БиХ треба нова динамика за ЕУ

Желим видјети нову динамику приближавања БиХ Европској унији, како би се грађанима појаснила будућност у просперитетној ЕУ, изјавила је данас у Дубровнику Ангела Меркел, њемачка канцеларка.

Регион 15.07.2014 | 20:50
БиХ треба нова динамика за ЕУ

Она је на отварању састанка "Брдо-Бриони процес", којем су присуствовали шефови држава регије, као и Бакир Изетбеговић, Небојша Радмановић и Жељко Комшић, чланови Предсједништва БиХ, изразила наду да ће након избора у БиХ услиједити нова иницијатива и бити предузети одлучујући кораци.

"Надам се да ће и у БиХ доћи до нове динамике и да ће након избора бити покренута нова иницијатива за ту земљу. Њемачка остаје при свом обећању да ће подржати европску интеграцију свих земаља западног Балкана, али инсистира да се испуне сви услови прије добијања чланства. Напредак свих земаља мора бити доказан и пред свима је пуно посла", истакла је Меркелова.

Изразивши задовољство због напретка у нормализацији односа између Србије и Косова Меркелова је оцијенила да је томе "допринијела храброст водства двију земаља, али и будућа европска перспектива".

Учесници састанка у закључцима скупа истакли су да ће подржати, охрабрити и јачати већ узнапредовалу регионалну сарадњу, сарадњу региона и ЕУ, која ће помоћи коначној политичкој и економској консолидацији региона у оквиру проширења ЕУ. Подржали су регионалне пројекте усмјерене на отварање јужног гасног коридора. Похваљен је значајан напредак у јачању институционалних односа западног Балкана и ЕУ.

Учесници су признали да још постоје озбиљне препреке у напретку региона, као цјелине, које треба рјешавати с више храбрости и политичке воље.

"Иако је примарна одговорност за нужне реформе у самој БиХ, активни ангажман ЕУ на највишем политичком нивоу кроз приступ који узима у обзир специфичности земље нужан је за убрзање њеног процеса приступа ЕУ", додаје се у закључцима.

Изражено је саучешће и жаљење због жртава поплава, уз похвалу солидарности исказане према поплављеним подручјима, као и велике доприносе из региона, цијеле Европе и шире.

Иначе, састанку који је одржан у Кнежевом двору у Дубровнику присуствовали су и Томислав Николић, предсједник Србије, Бујар Нисхани, предсједник Албаније, Филип Вујановић, предсједник Црне Горе, као и предсједници Македоније и Косова Гјорге Иванов и Атифете Јахјага.

Извор: Независне

Коментари / 0

Оставите коментар