Викиликс поднео пријаву против ФБИ

Организација Викиликс поднела је пријаву полицији Данске против неименованих агената америчке федералне полиције ФБИ и против једног свог некадашњег активисте.

Свијет 13.07.2014 | 16:01
Викиликс поднео пријаву против ФБИ

ФБИ и Исланђанин Сигурдур Тхордарсон, бивши активиста Викиликса су осумњичени да су учестовали у незаконитим активностима у Данској.

Дански дневник "Политикен" је пренео да је Викиликс у пријави оценио као "илегалне" састанке које је пре неколико година Тхордардсон имао са агентима ФБИ који су од њега купили дискове са интерним подацима
Викиликса и информације о обезбеђењу одбеглог оснивача те организације Џулијана Асанжа.

Агенти су се првобитно састајали са Тхордардсоном на Исланду, уз знање тамошњих власти, али су их исландске власти замолиле да напусте тло те земље након што су сазнали да агенти воде истрагу против Викиликса за шта нису имали дозволу.  Тако је та операција премештена у Данску, потврдио је Тхордардсон за "Политикен".

Викиликс је од Независне комисије за притужбе на рад полиције затражио да истражи да ли су полиција и Служба државне безбедности данске ПЕТ учествовали у прикривању активности ФБИ у овом случају, у којем су "прекршена права и украдена имовина подносиоца пријаве (Викиликса)".

Извор: Бета

Коментари / 0

Оставите коментар