Ванредни парламентарни избори у Словенији

У Словенији су јутрос отворена биралишта на којима више од 1,7 милиона грађана с правом гласа на другим превременим парламентарним изборима у последње три године одлучује о саставу парламента, а према анкетама највеће шансе има Странка Мире Церара састављена од интелектуалаца и професора који инсистирају на етичким вредностима и сузбијању корупције.

Регион 13.07.2014 | 12:59
Ванредни парламентарни избори у Словенији

Након што је данас обавио гласање, Церар - универзитетски професор и правник, син гимнастичког шампиона Мире Церара старијег, рекао је да су народу потребне нове партије и нова лица.

"Народ је у великој мери изгубио поверење у партије које смо имали до сада. Они знају да је криза још велика и непријатна и да је једина могућност да се из ње изађе да имамо нове људе у политици, људе који
знају како да уједине а не да изврше поделу", рекао је Церар.

Он се нада да су гласачи препознали да је његова партија носилац таквих идеја и да представља шансу за излазак из кризе како би постали нормална, стабилна земља, пренела је словеначка агенција СТА.

Председник Борут Пахор је рекао данас након што је гласао, да осећа да нова влада има шансу да изведе Словенију из кризе.

Пахор је раније ове седмице рекао да би данашњи избори могли да представљају прекретницу и да нова влада, уколико је амбициозна и отворена ка реформама, може да изведе Словенију из кризе и буде упамћена по томе.

Избори су расписани пошто је премијерка Аленка Братушек поднела оставку у мају после пораза на партијским изборима где је изгубила у борби за председника владајуће Позитивне Словеније.

Избори се први пут одржавају усред лета, а реч је о седмим парламентарним изборима у самосталној Словенији и другим превременим у последње три године. То говори о дестабилизацији политичког простора
обележеног последицама економске кризе и бројним политичким аферама као и све већим неповерењем бирача према политици и политичарима, пренела је хрватска агенција ХИНА.

Као и на превременим изборима 2011. године, кад је на опште изненађење релативну већину у парламенту освојила странка коју је љубљански градоначелник Зоран Јанковић основао само неколико недеља пре отварање биралишта, и ови избори сведоче о наставку сличног феномена, пренела је ХИНА.

Према свим досадашњим испитивањима у вођству је Странка Мире Церара (СМЦ), основана пре месец дана. СМЦ је састављена од интелектуалаца и професора, људи који истичу да желе "обновити" словеначку политику у целини и инсистирају на етичким вредностима и сузбијању све израженијих коруптивних појава на различитим подручјима.

Словеначки аналитичари Цераров очекивани успех, при чему он рачуна да ће као мандатар саставити нову владу, повезују са жељама бирачког тела за коренитим променама старе политичке класе и трагању за новим лицима и особама које немају мрља у досадашњој јавној каријери.

Церар доста нејасно обећава више правне и политичке културе, чиме је привукао доста апатичних или садашњом политиком разочараних бирача, и обећава да ће створити широку коалицију различитих странака у влади која би земљу повела из кризе, наводи хрватска агенција.

На другом месту по броју посланика биће, према свим испитивањима јавности, Словеначка демократска странка (СДС), чији је дугогодишњи председник и бивши премијер Јанез Јанша већ неколико недеља у затвору, осуђен на двогодишњу казну због корупционашке афере "Патрија".

Јаншино бирачко тело у десном центру је чврсто, па му потпору не смањује ни затворска казна. И СДС одлучно је стала иза свог лидера, назвавши га "политичким затвореником" којег се желе на сваки начин
решити елите блиске некадашњем председнику Милану Кучану и корумпирана "транзицијска левица".

Неки трендови које су показале сондаже последњих дана говоре међутим да долази и до успона мањих странака те да би и у самом врху према висини гласачке подршке могле наступити промене. Зато изборна
изненађења нису немогућа иако сви већином најављују да ће прилику за састављање нове владе први добити Церар.

Бирачка места су отворена у 7 сати и до 19 сати ће моћи да гласа укупно 1.714.476 грађана с правом гласа на више од 3.140 гласачких места широм земље и 32 дипломатска представништава, док се очекује да ће око 4.000 гласача гласати путем поште из иностранства, јавила је словеначка новинска агенција СТА.

Прве прелиминарне резултате словеначка Национална изборна комисија саопштиће убрзо после затварања бирачких места, а званични резултати избора уз најаву новог сазива Народне скупштине, очекују се, не пре 29. јула.

Са двадесетак страначких листа биће изабрано 90 посланика у Државном збору, словеначком парламенту, а кандидата је 1.134 кандидата, 43 одсто су жене, док се 69 тренутних посланика бори да буду поново изабрани, укључујући и представнике италијанске и мађарске мањине.

СМЦ би, према резултатима анкете Нинамедија, могла даочекује 31,3 одсто подршке, СДС 23,4 одсто, а следи ДеСУС са 11 одсто подршке.

Изнад изборног прага су још СД са 7,9, НСи са 5,8 и Савез Аленке Братушек са 4,3 одсто, а испод прага остаје СЛС са 3,7 одсто.

Према оценама словеначких аналитичара, без обзира на резултате, нову коалициону владу биће тешко формирати због раздробљености гласова, а има и најава да ни нова влада неће издржати пуни четворогодишњи мандат.

Уколико се остваре предвиђања у парламент би могле да уђу партије СМЦ,СДС, ДеСУС, СД, НСи и Савез Аленке Братушек, што значи да ће странка победница на прошлим изборима - Позитивна Словенија градоначелника Зорана Јанковића, остати ван парламента.

Медији, међутим, подсећају да су прогнозе изборних резултата у последњих неколико година постале непедвидиве, што се и показало последњи пут на изборима 2011. године, када је само два дана пре дошло до преокрета.

Извор: Тањуг

Коментари / 0

Оставите коментар