За пољопривреду у Српској 15 милиона КМ

Свјетска банка је у оквиру програма "Хитног пројекта отклањања штете од поплава" за БиХ одобрила кредит вриједан 100 милиона америчких долара, од чега ће у обнову пољопривреде РС бити уложено 15 милиона КМ.

Република Српска 17.07.2014 | 08:34
За пољопривреду у Српској 15 милиона КМ

У Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде РС, које ће бити задужено за имплементацију кредита, прецизирали су да ће РС највећи дио овог кредита уложити у обнову инфраструктуре, изградњу насипа и обнову пољопривредног сектора по свим основама.

Подаци о новом кредитном аранжману прецизирани су јуче на састанку представника Свјетске банке и Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде РС.

На састанку је истакнуто да ће РС и ФБиХ од укупне кредитне суме добити једнаке дијелове, по 47,5 милиона долара, док ће пет милиона долара овог кредита бити усмјерено у дистрикт Брчко.

Представници ресорног министарства и Свјетске банке су се договорили и то да ће овај омјер расподјеле новог кредита између РС и ФБиХ остати на снази све док не буде познат коначан износ процјене штете.

Из Свјетске банке су рекли да је кредит за обнову БиХ након катастрофе одобрен уз петогодишњи грејс период и рок отплате 25 година, док ће камата за њега на годишњем нивоу износити 1,25 одсто.

Према ријечима Гордане Роквић, савјетника у Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде РС, програм обнове кроз кредит Свјетске банке ће бити реализован у периоду од септембра ове године до краја децембра 2018. године.

"За имплементацију пројекта у РС и дистрикту Брчко ће бити задужена Јединица за координацију пољопривредних пројеката нашег министарства", рекла је она.

Роквићева је прецизирала да ће дио кредита одобрен за РС бити пласиран кроз три компоненте.

"Прва компонента, у вриједности од 19 милиона долара, ће бити утрошена за набавку робе за хитни опоравак од катастрофе. Друга компонента се односи на рехабилитацију јавне инфраструктуре, која подразумијева и изградњу насипа, набавку уништене електроенергетске и индустријске инфраструктуре, а она је вриједна 27,25 милиона долара. Трећа компонента од 1,25 милиона долара односи се на новац који ће бити употријебљен за подршку пројекту", рекла је Роквићева.

Из ресорног министарства су прецизрали да ће у коначници укупна сума кредита који ће бити пласиран за обнову пољопривреде бити 15 милиона КМ.
"Тај новац ће примарно бити усмјерена на обнову сточног фонда, санацију штете на пластеницима и покривање трошкова набављених репроматеријала за занављање производње, рефундирање рачуна за купљено сјеме и набавка нових количина сјемена за јесењу сјетву", рекла је Роквићева.

Она је додала да ће корисници овог новца моћи бити само и искључиво пољопривредна газдинства чија је штета евидентирана у јединственом регистру штете.


Извор: Независне

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Радован

17.07.2014 07:36

Сада ће тај новац у неку од Бајиних комерцијалних банака да се пласира на 5. година по 8% камате па после тога можда нешто добије раја!

ОДГОВОРИТЕ