Путин упозорава: Санкције воде у ћорсокак

Руски предсједник Владимир Путин упозорио је да ће америчке санкције против Русије довести "у ћорсокак" односе између двије земље и нанијети штету пословним интересима САД у његовој земљи.

Свијет 17.07.2014 | 10:17
Путин упозорава: Санкције воде у ћорсокак

"Санкције имају ефекат бумеранга и нема сумње да ће гурнути америчко-руске односе у ћорсокак и изазвати озбиљну штету", рекао је Путин новинарима током посјете Бразилу.

САД су синоћ увеле до сада најобимније санкције против Русије због, како сматра Вашингтон, мијешања Москве у дешавања у Украјини. Мета санкције су кључна предузећа руске економије, укључујући "Гаспромбанку", "Росњефт" и остале компаније из области енергетике и банкарства.

Путин је рекао да треба да види детаље санкција да би схватио њихов пун обим, али је додао да је сигуран да ће ове мјере нанијети дугорочну штету националним интересима САД.

"То значи да ће америчке компаније које желе да послују у Русији изгубити конкурентност у поређењу са осталим глобалним енергетским фирмама", рекао је руски предсједник.

Он је нагласио да ће посљедице осјетити фирма "Ексон мобил", која је раније добила прилику да послује у Русији.

"Дакле, да ли то значи да они не желе да послују овдје? Наносе штету сопственим великим енергетским компанијама", рекао је Путин.

На мети нових америчких санкција су и високи руски званичници, укључујући потпредсједника Думе, министра задуженог за Крим, команданта руске федералне обавјештајне службе ФСБ и лидера проруских снага у Украјини.

Највећа руска гасна компанија "Гаспром" није се нашла на листи санкционисаних предузећа.

Замјеник руског министра спољних послова Сергеј Рјабков изјавио је да Москва планира одговор који ће бити "болан" за Вашингтон и оцијенио да ће нове америчке санкције додатно закомпликовати америчко-руске односе, пренио је Интерфакс.

Потпредсједник руске владе Дмитриј Рогозин рекао је да су нове америчке санкције против руских предузећа нелегалне, пренијела је РИА "Новости".


Извор: Агенције

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

ЛЗН

17.07.2014 08:18

Потпредсједник Русије Дмитриј Рогозин рекао је да су нове америчке санкције против руских предузећа нелегалне...

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВРС РВИ

17.07.2014 10:27

Какве санкције мисли да уведе посрнула америцка привреда, али нема везе и да су најпросперитетнији, могу они једни без других свакако. Има још држава у свјету. Амери само праве буку као и обично што би народ рекао "пас који лаје не уједа."

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боо

17.07.2014 14:53

Цао Путине сад це Амери доци по своје.

ОДГОВОРИТЕ