Продавали бајат јогурт, сокове, кекс

Иако трговци сами из промета повлаче бајату храну, јер на основу уредне документације о отпису могу вратити дио плаћеног пореза, случајно или намјерно им дио прехрамбених артикала истеклог рока не западне за око, па остане на рафама, мада то не би смјело да се догоди.

Република Српска 09.07.2014 | 09:55
Продавали бајат јогурт, сокове, кекс

Искуства инспектора из РС показују да је ријеч о широкој лепези унајмању руку спорне хране и напитака, које су затекли у продаји упркос чињеници да им је истекао рок.

"Најчешће је ријеч о производима који по својој природи имају краћи рок употребе, као што су млијечни производи, попут врхња за кување, маргарина, павлаке, јогурта. Ту су још и освјежавајућа пића и сокови, затим  кондиторски производи, попут кекса, бисквита, мармеладе, грицкалица, пудинга, као и разни зачини", наглашава Душанка Макивић, виши стручни сарадник за односе с јавношћу Републичке управе за инспекцијске послове.

Републичка инспекција за храну је у првом полугодишту ове године у унутрашњем промету извршила око 480  контрола, од чега су у 186 случајева утврђени пропусти.

Између осталог, како каже Макивићева, пропусти су се најчешће односили на надзор над запосленима, у смислу (не)редовних санитарних прегледа и похађања додатних едукација о хигијени хране. Такође, додаје она, било је и пропуста у одржавању хигијене у објектима који се баве производњом и прометом хране.

Неколико стотина килограма бајате хране, за шест мјесеци ове године, из промета је повукла Републичка инспекција, а одређену количину су одузели и општински инспектори.

"По налогу Инспекције из промета је повучено 376 килограма хране која је била неприкладна за употребу, због истеклог рока употребе и промјене сензорних својстава хране. Ријеч је о појединачним случајевима у којима је затечено по свега неколико паковања хране неприкладне за људску употребу, пошто велике количине хране протеклог рока употребе сами трговци повлаче из промета, јер на основу уредне документације о отпису могу вратити дио плаћеног пореза", прецизира Макивићева.

Борци за права купаца наглашавају да би сте, већ у трговинама, требало да пазите на декларацију и рок трајања артикала који планирате ставити у корпу, поготово када је ријеч о млијечним и производима од меса.
"По закону, чак и роба којој ускоро истиче рок мора да буде издвојена", наводи Драгован Петровић, секретар

Покрета потрошача РС, те додаје да се може десити да храни није истекао рок, али да је током транспорта дошло до кварања, пошто нису испоштоване све процедуре.

Према његовим ријечима, трговци робу, којој би ускоро требало да истекне рок, стављају напријед, надохват руке, а ону која је касније набављана постављају иза.

"Потрошачи морају сами себе највише да заштите. Инспекција не може да прегледа сваки производ", наглашава Петровић.

Овим правилом није била вођена Бањалучанка Милица С., која је недавно за потребе свог домаћинства купила пакет од десет литара млијека, а тек када је дошла кући, схватила је да ће добар дио тог напитка морати да проспе.

"Рок млијеку требало је да истекне за два дана и ми то све нисмо могли да потрошимо у том периоду. Сама сам крива што нисам пазила. Од тада, по принципу, 'ко се о млијеко опече, тај и у јогурт дува', све артикле добро прегледам прије него што их однесем на касу. Немам пара за бацање", истиче она.

Извор: Независне новине

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

бразил-бразил

09.07.2014 10:43

То раде 80% трговина, а посебно оне сеоске мале радње где нико од инспекције не долази, а и када додју за 100км напису оно сто власник радње казе:-)

ОДГОВОРИТЕ