Приоритет кров над главом и радна мјеста

Министар иностраних послова БиХ Златко Лагумџија рекао је у Дубровнику да су дефинисане краткорочне, средњорочне и дугорочне потребе БиХ у процесу обнове и реконструкције након мајских поплава и да је приоритет у наредном периоду, а прије зиме, обезбјеђење крова над главом и радних мјеста.

Босна и Херцеговина 13.07.2014 | 13:18
Приоритет кров над главом и радна мјеста

Лагумџија је имао одвојене билатералне сусрете са комесаром ЕУ за проширење Штефаном Филеом, министрима спољних послова Србије Ивицом Дачићем, Бугарске Кристијаном Вигенином, Хрватске Весном Пусић, Новог Зеланда Марејом Стјуартом Меккилијем, државним министром за спољне и конзуларне послове Канаде Лени Јелич, те парламентарним замјеником министра иностраних послова Јапана Такаом Макином.

Са њима је у оквиру "Кроација форума" разговарао о припремама за донаторску конференцију која ће за БиХ и Србију бити одржана 16. јула у Бриселу.

Из Министарства иностраних послова БиХ данас је саопштено да је Лагумџија упознао саговорнике о резултатима извјештаја о насталим штетама и потребама након поплава које износе око четири милијарде КМ или око 16 одсто БДП-а.

Меккилија је Лагумџија упознао о могућностима инвестирања у електроенергетски сектор БиХ, са нарочитим акцентом на улагања у обновљиве изворе.

Лагумџија је назначио повољан положај БиХ када је ријеч о тржишту ЕУ, али и уговоре о слободној трговини који инвеститорима отварају тржишта са више од 300 милиона људи.

Учествујући на 9. Кроација форуму о теми "ЕУ интеграција западног Балкана: тренутна ситуација", Лагумџија је истакао да солидарност коју је ЕУ показала након поплава једнако према БиХ и Србији, иако имају различит статус на европском путу, због многих специфичности БиХ мора бити трајна категорија када је у питању однос ЕУ према БиХ.

Говорећи о вриједностима на којима почива ЕУ, он је нагласио да оне не смију бити само декларативна опредјељења, него реалност у свим земљама. "Европске вриједности нису наша стварност и сви заједно морамо уложити максимум напора да европске вриједности постану наша реалност", рекао је Лагумџија, учествујући у панел дискусији о теми "Европске вриједности пред изазовима".

Форум у Дубровнику окупио је државни врх Хрватске, министре иностраних послова и друге високе званичнике земаља ЕУ и западног Балкана, званичнике САД, Кине, Канаде, Јапана, Русије и Новог Зеланда, представнике међународних организација, невладиног сектора, академске заједнице и медија.

Извор: Срна

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

xxл

13.07.2014 11:32

Ништа ти не вјерујем лажовчино нарцисоидни, самољубљиви! Прво врати српске мандате у Дому народа Парламента Федерације и кантонима! И не манипулиши Србима у Федерацији БиХ преко својих полтрона типа Светозар Пударић и други "Алијини Срби"?!Пародон. Златкови Срби?!

ОДГОВОРИТЕ
Name

не_вјерујем

13.07.2014 11:33

О радним мјестима се прица само непосредно пред изборе а када продју избори запослите само себе. Ми смо ту само да плацамо порез а и нека смо када нас магарците вец висе од двије деценије.

ОДГОВОРИТЕ
Name

xxл

13.07.2014 11:44

Лагумџија и Додик могу заједно?! Слажу а да им око не трепне?!

ОДГОВОРИТЕ
Name

валтер

13.07.2014 12:43

Сјаси нам висе са грбаце, одкад знам за тебе зивис ко парзит на јаслама дрзаве од тебе никакве користи! Супља пред сваке изборе!

ОДГОВОРИТЕ