БиХ клизи ка распаду

Босна и Херцеговина полако клизи ка распаду, наводи се у најновијем извештају Међународне кризне групе (ИЦГ).

Босна и Херцеговина 11.07.2014 | 08:33
БиХ клизи ка распаду

- Мали је ризик од смртоносног конфликта, али након што су у ту земљу ушле милијарде долара помоћи, снажна међународна администрација и подршка Европе, она, ипак, полако иде ка дезинтеграцији. Различити циљеви и интереси три народа стални су извор кризе коју повећава устав који не испуњава потребе ниједног народа - наводи се у анализи ове међународне невладине организиације.

Како истичу, политичка елита има у својим рукама све нивое власти и највећи део економије, а гласачи немају практичног начина како да их смене. ЕУ, за то време, намеће БиХ задатке које не може да испуни.

- Међународни пројекат изградње БиХ био је успешан, а физички ратни ожиљци више се не виде, и у земљи влада мир. Али, политичка агонија показује ограничења стране интервенције. Све више грађана БиХ поставља питања које је било актуелно пре рата: Хоће ли БиХ бити једна земља, две или три? Ако остане једна, хоће ли имати два или три ентитета - наводи се, између осталог, у извештају.

Срце проблема је у дејтонском уставу, сматрају из ИЦГ-а. Потребан је нови дизајн, нормална федерација, територијално дефинисана, али без посебних улога конститутивних народа и одговорна према интересима и правима свих заједница и грађана.

Међународна кризна група је донела и низ препорука бх. властима, грађанима, Европској унији и Савету за имплементацију мира. Између осталог, они предлажу укидање високог представника, кантона, темељиту уставну реформу и хитно подношење захтева за чланство БиХ у ЕУ и НАТО.

Извор: Пресс

Коментари / 15

Оставите коментар
Name

Добро је

11.07.2014 06:49

Боље и овако како је, него нових 150.000 мртвих.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Распад

11.07.2014 06:57

Дај Боже да ће нам свима бити боље после распада. Ако се БиХ распадне, добићемо нове торове, јаче и моћније криминалце у власти којима више никад и нико неће моћи стати украј. Размислите добро пре него нешто напишете!

ОДГОВОРИТЕ
Name

султан

11.07.2014 07:01

Опет флоскуле,оцјепљење,пред изборе распад државе,лобисти раде да народ заваде,да опет добију власт,жалосно,чим нас трују,они да дају муслуманима државу у срцу Европе,а морали би је дат ако се одцјепе,ма немогуца мисија,све је ово ради власти.

ОДГОВОРИТЕ
Name

само ја

11.07.2014 07:12

Распад је нови рат, а нови рат значи нове жртве, размислите то добро овај пут це бити све горе зато што сад имају на све стране оружје и додатно жедни освете. Добро размислите народе, треба градити, а не рушити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

судеx

11.07.2014 07:16

Људи треба да будемо свјесни да се ово не може распасти.... Погледајте гдје живе Срби гдје Бошњаци а гдје Хрвати.... Имамо нешто мало дијела БиХ гдје су чисто нацинална мјеста. Да ми је видјети како би ко распарчало ово а да не буде проблема и криминала.

ОДГОВОРИТЕ
Name

гојсовац

11.07.2014 07:17

Није је требало ни правити..Свако себи ..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Слободан

11.07.2014 07:23

Од овог нема ништа. Број један - католички свет Европе неће дозволити да се на тлу Европе у БиХ прави исламска фундаменталистичка држава. Тај разлаз који се наводи би створио у срцу ЕУ један гето од милион муслимана који би се директно окренули радикализму и рату. На такво тло дошле би разне исламске фундаменталне будале Ал-каида и др(тзв.убице самобомбаши). Србија и Хрватаска би биле константно нестабилне и у ратним дејствима како против тих муслимана тако и међусобно. Рат, криза и сви могући облици девијантног понашања који прате такво стање би захватили наше просторе. Број два - Стварање гета на тлу Европе неће подржати нико у свету и Европи, а сви ће подржати какву такву БиХ само да не дође до рата и гетоизације по цену да ако треба свим присилним (не ратним средствима) у таквој БиХ држе Србе и Хрвате. Број три - Рат је једна опасна врста друштвеног вируса који се брзо шири међу људима и нико у свету под ценом велике међународне војне интервенције неће дозволити распад БиХ. Број четири - У евентуално таквим друштвеним токовима српски народ би опет у свему томе извукао најдебљи крај те мотке. Србе би наравно опет прогласили кривим за све. Зато седимо где смо и не тражимо погаче преко хлеба. Не наседајмо на пропаганду, од које нема ништа. Ако ико има искуства у оваквим будалаштинама онда је то српски народ. Довољно смо искусни да знамо предвидети ситуацију за пет година унапред. Не верујем да нас ико више може навући на неко слично лудило.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Без посла

11.07.2014 07:52

Хајде да и то видимо досадно сједити код куце увијек све исто орузја има па да мало ратујемо немамо много изгубити

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пропаганда

11.07.2014 08:49

Распадала се 92. године а то да се сад дешава - то је фатаморгана

ОДГОВОРИТЕ
Name

зар је битно

11.07.2014 09:01

Ко мало боље познаје односе и рад ИЦГ-а, разумјеће да се иде на укидање дејтонског устава, управо због тога што БиХ клизи ка распаду.

ОДГОВОРИТЕ
Name

50центс

11.07.2014 09:03

Одвајање било којег дијела БиХ је немогуца мисија. А под претпоставком да се дио отцијепи "уз помоц ванземаљских сила", босњаци би кренули у рат. Нема сансе да би допустили да Сребреница буде изван БиХ. Хрвати би се дрзали по страни мудро и након годину дана крвопролица процјенили коме це се приклонит, а Срби ми били највеца зртва јер Србија није у стању ни да врати КОсово које јој по Уставу припада а камоли да се опет укљуцује у рат. Људи требају да се окрену економији и само економији. Све је ово супља пред изборе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Семберац био и остао

11.07.2014 09:43

Ма докле више?? И врапци на грани знају да се то неће догодити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хитлер

11.07.2014 10:52

Само ви причајте глупости нико о томе више да прица - никакви ратови јесте више свесни колко је мртвих због те земље и тог народа ако вам је до рата - било вам у куци

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ален

11.07.2014 21:28

Као прво Босна је подјељена јос у Дејтону . Као друго два ентитета функционису сваки по својим правилима. Треце РС има највеци могуци облик аутономије тако да јој нетреба отцјепљење . То су све предизборни трикови који висе непролазе. Срби имају дрзаву у дрзави и само будала би тразила висе! Умјесто сто расправљају о глупостима паметније би било да направе коју фабрику и запосле народ. Јос боље да судство подје судити лоповима и ратним злоцинцима . Јос несто да ме неко погресно несхвати: сто мање цркви и дзамија, да сто мање! Умјесто сто праве цркве и дзамије паметније би било да праве фирме и запосле ову омладину

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВРС РВИ

11.07.2014 23:54

Зашто доливати уље на ватру? Увијек пред изборе исте приче. Нисмо могли живјети заједно, сада живимо једни поред других, економски сарађујемо и имамо довољно респекта у већини случајева. Мислим да треба остати тако, а да екстреми полако изумиру. Наш заједнички и највећи проблем је огроман бирократски апарат који "поједе" преко пола националног дохотка. Е њима треба хитно стати у крај и све одузети. Следећим који дођу обавезно увести полугодишњу ревизију и поступити према заслузи.

ОДГОВОРИТЕ