Ко су тајкуни?

Углавном се, у данашње време, реч "тајкун" везује за некога ко се бави криминалним радњама. Међутим ово је потпуно погрешно. Прочитајте ко су заправо тајкуни и зашто их тако зовемо.

Свијет 16.07.2014 | 19:25
Ко су тајкуни?

Тајкун је јапанска реч, кинеског порекла и у преводу значи "велики господар/принц" или "врховни командант".

Реч је ушла у енглески језик у 19. веку а односи се на богатог менаџера.

Америчког председника, Абрахама Линколна, су његови сарадници у шали ословљавали са "тајкун", одакле се овај израз проширио у пословном свету, где се користи и данас.

Неки од најпознатијих светских тајкуна су:

Доналд Трамп, успео да се обогати захваљујући правовременим улагањима у некретнине. Он се два пута уздизао до богатства, пошто је једном због погрешних одлука и лоших задуживања био пред банкротом.

Амансио Ортега, оснивач продавница ланца Зара. Уложио свој први зарађени новац у производњу гардеробе намењене за ширу популацију, која није имућна и допрео до огромног тржишта за чији стил облачења до тада нико није ни марио. Данас је набогатији Шпанац.

Ингвар Кампард, оснивач компаније ИКЕА. Као малолетник, куповао је у Стокхолму шибице на велико, по ниској цени и схватио да може јефтино на комад да их продаје у месту у којем је живео, а да и даље остварује профит. Свој бизнис је започео на бициклу. После је почео да препродаје рибу, украсе са јелке, оловке а онда се са ујаком удружио у прављењу кухињских столова.

Ингвар је одлучио да прошире производњу за комплетан кућни намештај…остало је историја.

Извор: занимљивеинформације.цом

Коментари / 0

Оставите коментар