НАТО се припреме за рат на интернету

НАТО се припрема за рат на Интернету и ускоро се може очекивати успостављање стратегије и правила ратовања на тој глобалној мрежи - наводе из ове алијансе.

Свијет 08.07.2014 | 15:05
НАТО се припреме за рат на интернету

У току су интензивне консултације министара одбране чланица Натоа, како би правила таквог ратовања била усклађена са међународним конвенцијама.

Ако нацрт таквог правилника буде готов до септембра, по први пут ће постојати војни савез са дефинисаним правилима ратовања у "дигиталном добу“.

Закони о оружаним сукобима уређују правила о томе када и како може доћи до рата и који закони у ратним сукобима вриједе.

Дефнисано је ко су актери рата и како се, у складу са међународним конвенцијама, треба понашати према ратним ратним заробљеницима.

Ако се закони и конвенције ускладе са могућношћу вођења рата преко Интернета, државе ће моћи да рачунају на већу безбједност у одбрани од сајбер напада - истичу стручњаци.

Данас се војне операције све чешће изводе дигитално, али, већина земаља и њихови лидери до сада о томе нису много размишљали.

Ипак, и поред чињенице да неки циљ можда није физички уништен, посљедице сајбер напада за цивиле могу бити катастрофалне.

Такви напади могу да доведу до угрожавања живота - било да је ријеч о контроли брана, хемијских или нуклеарних постројења и свега што се може наћи на мети напада.

Чак и циљани напад, који би требало да неутралише војне потенцијале непријатеља, може довести до великог броја цивилних жртава.

У једном таквом сценарију могло би доћи до потпуног колапса у цивилном авио саобраћају у случају искључивања радарског система - под изговором да је ријеч о "супротстављању непријатељу".

Двадесет војних и правних стручњака позабавило се овим проблемом у протеклих неколико мјесеци и уз подршку НАТО-а израдило тзв. "Италијански приручник“.

Један од закључака односи се на неопходност примјене Међународног хуманитарног права и у дигиталном свијету.

Јер, ратовање тенковима, авионима или компјутерима не мијења суштину проблема. Цивили морају бити максимално заштићени у сваком случају - наводи Дојче веле.

Извор: Срна

 

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

ВРС РВИ

09.07.2014 20:57

Ови дефинитивно нису нормални

ОДГОВОРИТЕ