Тужилаштво истражује и Николу Шпирића

Тужилаштво БиХ проширило је истрагу око пословања Управе за индиректно опорезивање (УИО); У њиховом фокусу сада је пословање царинског териминала у Броду.

Босна и Херцеговина 17.07.2014 | 07:00
Тужилаштво истражује и Николу Шпирића

Тужилаштво БиХ проширило је истрагу око пословања Управе за индиректно опорезивање (УИО); У њиховом фокусу сада је пословање царинског териминала у Броду.

„Према свједочењима неких од ухапшених у акцији 'Пандора', стварни власници терминала у Броду су Никола Шпирић и Здравко Цвјетиновић“, потврдили су ми извори блиски Тужилаштву БиХ.  

Здравко Цвјетиновћ, помоћник директора УИО за царине, ухапшен је прије мјесец дана, заједно са Кемалом Чаушевићем, бившим директором УИО.

“Тихић и Додик су ми наредили да именујем Цвјетиновића, а Шпирић је био у позадини свега. Он је главни уредник дешавања у Управи”, рекао је Кемал Чаушевић пред Судом БиХ, 15.07. ове године, током рочишта о продужењу притвора њему и Здравку Цвјетиновићу.

Очекује се да Суд БиХ наложи продужење притвора за још два мјесеца овом двојцу (одлука се очекује 17.07.), а колики је страх Режима Милорада Додика од овог процеса свједочи податак да је СРНА, 16.05., емитовала лажну вијест да је пуштен Здравко Цвјетиновић. То није истина, јер је пуштен из притвора његов брат Зоран Цвјетиновић и ријеч је о манипулацији срачунатој да се амортизује цијела прича.

“Није ми јасно због чега ја још нисам саслушан, а имам много тога за рећи”, изјавио је Чаушевић пред Судом 15.07.

Очито је да Чаушевић јасно наговјештава да ће проговорити о свима онима по чијем налогу је радио или морао радити прљаве послове. И са којима је дијелио талове.

Шпирић члан организоване криминалне групе

Никола Шпирић је у вријеме највеће пљачке УИО, био предсједавајући Управног одбора Управе за индиректно опорезивање и бројне посредне информације воде ка њему, као једном од главних протагониста безочне отимчине вриједне преко милијарду марака.

Како ствари стоје, најдиректнији пут Тужилаштва БиХ до Шпирића води преко царинског терминала у Броду. Бар то тврде свједоци у овом случају.  
 
Према њиховим свједочењима, Шпирић и Цвјетиновић стоје иза фирме “Глобал”, која УИО издаје терминал у Броду. Марко Пекез, који је директор Глобала, само је њихов пион у цијелом овом послу.

“Шпирић и Цвјетиновић су стварни власници Глобала. Они су све учинили, посебно Цвјетиновић, злоупотребљавајући позицију првог човјека царина, да на тај терминал буде усмјерено што више возила, иако је он практично непотребан у систему царине”, изјавили су свједоци у Тужилаштву БиХ.

Кренимо редом.

Глобал добио уговор са УИО 28.11.2012.

Из Управе за индиректно опорезивање ми је одговорено да правна лица, код којих се налазе царински терминали, имају обавезу да од укупно наплаћеног изноза за кориштење царинских терминала 30% уплате на Јединствени рачун УИО, док се накнада за кориштење царинских терминала у власништву УИО у потпуности уплаћује на Јединствени рачун. Ово је, како ми је речено, дефинисано Одлуком Управног одбора УИО која се примјењује од марта 2007. године.

Управи за индиректно опорезивање поставио сам питања и у вези са фирмом “Глобал”.

“УИО је раскинула уговор о држању царинског терминала са компанијом ‘Р&С Цомпанy’ д.о.о. Прњавор због неизмиреног дуга по основу обавезе уплате прихода за кориштење царинског терминала у Броду, а који је поменута компанија имала у износу од 666.227,14 КМ, који данас са затезном каматом износи 1.035.873,65 КМ.

Дана 13.09.2012. године УИО је расписала јавни оглас за избор новог држаоца царинског терминала у Броду, а о од четири пријављена понуђача, само је један понуђач испунио све тражене услове и није имао дуговања према УИО, па је тако дана 28.11.2012. године закључен уговор о држању царинског терминала са компанијом ‘Глобал БХ’ д.о.о. из Брода, чији је власник г. Марко Пекез”, одговорио ми је Ратко Ковачевић, портпарол УИО.

Према његовим ријечима, од дана од када је почео да функционише терминал у Броду у власништву компаније “Глобал БХ” д.о.о. из Брода, па до 30.06.2014. године, “овај обвезник је задужен од стране УИО за 30 % прихода које мора уплатити на Јединствени рачун у укупном износу од 872.202,06 КМ и овај износ је у потпуности уплаћен на Јединствени рачун, тако да обвезник нема никаквих дуговања”.

„Глобал“ за годину и по зарадио 2 милиона КМ, односно 113.063,23 КМ мјесечно

Ковачевић није хтио прецизирати колико је зарадио “Глобал”, али будући да је Одлуком Управног одбора УИО дефинисано да 70% осталих прихода припада власнику терминала, онда се једноставном рачуницом дође до податка да је та фирма, у периоду од потписивања уговора па закључно са 30.06.2014. године, оприходовала 2.035.138,14 КМ.

Наизглед је све чисто, али подаци до којих сам дошао истражујући овај случај, говоре да је око „Глобала“ све упитно и да ништа није чисто.

“Глобал БХ” д.о.о. из Брода и “Туш” д.о.о. из Бихаћа су 28.05.2012. године године закључили Уговор о закупу пословног објекта у Улици Краља Петра првог ослободиоца у Броду, односно “Глобал” је узео под закуп објекат “Туша”.

Општина одбијенице пише, Минстарство их брише

Само три и по мјесеца касније, 13.09. 2012., УИО расписује оглас за новог “држаоца терминала у Броду”. Нема дилеме да је Марко Пекез знао да ће УИО распистаи овај оглас и да је имао припремљен објекат за понуду. Нема дилеме да му је то неко из УИО на вријеме дојавио.

Сам Марко Пекез потпуно је непознат у пословном свијету РС/БиХ и у њему апсолутно не значи ништа. Он је, према свим расположивим подацима, тек марионета преко које дјелују Шпирић и Цвјетиновић. Битно је нагласити да се у цијелој причи појављује још једна особа - Винко Миловановић, који је, према расположивим подацима, веза између Пекеза и Шпрића/Цвјетиновића.

“Миловановић два пута седмично дође у Брод. Претпостављамо да долази да узме новац”, тврде моји извори.

Следећи догађаји и датуми свједоче да УИО никако није могла изнајмити простор од “Глобала”, јер је то незаконито, пошто нису испуњавали потребне услове.

УИО изнајмила супермаркет

Након што је потписао уговор са УИО 28.11.2012., “Глобал” само дан касније 29.12.2012. подноси захтјев надлежном органу општине Бод за издавање локацијских услова за адаптацију унутрашњих просторија у сврху промјене намјене простора.

Већ ова чињеница указује да УИО није знајмила царински терминал, већ супермаркет са добрим паркингом.

Докази даље кажу да је општинско Одјељење за просторно уређење одбило захјтев “Глобала”, па се та фирма жалила 21.01.2013. Министарству за урбанизам, грађевинарство и просторно уређење у Влади РС.  

Министарство 15.02.2013. поништава општинско Рјешење и налаже поновни поступак, а Одјељење за просторно уређење општине Брод поново одбија “Глобал”.
Та фирма 02.04.2013. опет упућује жалбу министарству, које поново све поништава и враћа на поновни поступак и то дана 15.08.2013. Поступак још није завршен.

То практично значи да “Глобал” у овом периоду, односно никако, није могао издати простор УИО као цариснки терминал. Јер то није царински терминал, већ супермаркет са паркингом.

Истрага Тужилаштва БиХ показаће да ли су Шпрић и Цвјетиновић на овом послу паркирали милионе у сопствене џепове.

Миро Џакула за блог “Са друге стране”:

“Управа ни од кога не изнајмљује терминале. Потпише се уговор са власницима терминала, а 30 посто од урађеног посла иде Управи. Управни одбор одобрио такав рад и одлучује о терминалима. Не знам ко су власници Глобала, али знам да фирма са којом је УИО имала прије тога уговор није платила обавезе од готово два милона КМ“.

УИО: Приходи од свих терминала за девет година износе 110 милиона

На јединственом рачуну УИО по основу накнаде за кориштење терминала у периоду од 2006. до јуна 2014. године укупно је наплаћено 110 милиона КМ (приходи од терминла у власништву УИО и 30 % прихода од терминала у власништву других правних лица).

06/2014. год -  6, 5 милиона КМ
2013. година – 13,7 милиона КМ
2012. година – 12,9 милиона КМ
2011. година – 13,8 милиона КМ
2010. година – 13,3 милиона КМ
2009. година – 12,7 милиона КМ
2008. година – 16,0 милиона КМ
2007. година – 14,5 милиона КМ
2006. година –   6,4 милиона КМ

УКУПНО:       109,8 милиона КМ

Ова средства се уплаћују на Јединствени рачун и распоређују се заједно са свим осталим приходима од индиректних пореза. Да је барем дио поменутих прихода био на располагању УИО, до данас су се могли изградити сви терминали у власништву УИО, односно државе, тако да приватне компаније у БиХ више не би били држаоци царинских терминала.

Управа за индиректно опорезивање БиХ у свом власништву има тренутно 10 царинских терминала и то су: Изачић, Шамац, Градишка, Бијељина, Орашје, Рача, Каракај, Зворник, Каменско и Клобук. На осталим локацијама у Босни и Херцеговини, гдје УИО нема у власништву своје  терминале, а таквих је укупно 31,  терминале држе остала правна лица која имају потписане уговоре са УИО као држаоци терминала.

Према Одлуци о утврђивању услова за царински терминал, коју је усвојио Управни одбор УИО 2007. године, висина накнаде за кориштење царинских терминала је 40 КМ по дану за теретна моторна возила и 10 КМ по дану за путничка моторна возила.

СлободанВасковицБлог

Коментари / 29

Оставите коментар
Name

Дс

16.07.2014 19:17

Хапсит старог лопова одмах.

ОДГОВОРИТЕ
Name

јустице

16.07.2014 19:20

Тако, тако само један по један!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Никола

16.07.2014 19:20

Корак по корак,крецу се према врху...Неце бити лако онима који су уцествовали у овоме!?

ОДГОВОРИТЕ
Name

црна гора

16.07.2014 19:24

Засто Васковиц казе које власник фирме РС Цомпанy И коме је он близак.То оцигледно намјерно прецуткује

ОДГОВОРИТЕ
Name

СЈЕДИ ШПИРО НА ВРХ СЛАМЕ

16.07.2014 19:27

БОЖЕ МИЛИ КУД СМО ЗАШЛИ, А КАКО ЋЕМО ИЗАЋИ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

валтер

16.07.2014 19:28

Дзаба Васковицу,док год лопови не оду са власти нема ниста од тога,кад говорим о лоповима мислим на све нивое власти,како у Федералном дијелу тако и у РС ! А дотад нек те бог цува јер смо свиједоци како су пролазили такви ко ти!?

ОДГОВОРИТЕ
Name

лазар

16.07.2014 19:32

Када видим тог Спирица на телевизији имам осјецај да је то највеци криминалац на балкану који је то љигавац бозе сацувај!?

ОДГОВОРИТЕ
Name

куки

16.07.2014 19:39

Риба смрди од главе, ника од репа, и Дзакулу одмах хапсити. Све је знао имао увид у папире зна се ко прима кадрове у царину за коју цифру... хе хе Без потребне сколске спреме задњи слуцај примљен Александар Керезовиц дојуцерасњи возац у Аутопревозу Бања Лука, конкурса није било.

ОДГОВОРИТЕ
Name

раде

13.01.2020 17:32

Да

Name

зворник

16.07.2014 19:52

Спиро, лопузо

ОДГОВОРИТЕ
Name

сиске о1

16.07.2014 19:52

А ста је са сефом унутрасње контроле сектора царина .Мехмедалија је годинама указивао на криминал сви су му се смијали ста је са Миром Дзакулом реце цовик пре пар мјеци да је надувано све око криминала у управи и да га нема а оно следи спектакл оставка и смјена одма знаци да лазе и прикрива несто.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ГОРАН ВРС

16.07.2014 20:40

Драги Бозе јел има и један из Додикове секте а да није украо барем милон

ОДГОВОРИТЕ
Name

Контра

16.07.2014 20:43

Ста је са бивсим удбасем миром прелом, организатором сверца у Херцеговини од рата до акције пандора, а сада сефом царине? Умирио се, у мисију рупу се сакрио у Требињу и цека да се ово мало стиса па да настави послове.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рале

16.07.2014 20:47

Којег год да ухапсе, неце погресити, све су то велике рибе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ацо

16.07.2014 20:50

Спириц је присутан у свим порама финансијског криминала,само сто су се до сада жртвовали ситни играчи.Видјеце се ускоро и његова улога у великим повратима ПДВ-а.Фрајер узме дио,па потопи људе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зоран

16.07.2014 21:24

Васковицу ако је све сто писес истина онда добро морас главу цувати јер ако је тако као сто писес онда ти је глава у торби,сретно,цувај се

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пропаст

17.07.2014 00:13

Ови из СНСД-а ем су нас довели до пропасти ем изгледа и сами себе. Сваки дан све више "падају". Ни Додик им више не вјерује.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сссс

17.07.2014 04:36

Чудо сте се сијетили.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Доста висе

17.07.2014 05:37

Похапсити и сместа одузети имовину по кратком поступку.

ОДГОВОРИТЕ
Name

п

17.07.2014 06:12

Иза свега стоје Додик и Тихић! Без Додиковог одобрења Шпирић и сви остали СНСД-овци не смију ни да мрдну, то је општепознато! Највећи проценат је ишао Мили. Лијепо је признао овај Чаушевић.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЈАНКО

17.07.2014 07:16

Па сви на челу са бајом го лопов до лопова.

ОДГОВОРИТЕ
Name

мики

17.07.2014 07:49

браво васковицу

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мој став

17.07.2014 07:59

У овој расклиманој и до крајњих граница обесмишљеној држави, ликови као Шпирић се сналазе као риба у води: За хапшење ових побројаних нема политичке воље, треба се стрпити до октобра а њих ставити под сталан надзор, да случајно не побјегну прије него судија одсвира крај. Нема продужетака!

ОДГОВОРИТЕ
Name

лимона

17.07.2014 09:01

Досло је вријеме ЦОРКЕ, ха, ха, ха, аха, ха, ха... Министре Теглтија нецес бити заборављен, знамо како си средјивао издавање пословних простора Гале циге тј ВЕРНА за складиста УИО, и Кајине рупе за Агенцију за странце БиХ, запосљавање за 20 000 КМ у ХЕ Боцац, улицне расвјете у М Граду итд... Цорка ха,ха, ха ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

СНСД=криминална организација

17.07.2014 11:51

Шпирић је и постављен ту да извлачи милионе за Бају и компанију. Као што је и Жељко Ковачевић направио рекордне губитке у Електрокрајини, преко 40 милиона КМ, и зато награђен министарским мјестом. Цвјетиновић и Шпирић су заједно у криминалним радњама и надам се да неће пасти само ситнија него и ова крупна риба, а са собом повући и Бају.

ОДГОВОРИТЕ
Name

333

17.07.2014 12:54

Треба тразити преко свих медија да сведоцење Кемала Цаусевија пред судом буде јавно ,тј Тв камерама да народ види са какви мафијаси управљају дрзавом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

кондор

17.07.2014 12:58

УХАПСИТИ И ПОКРЕНУТИ АФЕРУ И ПЉАЦКУ У БИЈЕЛАЈЦУ МРКОЊИЦ ГРАД ГДЈЕ СУ СЕ КАЈА И ТЕГЕЛТИЈА ОБОГАТИЛИ ДОПИСИВАЈУЦИ НУЛЕ НА ВИРМАНИМА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

333

17.07.2014 13:21

Ево пристајем на опкладу да ухапсе Спирица без иједног доказа,а док га буду возили до притвора они из Сипе наци це најмање 10 доказа о његовом лоповлулу.Не треба толико времена да се надју докази за оволико велике крадје.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Горан Краљ -Бијача

15.12.2014 10:50

Тертминал Бијача је власништво УИНо.Онда је УИНО требао потписати уговор сам са собом о изнајмљивању терминала Бијача.Потписан је са Волтом Љубушки, а један од власника је Горан Џајић који је осуђен због утаје пореза и прања новца.Изгледа да је и УИНО управа са прстима у меду.Доћи ће брзо вријеме да ће и они полагати рачуне, узалуд им је глумити поштење.

ОДГОВОРИТЕ