Холандија крива за Сребреницу

Како јавља агенција Тањуг Холандски суд пресудио је да је држава Холандија одговорна за смрт више од 300 људи у Сребреници 1995. Суд је тако делимично уважио тужбу "Мајки Сребренице".

Босна и Херцеговина 16.07.2014 | 13:20
Холандија крива за Сребреницу

"Држава је одговорна за губитак које је претрпела родбина мушкараца које су босански Срби депортовали из логора холандског батаљона у Поточарима, у поподневним сатима 13. јула 1995. године", стоји у пресуди холандског суда, а преноси АФП.Родбина жртава је покренула тужбу, окривљујући холандске мировне снаге за то што нису заштитиле хиљаде муслимана убијених у Сребреници.

"Тужба је делимично уважена, а суд је поделио жртве у три категорије. Правда је добијена за групу од око 300 и 500 мушкараца који су били унутар саме базе УН,а а за остале, оне који су били око базе и за мушкарце који су из центра Сребренице усмерени у шуму, тужба је одбијена. Суд сматра да држава Холандија није одговорна за њихову срмт", рекао је адвокат Семир Гузин, члан тима који заступа Сребреничане у Холандији.

Он је рекао да ће се "борба наставити" и да постоји могућност жалбе и још правних лекова.Државу Холандију је пре седам година тужило удуржење "Мајке енклава Сребреница и Жепа". Председница тог удружења Мунира Субашић потврдила је како је суд „утврдио одговорност за оне људе који су се налазили у бази УН-а" и најавила како ће наставити с поступком како би доказали одговорност Холандије за све жртве у Сребреници.

"Нећемо стати овде и ићи ћемо ако треба и до Стразбура. Нисам задовољна пресудом и зато ћемо наставити нашу борбу. Како је могуће да је Холандија одговорна за једне људе, а не за друге", рекла је Субашић.Прошле године, суд у Холандији је пресудио да је држава одговрна за смрт тројице Бошњака у Сребреници.За геноцид у Сребреници 1995. оптужени су вође босанских Срба Радован Караџић и генерал Ратко Младић.

Караџић је ухапшен 21. јула 2008, након 13 година скривања, а Младић у мају 2011, после 16 година скривања, и њима се суди пред Хашким трибуналом за ратне злочине.

У децембру 2012. Хашки трибунал је осудио генерала Здравка Толимира, бившег помоћника Ратка Младића и ратног шефа обавештајне службе Главног штаба ВРС, на доживотну казну затвора, прогласивши га кривим за геноцид над Муслиманима из Сребренице.

Извор: ТАЊУГ

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

мала_греска

16.07.2014 11:54

Нигдје се не спомиње Алија овде? Људи моји па је ли имао ико да казе овим судијама да је Алија крив??

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сви су криви!

16.07.2014 13:26

И Алија за Босњацке зртве и Карадзиц и Младиц за Српске зртве и сви остали политицари су криви за све насе зртве а понајвисе су криви странци који су нас завадили да би сад могли владати а и владају, цисти доказ да владају је да ни један од ових народа ни Срби ни Босњаци ни Хрвати немају "своју"дрзаву, немамо једног предсједника за све и имамо страног цовјека који је јаци од све тројице које имамо и ни један народ дрзаву не зели овакву каква јесте, ова дрзава је створена за "Босанце и Херцеговце" и то цемо на крају једног дана сви морати да будемо, остала имена цемо избрисати сто мозда и неби било лосе. СТРАНЦИ ОВДЈЕ КРОЈЕ СУДБИНУ СВИЈУ НАС!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ален

16.07.2014 15:32

Криви смо ми сами себи, сто смо стока неваспитана и дан данас резимо једни на друге! Мрзња медју нама је веца него за вријеме рата! Одједном смо са српско- хрватског језика сви поцели да прицамо црногорски, босански, српски, хрватски итд. Зар нам није доста рата и убијања проклети да сте сви националисти. Наса дјеца зеле да зиве и да се воле али ви стари коњи уците их мрзњи. Цркве и дзамије умјесто да помирују народ сире мрзњу и велицају злоцинце као неке народне хероје. Умјесто сто имамо хиљаду цркви и дзамија у БиХ боље би било да имамо хиљаду фирми.

ОДГОВОРИТЕ
Name

херц

16.07.2014 15:52

Алене дивим се коментару и свака част.Слажем се 100%.

ОДГОВОРИТЕ