Армија БиХ кршила међународно ратно право

Милорад Шеховац, свједок одбране генерала Ратка Младића у Хагу, изјавио је данас да је Армија БиХ у Сарајеву кршила међународно ратно право, јер је своје војне положаје лоцирала у цивилне објекте.

Република Српска 14.07.2014 | 19:58
Армија БиХ кршила међународно ратно право

Шеховац, који је током протеклог рата био командант Друге сарајевске бригаде Војске Републике Српске /ВРС/, тврди да су муслиманске снаге имале положаје у цивилним објектима и из њих отварале ватру, те да у сарајевским насељима Храсница и Добриња током рата "није била ниједна искључиво цивилна зона".

"Онај ко планира и изводи дејства у насељеном мјесту дужан је да уклони цивиле из зоне борбених дејстава. Постојање цивила у тој зони противно је међународном праву. Муслиманска 104. бригада Армије БиХ је то кршила у Сарајеву", истакао је Шеховац.

Он је нагласио да су се Срби на положајима око Сарајева искључиво бранили, а да су њихови једини "ратни циљеви" били блокада Првог корпуса Армије БиХ, те одбрана територије и цивила.

"Нама повлачења није било. Ми смо проводили одсудну одбрану. Свако наше повлачење имало би далекосежне посљедице, и по територију и по војску Републике Српске", нагласио је свједок.

Он је негирао наводе тужилаштва да су српски снајперисти гађали цивиле у Сарајеву.

"Моја јединица је имала 25 снајпериста, али су сви били на фронту ван Сарајева и гађали непријатељске војнике и старјешине. Мислим да сам своје снајперисте добро искористио и у складу с међународним правом", нагласио је свједок.

Пуковник Шеховац ће сутра у Хашком трибуналу, на суђењу команданту Главног штаба ВРС Ратку Младићу, одговарати на питања тужилаца.

Извор: Срна

Коментари / 0

Оставите коментар