На смрт пребијали српске затворенике

У наставку суђења пред Судом БиХ за злочине над српским цивилима у Оџаку и Броду, свједок Тужилаштва Мирко Харамбашић изјавио је да је неколико затвореника у школи у Оџаку преминуло од премлаћивања.

Босна и Херцеговина 11.07.2014 | 22:47
На смрт пребијали српске затворенике

Харамбашић је рекао да је живио у Новом Граду /општина Оџак/, а око 8. маја 1992. године је, заједно са осталим мушкарцима српске националности, затворен у школу у Оџаку.

Пошто је раније био рањен, одведен је у болницу, а након мјесец и 20-ак дана враћен је у школу, преноси Бирн.

Свједок је навео да га је, по доласку, испитивао Анте Голубовић, који га је и ударио, а од других затвореника је сазнао да се остали стражари зову Божић, Јосип Толић и Здено Николић.

"Услови су били лоши, нехумани, храна никаква, ни за два залогаја", посвједочио је Харамбашић.

Он је рекао да су у школу један дан дошли непознати војници из Хрватске и одвели Раду Дероњића, који је након извјесног времена враћен у салу, гдје је убрзо преминуо.

Харамбашић је изјавио да је видио како су Раду Томановића везали за одбојкашки стуб у сали и да га је стражар Ферид Халиловић највише тукао.

Он је рекао да је почетком јула пребачен, заједно са осталим затвореницима, у Нови Град на неколико дана, гдје су затворенике тукли, у чему се највише истицао Голубовић.

Појаснио је да су након тога затвореници пребачени у Брод, у неко складиште, одакле су вођени на копање ровова на првим линијама. Он је рекао да су неки затвореници тада погинули

Из складишта, како је рекао Харамбашић, затвореници су пребачени у школски центар у Броду, гдје су задржани до октобра 1992. године.

Он је испричао да је чуо причу да је логораш Мирко Пајић дао цедуљу Црвеном крсту.

"Потом су дошли Голубовић, Толић, Божић и Ахметовић и направили шпалир у коме су га тукли. Касније су га извели и нису га више враћали", рекао је Харамбашић и додао да је касније чуо да је Пајић подлегао, али да није могао видјети ко му је све задавао ударце у том кругу.

Харамбашић је у заробљеништву остао до краја децембра 1992. године.

Толић је оптужен да је, као припадник 102. оџачке бригаде Хрватског вијећа одбране, од маја до октобра 1992. године учествовао у злостављању заробљеника српске националности на подручју Оџака и Брода.

Суђење ће бити настављено 18. јула.

Извор: СРНА

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Жалост

13.07.2014 06:35

На оном свијету рогати ован који је ударио шукастог одговараће , шукастог ће рогатом вратити а људи ће молити бога да буду кажњавани ако сто су животиње али неће моћи а сад ти зликовци нек мисле како ће на онај свијет стати пред бога

ОДГОВОРИТЕ