Несташица вакцина за бебе

Вакцинациони центар у Бањалуци остао је без петовалентне вакцине, која се даје дјеци до другог мјесеца живота.

Република Српска 11.07.2014 | 09:50
Несташица вакцина за бебе

Ова вакцина служи за стварање заштите организма од дифтерије, тетануса, великог кашља, дјечје парализе и ХИБ-а (Хаемопхилус инфлуензае тип б).

Боса Џајић, докторка у Вакцинационом центру, каже како вакцине нема на стању краћи период, али да то није до њих него до добављача.

"Ми смо сву процедуру што се тиче папирологије и наручивања обавили на вријеме, сада је све на Иституту за јавно здравство јер они у сарадњи с Фондом врше набавку, ми смо посљедња карика у ланцу", истиче она.
Додаје да се испорука вакцина очекује до 15. јула, али да такође родитељи који су досад морали вакцинисати дјецу немају разлога за панику јер се вакцинација може помјерити и из других разлога. 

"Већ смо обавијестили родитеље да ће вакцина сигурно доћи, а то што дијете чека ништа не мијења и неће бити никаквих проблема", наводи Џајићева.

Из Фонда здравственог осигурања РС, који је задужен за набавку вакцина, кажу да су досад два пута расписивали тендер за набавку петовалентних вакцина, али да се ниједан добављач није јавио.

"То што се нико није јавио већ два пута  на тендер, ми схватамо као уцјену фармацеутских кућа. Очигледно је да иза свега стоје виши финансијски интереси, јер је јасно да неко жели да створи вјештачку кризу. Наиме, све вакцине које Фонд набавља су знатно јефтиније него што се продају у апотеци. То нас наводи на размишљање да неко има интерес да се врати стари систем набавке, не преко Фонда, јер су тада све вакцине биле много скупље", наводе из ФЗО.

Како кажу, први тендер су расписали у новембру прошле године у циљу да се на вријеме спроведе ова процедура. С обзиром на то да се нико два пута није јавио, Фонд је у складу са Законом о јавним набавкама БиХ покренуо преговарачки поступак. Међутим, једини квалификовани добављач је повукао понуду због инсистирања да петовалентне вакцине у РС набавља три године, умјесто 12 мјесеци, како је законски прописано.

"Нисмо могли дозволити да с неким добављачима буде потписан уговор на три године по одређеној цијени, зато што се цијене лијекова мијењају скоро сваке године", кажу у ФЗО РС.

Извор: Независне

Коментари / 0

Оставите коментар