САД подржавају реформе и наставак дијалога

Помоћница америчког државног секретара Викторија Нуланд изјавила је данас да САД подржавају амбициозни план реформи Владе Србије и наставак дијалога Београда и Приштине.

Србија 13.07.2014 | 18:07
САД подржавају реформе и наставак дијалога

"САД имају интерес за пуну нормализацију односа Београда и Приштине", рекла је Нуландова на заједничкој конференцији за новинаре после разговора са првим потпредседником Владе Србије и шефом дипломатије Ивицом Дачићем.

Дачић се заложио за даље развијање и унапређење односа између Србије и САД, подсећајући да су односи са Вашингтоном један од приоритета спољне политике Србије.

Он је оценио да је и за Вашингтон важно, уколико жели мир и стабилност у региону, да пронађе заједнички интерес са највећом државом региона.
"Важно је да постоје односи међусобног поверења, да немамо потребе да избегавамо тешке теме, говоримо неистину и дајемо лажна обећања", рекао је Дачић.

Србија, према Дачићевим речима, има интерес да буде фактор мира и стабилности у региону, као и озбиљан политички фактор када следеће године буде преузела председавање ОЕБС-ом.

Нуландова први пут борави у Београду од када је ступила на функцију помоћника америчког државног секретара задуженог за Европу и Евроазију.

Пре посете Београду, Нуланд је раније током дана посетила Приштину, где је разговарала с косовском председницом Атифетом Јахјагом и лидерима политичких партија. После разговора са Јахјагом није било изјава за медије.

Нуланд је у просторијама косовске скупштине разговарала с кандидатом за премијера испред коалиције ДСК-АБК и Иницијативе за Косово Рамушом Харадинајом и лидером ДСК Исом Мустафом, а потом се састала и с лидером ДПК Хашимом Тачијем чија је странка освојила највише гласова на ванредним парламетнарним изборима 8. јуна.

Ни после ових разговора Нуланд није дала изјаву за медије, а Влада Косова је саопштила да се разговарало о актуелној политицкој ситуацији на Косову и у региону, о дијалогу и нормализацији односа између Косова и Србије, као и продуубљивању сарадње косовске владе са владом САД.

Тачи је, како је саопштено рекао рекао да су дијалогом постигнути конкретни резултати.

Према Тачијевим речима, са Србијом има и потешкоћа у спровођењу договореног током дијалога, али те препреке ће, сматра он, бити превазиђене уз помоћ САД и ЕУ и процес нормализације бити окончан "као две суверене и независне државе".

Харадинај и Мустафа су, после разговора са Нуланд су истакли да ће наставити дијалог са Србијом и нагласили да ће испунити све обавезе које су договорене током дијалога.

Према речима Харадинаја, састанак са високом званичницом Америке раније је договорен и због тога нису били присутни Фатмир Лимај и Албин Курти.

Локални медији јавили су да ће висока званичница САД објаснити саговорницима став Вашингтона о наставку дијалога Београда и Приштине и другим важним питањима везаним за актуелну ситуацију на Косову.

Висока функционерка Стејт департмента посетила је у петак и суботу Хрватску, Црну Гору и Албанију, а из Београда ће отпутовати за Скопље, а потом у Лондон и Брисел.

Амерички амбасадор у Београду Мајкл Кирби оценио је, коментаришући недавне посете премијера Александра Вучића Берлину, Паризу и Москви, да је за Србију "добро да премијер каже људима као што је Нуландова шта му је на уму, као што је рекао и председнику и премијеру Русије, као и када је био у Немачкој и Француској".

Извор: Тањуг

Коментари / 0

Оставите коментар