Марш мира предводи Насер Орић

Учесници Марша мира кренули из Незука ка Сребреници, као знак сећања на пробој сребреничких Бошњака из обруча Војске РС у јулу 1995. године.

Регион 08.07.2014 | 14:29
Марш мира предводи Насер Орић

Њима ће се придружити и учесници два бициклистичка маратона од којих је један кренуо из Београда, јављају регионални медији.

Како је објавио сајт Кликс, колону је у Незуку предводио ратни командант Насер Орић, а с њим је био и нови амбасадор Турске у БиХ Џихад Ергинај.

"Молим вас да се придржавате кодекса понашања. Земља којом ћете пролазити је света, сваки центиметар овог пута је натопљен крвљу. Молим вас да поштујете проливену крв", рекао је Насер Орић.

Преживели из пробоја 1995. године обучени су и наранџасте мајице са натписом: "Преживели смо".

"Морамо одати признање општини Сапна која је прави домаћин. Када је пре десет година родјена идеја о Маршу мира ка Сребреници, из Незука су те године кренули они који су преживели Марш смрти. Данас имамо једну планетарну активност, а пре свега морате схватити симболику овог Марша мира... Порука овог марша је мир. Никакав револт, никаква освета, никаква политика", рекао је Ћамил Дураковић, начелник општине Сребеница учесницима марша.

Предвидјено је да се дневно прелази до 30 километара, а организатор је обезбедио цистерне с водом, док ће становништво у местима преноћишта обезбедити топле напитке и храну.

Из Незука су кренули учесници из свих крајева БиХ, неколико страних земаља, а медју уцесницима је и један градјанин Србије, додаје Кликс.

Како јавља Радио Слободна Европа (РФЕ), почео је и бициклистички маратон Београд-Сребреница, који се организује први пут под мотом "Никада не заборавимо геноцид у Сребреници", а према Поточарима где ће одати пошту жртвама сребреничког геноцида кренули су и бициклисти из Бихаћа.

Учесници та два бициклистичка маратона придружиће се учесницима Марша мира 2014.

РФЕ додаје да је пре неколико дана, из Велења у Словенији, кренуло је двадесетак бициклиста према Сребреници у знак пијетета према жртвама геноцида у Сребреници.

Истовремено, све више страних делегација стиже у Сребреницу и у Поточаре где ће у петак, 11. јула, бити обележена 19. годишњица геноцида у Сребреници када су снаге ВРС убиле око 8.000 муслиманских мушкараца након што су заузеле град.

У Меморијалном центру Поточари биће одржана комеморација и сахрањени посмртни остаци 174 жртве идентификоване у последњих годину дана. У БиХ је проглашен Дан жалости.

Извор: Бета

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

тузланка

08.07.2014 12:35

У Тузли сам била и радила у једном ресторану када је Ориц досао са актовком пуном пара у ресторан и отворио је као књигу. Лопов криминалац дозивотну робију заслузује.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ед

08.07.2014 13:26

Има вецег и горег криминала па нико ниста! Ако треба кога стити онда су то хероји који су спасили зивоте! А свако за своје треба да одговара и то стоји!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гргур

08.07.2014 14:00

Какав марс мира а на целу ратни злоцинац. Република Српска мора поцети да сахрањује своје у Братунцу и то сваке године и да направи меморијални центар. Једино исправно нема друге. Засто бих ја постовао њихове зртве кад они не постују моје, нити процесуирају ратне злоцинце, нити признају друге зртве.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сссс

08.07.2014 14:24

Како ли је породицама српских жртава гледати Орића како маршира на челу колоне по Српској Републици! Срамно, ту се доказује достојанство наших политичара. Срам вас све било.

ОДГОВОРИТЕ
Name

којо

08.07.2014 14:51

Ма свакоме по заслугама, јер докле да се стите обицни криминалци, а то је само зато сто овдасњи политицари имају много ратног корјења и боје се ста це бити ако се открије њихова права улога у рату!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сејфо

08.07.2014 15:15

Ја сам својим очима видио када је падала Сребреница у касарну у насељу Солина слетио је хеликоптер у којем су се налазили Насер Орић и његови тјелохранитељи. Зато га органски не могу смислити. Обични мафијаш и нула од хероја.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мицко

08.07.2014 15:36

Ма какви смо ми Срби за коју годину и ми ћемо у тај марш. Ко нас води све ћемо заборавити. Наси команданти по Београду се крију а њихови злочинци предводе марш, који апсурд. Нека Европо и теби ће мецка да заигра пред вратима, само их подржавајте и са злочинцима сетајте. Сетаце вама Насер и по Бриселу, хомосексуална Европо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре сејфо

08.07.2014 16:17

Сејфо јаране ста си ти тразио у Солини. Види се да ни ти ниси мрдно из Тузле, јунацино.

ОДГОВОРИТЕ
Name

фикрет

08.07.2014 16:52

Страдао је народ нико не побија то а и ми који смо остали сталне прице о Сребреници убијају и ове који су остали. Политика јос убија мало нас који то видимо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ннн

09.07.2014 06:11

Сејфо у праву си криминалац је сто је покупио паре и побјегао. Својим оцима нисам вјеровао кад сам видјео паре(кинески ресторсн Тузла).

ОДГОВОРИТЕ