Влада је одговорна за дуговања у здравству

Струковни синдикат доктора медицине Републике Српске у име 1800 чланова овог струковног синдиката јавно изражава противљење начину на који власт проводи здравствене политике у Републици Српској и потпуно нетранспарентно и расипнички троши јавни новац намјењен здравственој заштити становништва.

Република Српска 10.07.2014 | 16:29
Влада је одговорна за дуговања у здравству

 

Овај Синдикат јавно најављује предузимање најрадикалнијих синдикалних мјера на активној заштити статусних, професионалних, социјалних и економских права доктора медицине и других здравствених радника, као и заштиту права пацијента.

Анализирајући досадашњи однос Владе Републике Српске према здравственом систему у Републици Српској, овај Синдикат јавно изражава своје право да сумња да обавезе финансијског улагања у здравствени систем властима често служи само као повод за вођење политичких кампања и остваривање властитих интереса који се најчешће односе на реализацију бројних комерцијалних уговора о набавкама роба и услуга који се проводе у сумњивим и нетранспарентним поступцима јавних набавки у којима се незаконито тргује политичким утицајима и нереално лицитирају астрономски милионски износи.

Исто тако се у здравству незаконито проводе бројна и непотребна политичка запошљавања немедицинског особља. Очигледно је да наведено не служи за успостављање ефикасног система здравствене заштите грађана, него је у функцији освајање власти и стицања личне имовинске користи, а у стварности најпогубније дјелује на одрживост здравственог система који је у Републици Српској у колапсу.

У вези са наведеним чланове овог струковног синдиката нарочито су узнемирили последњи подаци које је доставила Пореска управа о дуговањима јавних здравствених установа у Републици Српској, који са даном 31.05.2014.године за порезе и обавезне доприносе на исплаћене плате дугују износ од чак 98,880.609,17 конвертибилних марака.

Осим тога више од 70 милиона конвертибилних марака дугују КЦ Бањалука и болнице у РС којима је оснивач и послодавац са пуним овлаштењима управо Влада Републике Српске, што јасно указује да је у здравству стање катастрофално и да ова Влада треба да сноси пуну одговорност за настала дуговања, јер није обезбједила потребне мјере за законито, фер и транспарентно финансијско пословање јавног болничког сектора којем је она оснивач.

Јасан доказ незаконитог, нестручног и нетранспарентног рада и погрешних политика у здравству нарочито представља задњи закључак Владе Републике Српске са 13. посебне сједнице од 20.06.2014.године, који се односи на одлагање обавеза за наплате наведених дуговања за доприносе, а који је потпуно супротан ранијем закључку Владе Републике Српске из октобра 2013.године, којим су били јасно утврђени поступак и рокови наплате ових дуговања.

Новим закључком, Влада је поново одустала од мјера за спровођење преузетих обавеза и сада само “препоручује да Пореска управа не покреће мјере принудне наплате према јавним здравственим установама које имају неизмирене дугове”.

Овај Синдикат сматра да је закључак Владе незаконит и да је његовим доношењем Влада Републике Српске прекршила одредбе Закона о Влади Републике Српске. Свима је потпуно јасна чињеница да се овакав закључак не може спровести и да је он као такав ништаван.

Најважније је да он не може бити никаква гаранација докторима медицине и другим здравственим радницима да ће јавне здравствене установе коначно извршити дугогодишње обавезе уплате неизмирених дуговања за доприносе и да се може очекивати да ће вишегодишњи радни стаж многих здравствених радника фактички остати изван евиденција јавних фондова, као најбројнији примјер најпримитивнијег и законом забрањеног “рада на црно”.

Стога Струковни синдикат доктора медицине Републике Српске јавно најављује да заједно са својим партнерима, неће допустити властима да се проведе овакав сценарио и покушати ће спријечити Владу Републике Српске да оствари своје намјере и остане некажњени послодавац најбројнијих случајева “рада на црно” у Републици Српској.

Због наведеног стања у здравству, а основу одлука које је донио Главни одбор овог синдиката, Струковни синдикат доктора медицине предузеће све потребне мјере да се на јасан начин обезбједе и осигурају сва стечена социјална и економска права доктора медицине у јавним здравственим установама, а што укључује и најширу примјену свих, па и најрадикалнијих мјера синдикалне борбе.

Прије предузимања наведених мјера Струковни синдикат доктора медицине овим путем поново јавно захтјева од Владе Републике Српске да:

1. Одмах поништи Закључак број 04/1-012-2-1240/14 од 20.06.2014.године,
2. Без одлагања обезбједи потребна финансијска средства или донесе потребне одлуке о
обезбјеђењу одговарајућих гаранција, као инструмента плаћања за измирење свих
дуговања према јавним фондовима, а за неуплаћене обавезне доприносе јавних
здравствених установа, којима је оснивач Влада РС и који морају бити измирени најкасније до краја мандата ове владе, односно до 31.10.2014.године.

Уколико Влада Републике Српске одбије провести наведене легалне и легитимне захтјеве, Струковни синдикат доктора медицине Републике Српске ће о свим даљим мјерама синдикалне борбе које планира предузети, правовремено обавјештавати јавност у Републици Српској.

БН ТВ

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

др

10.07.2014 13:06

Докле висе? Ко це лијецити овај народ. Министар нема времена од силне изградње и/или уградње. Базен тамо, болница овамо, надје се и у понекој амбуланти.

ОДГОВОРИТЕ
Name

днк

10.07.2014 13:35

Народ умире од најтезих обољења а они обецавају нове болнице и амбуланте.за кога,нестаце и ово сто нас има!?бандо додикова!

ОДГОВОРИТЕ
Name

јустице

10.07.2014 13:43

Пензионери и радници су криви за стање у дрзави. Предсједнице, свима отказ, нико нек не ради. Они це нама да се запосљавају и да им се редовно скидају доприноси и осигурања и да добијају пензије, док постени великани са пуним правом не плацају порезе. Е неце да мозе. Владај дозивотно!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тегелтија 2

10.07.2014 13:44

Захтјев народа Сипи. Улазите у здравство Републике Српске,чешљајте јавне набавке,вадите из њих оне који су се уградили,трпајте их у затвор.Нека будем гладан годину дана али нека лопов буде у затвору. У здравству РС је највећи криминал на Балкану,милиони марака су покрадени,јад и биједа од лијечења,богаташи директори и министри,пола запослених нема овјерену књижицу,стаж фали докторима и сестрама годинама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ГАСТАРБАЈТЕР

10.07.2014 13:54

ОВИ ДОКТОРИ СЕ НЕ САЛЕ... НАПРИЈЕД НА ЦЕЛО КОЛОНЕ... ДОКТОРИ, ПА РАДЕ НА ЦРНО, Е МОЈ МИЛЕ, МИЛЕ СТА УРАДИ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Игор

10.07.2014 14:15

Каква смијурија! Ови синдикалци су ми најјаци! Дају рок одлазецој Влади да спроведе ову одлуку до 30.10.2014. године. Као да це њих бити брига за овај рок када до тада свакако као техницка Влада не смију доносити нове одлуке и законска рјесења осима ако нису по хитном поступку. А бас бих волио да видим које це то облике синдикалне борбе подузети. Све у свему, као и сви остали који су букадзије, ниста нецете урадити и све це остати само на ријецима, дописима, саопстењима, и сл.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ГАСТАРБАЈТЕР

10.07.2014 14:40

ОПАСНИ ОВИ ДОКТОРИ... РАДЕ НА ЦРНО ЈАДНИ ЉУДИ

ОДГОВОРИТЕ
Name

петар

10.07.2014 16:31

Здравство је пукло. Дуг здравства је преко милијарду марака !!! Јадан је народ са оваквом власти..

ОДГОВОРИТЕ