука, требало држати даље од дјеце, барем док не напуне годину.   

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Ридјан

17.07.2014 19:35

Свака цаст на савету

ОДГОВОРИТЕ