Армија незапослених се повећава

Према подацима Завода за запошљавање Републике Српске закључно са крајем маја евидентирано је 415 мастера, 77 магистара наука и пет доктора наука.

Република Српска 15.07.2014 | 08:40
Армија незапослених се повећава

Положај грађана у БиХ све је тежи. Армија незапослених у БиХ се повећава, а да ситуација буде још тежа због поплава које су задесиле нашу земљу цијене хране полако поскупљују.

Према подацима Завода за запошљавање Републике Српске закључно са 31.5.2014. године, евидентирано је 415 мастера, 77 магистара наука и пет доктора наука.  Од укупног броја евидентираних магистара, 37 лица је пријављено у Бањалуци, по пет лица у Бијељини и Добоју, по четири лица у Приједору и Палама, те по три у Лакташима и Милићима.

Душко Вејновић, предсједник Европског дефендологија центра из Бањалуке рекао је да је према струкама у којима се евидентирају највише незапослених је из области економских наука, затим из области фармације, те из области права.

“Када су у питању лица са завршеним мастер студијама ситуацијама је сљедећа: највише пријављених је у Бијељини и то 66, затим у Бањалуци 51 лице, Требињу 38 лица, те у Зворнику 20 лица. Највећи број незапослених мастера је из области економије (69), затим из области фармације (29), из области саобраћаја (24) и из области права (21). На евиденцији незапослених Завода, пријављено је пет доктора и то у Бањалуци, Палама, Источном Новом Сарајеву, Сокоцу и Рудом”, казао је Вејновић.

Истиче да ће питање експанзије звања, коју по правилу прати упитно знање, као и питање оправданости тренутне уписне политике на нашим факултетима, оставити за неки други пут.

“Сматрамо да је неопходно указати на значај рјешавања питања незапослености, која у Републици Српској спадају међу горуће проблеме. Висока стопа незапослености карактеристична ја за све неразвијене земље, па тако и за Босну и Херцеговину. Незапосленост и проблеми које незапосленост носи са собом као што су немогућност активног учествовања у друштвеним збивањима, демократији, култури, слободи, никако нису лична ствар појединца, већ друштвени проблем, те га је тако неопходно рјешавати и односити се према њему”, истиче Вејновић.

Додаје да је генерално гледано незапосленост општедруштвени проблем, за који је одговорна глобализација, транзиција, деиндустријализација и промјена професионалне структуре...

“За разумијевање овог проблема и посљедица које он доноси са собом неопходно је разумијевање економског процеса, тржишта рада, а онда и психолошког стања појединца, као и других индивидуалних карактеристика које прате ову област. С обзиром да су незапосленост и основна егзистенција уско повезани, задатак државе мора бити хитно рјешавање овог питања и бар смањење стопе незапослени. Стога надлежни морају осмислити и покренути пројекте запошљавања”, напомињу из Европског дефендологија центра.
Подсјетимо да је према посљедњим подацима просјечна нето плата у Републици Српској од 818 КМ у мају са свега 45,36 посто могла да "покрије" трошкове потрошачке корпе за четворочлану породицу која је износила 1.803 КМ.
 
У Савезу синдиката РС су израчунали и да зараде радника у неким областима нису биле довољне ни за куповину мање од половине производа из потрошачке корпе. Наиме, просјечне мајске нето плате радника у грађевинарству биле су 520 КМ, запослених у области умјетности, забаве и рекреације 544, у туризму и угоститељству 562, у прерађивачкој индустрији 607  и у трговини 617 КМ.

Стога су просјечне зараде у овим дјелатностима покривале трошкове синдикалне потрошачке корпе са свега 28,84 до 34,22 посто. Потрошачке цијене у мају у РС, у односу на април мање су за 0,1 посто, а највише новца у прошлом мјесецу домаћинства у РС-у су требале да издвоје за набавку прехране 688,20 КМ или чак 38,16 посто вриједности синдикалне потрошачке корпе.

Трошкови становања и услуга у мају су износили 522,25 КМ, текуће одржавање домаћинства 102,40,  набавка одјеће и обуће 136, хигијена и њега здравља 78,40, пријевоз 194,45 и трошкови за образовање и културу 81,45 КМ.

Највеће просјечне нето плате исплаћене су у РС у финансијским организацијама, 1.276 КМ и веће су за 0,7 посто у односу на април, а најниже у административним и помоћним услужним дјелатностима 497, што је смањење за 1,4 посто у односу на априлске зараде.

Да је живот код нас све тежи потврђује и чињеница да је на тржишту у РС у мају дошло до раста цијена готово свих врста меса.

Према подацима Завода за статистику РС, килограм јунетине са костима у мају је, у односу на мјесец раније, поскупио за шест фенинга.

“За килограм овог меса у мају је требало издвојити 9,75 марака. Поскупјела је и телетина без костију за 26 фенинга, па је у мају за килограм овог меса требало издвојити 18,71 марку. Килограм свјеже пилетине поскупио је са 5,42 КМ на 5,60 марака, те свјеже пастрмке са 9,30 КМ на 9,54 марке”, подаци су Завода.

У мају у односу на мјесец раније једино није поскупјела свињетина, односно примјетан је благи пад цијена овог меса, јер су потрошачи за килограм свињетине без костију, умјесто 9,96 марака у априлу и мају, требало да издвоје 9,91 марку.

Извор: Бука

 

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

xxл

15.07.2014 06:45

Хиперинфлација диплома на хипердеструкцију привредних капацитета!Резултат интелектуални пролатеријат.

ОДГОВОРИТЕ
Name

x филе

15.07.2014 07:51

Ста се цудите. Допустили сте да свака суса отвори приватни факултет гдје нема понављања године и сви заврсавају јер логицно зато и плацају...временом це ти тразити за безвезан посао и да си доктор наука. Нико неце у занате, а то се сад трази нпр. у Њемацкој која је свјетлосне године удаљена од БиХ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

цуни

15.07.2014 09:19

Ја сам 7 радника отпустио . Кад може моја фирма да се блокира за пар хиљада км што ме може здравство , жељезница и многе друге за стозине милиона.

ОДГОВОРИТЕ