Вода опрала 5,3 милиона марака

У поплавама које су погодиле БиХ, нису само оштећене куће и имовина грађана већ и новац. Вредност оштећених новчаница је око 5,29 милиона марака! А, Централна банка БиХ посредством комерцијалних банака, омогућила је замену тог новца у пуном износу и без накнаде.

Босна и Херцеговина 16.07.2014 | 07:05
Вода опрала 5,3 милиона марака

Према подацима из Централне банке БиХ, део новца који се налазио у оптицају у поплављеним подручјима оштећен је директно у контакту са водом или влагом.

Након што је откривено да је оштећен новац, Централна банка БиХ, константно обавља замену оштећеног новца у домаћој валути, а реч је о новцу који се налазио у поседу комерцијалних банака у банкоматима, пословницама, трезорима или у поседу грађана и правних субјеката.

“По основу замене готовог новца оштећеног у поплавама Централна банка БиХ је до 8. јула примила од комерцијалних банака и заменила 178.250 новчаница вредности 5.235.655 КМ и 45.425 кованица у вредности 63.714 КМ”, поручили су из Централне банке и додали да не могу прецизирати колико новца је замењено физичким, а колико правним лицима.

“Будући да трезори организационих јединица Централне банке новчанице и кованице које су оштећене у поплавама примају од комерцијалних банака не располажемо податком колико је у структури примљеног новца замењено од правних, односно од физичких лица”, навели су у Централној банци.

Када се говори о замени оштећеног новца грађана, упутство Централне банке према комерцијалним банкама је да су дужне да од грађана приме оштећени новац у КМ, односно да исти замене.

Приликом предаје новца оштећеног услед поплава на замену у Централну банку БиХ, комерцијалне банке су обавезне да новац претходно очисте и дезинфикују, осуше га уколико је потребно, као и да га преброје и упакују у складу са актима Централне банке којима је регулисан рад са готовим новцем, поручили су из Централне банке.

Извор: Вечерње новости

Коментари / 0

Оставите коментар