Мора бити обезбијеђена тачност података

Предсједник Владе Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је данас да се ништа неће промијенити када је ријеч о вршењу провјере тачности и истинитости података приликом пријаве пребивалишта на територији Српске, истичући да у правној држави мора бити обезбијеђена тачност података.

Република Српска 07.07.2014 | 19:42
Мора бити обезбијеђена тачност података

"Ништа се неће промијенити. Није битно каква ће бити форма. У држави која је правна мора се обезбиједити тачност података", рекла је Цвијановићева.

Коментаришући чињеницу да је Уставни суда БиХ укинуо одлуку Владе Српске о провјери података приликом пријаве пребивалишта, Цвијановићева је рекла да не разумије зашто је суд одлучио да на тај начин поступа, али и да то није први пут.

Она је истакла да ће то питање бити регулисано и да Влада није узурпирала ничија права и надлежности, већ је само прецизирала одређене елементе који су требали да послуже бољем провођењу закона, не оптерећујући се чињеницом да нови закон о тој материји није донесен.

Цвијановићева је појаснила да је Влада Српске у својој одлуци само на основу постојећег закона прецизирала одређене ствари, те додала да не види да се тиме ускраћују права било ког грађанина, човјека, етничке заједнице.

"Када неко лице пријављује свој боравак, своје пребивалиште, мора да поднесе тачне податке, јер нигдје на свијету не постоји толерисање ситуације да ви можете да дајете лажне податке државном органу, а
послије тај орган не може да вас нађе зато што ви уопште не живите на тој адреси", додала је Цвијановићева.

Она је као примјер навела да је на адреси на којој је смјештена фабрика недавно утврђено да има пријављено 150 људи. "Откуд потреба да се људи пријављују у објектима који се воде на вјерским заједницама, школама, фабрикама", запитала је Цвијановићева.

Према њеним ријечима, та прича има безбједносну и политичку димензију.

Она је истакла да се пракса лажног пријављивања мора сузбијати, напомињући и да се истовремено отвара и проблем изборног инжињеринга.

"Упозната сам и о подацима колико се званичних аката врати у институције јер лица не станују на адреси коју су навели у пријави. Откуд пореба да вјерујемо људима који имају потребу да лажу систем", додала је Цвијановићева.

Цвијановићева је напоменула да Влада Српске може да доноси уредбе у ономе што је њена надлежност, те подсјетила да уредбе и подзаконски акти и служе да се прецизира одређен законски акт.

Према њеним ријечима, Влада Српске разрадила је стари законски акт на начин да су прецизирани елементи који се односе на тачност података, што не представља узурпацију надлежности, пошто је то управо у
надлежности ентитетског нивоа.

Уставни суд БиХ усвојио је 4. јула захтјев предсједавајућег Предсједништва БиХ Бакира Изетбеговића и члана Предсједништва Жељка Комшића и укинуо у цјелости Одлуку о вршењу провјере тачности и истинитости података приликом пријаве пребивалишта на територији Републике Српске.

Изетбеговић и Комшић тражили су да овај суд утврди да је Одлука Владе Републике Српске о вршењу провјере тачности и истинитости података приликом пријаве пребивалишта на територији Српске супротна одредбама Устава БиХ.

Извор: Срна

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

МАЦАК БЕЗ ЦИЗМИ

07.07.2014 18:03

Ј..ли вас подаци обезбједите поплављеним породицама паре да презиве ово љето и зиму!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боб Роцк

07.07.2014 18:13

Ма МРС" висе у П.М. и ти твоје паметовање!

ОДГОВОРИТЕ
Name

романија

07.07.2014 18:13

Зеки гуцес, гуцес ради несто.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ПРАВНИК

07.07.2014 18:16

Господо Зељка отвори књигу дрзавних права и закона и ту цес наци један пасус који гласи. ДА ОДЛУКА УСТАВНОГ СУДА ВАЗИ НА ЦИЈЕЛОЈ ТЕРИТОРИЈИ БиХ. ЈА ИЗ ТВОЈЕ ИЗЈАВЕ ВИДИМ ДА НИСИ ДОБРО УПУЦЕНА У ЗАКОНЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЛОГО X

07.07.2014 18:17

Мора бити обезбијеђен крај твоје политичке каријере, хајмо разлигу, доста више.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ГОРАН ВРС

07.07.2014 18:40

Видим да је овој ТУКИ стало до тацности информација па да питам:Ко украде милијарду и дјесто милиона из Брца,зељезница минимум двије стоје,рафинерија 800 000 000,сума ни драги Бог нема поима колико,разних лоповских банака које си управо ти и твој баја контролисали а украдосе минимум двије милијарде,здравста милијарда,пија стотине милиона,електра,аутопутева минимум милијарда и да засладим овим цудом од Андрицграда те авиона који испари у виду магле...? Драга снајице нас је твоја идиотска прица до сада коста минимум 20 000 000 000 км у преводу двадесет милијарди минимум!Нас занима гдје су паре ГУСКО и ко треба робијати за ове пљацке а пусти прице и саторске хитове великог БАЈЕ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ја

07.07.2014 18:52

Одговор ПРАВНИКУ: Господине и мјесна заједница има право да провјери да ли си као њен градјанин дао тацне податке, а камоли власт ентитета. Та твоја БиХ је састављена од 2 Ентитета и једног Дистрикта. И ста, по твом је ли власти не смију да знају ни ко зиви, ни гдје у ентитету. Да се разумијемо: Нисам љубитељ ни Зељке, ни било кога, али је она у овој изјави коју смо овдје процитали потпуно у праву.

ОДГОВОРИТЕ
Name

валтер

07.07.2014 19:33

реЈа Колега потпуно се слазем са твоим резоном, медјутим проблем је сто се апсолутно све користи за дневно политицке потребе , власт у Републици Српској као и Федерацији је трула и уздуз и попријеко ! Овдије је оцито да пас лаје због себе, не због села ! Ово је цист предизборни стос , скупљање јефтиних политицки поена и дизање тензија пред изборе као и хомогенизација бирацког тијела, поздрав!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ОДЗАК ИМОДРИЦА

07.07.2014 20:21

НАЈБОЉИ ПОТЕЗ БИ ПОВУКЛИ КАДА БИСТЕ СМЈЕНИЛИ И УХАПСИЛИ ДИР ВОДА СРПСКЕ АНДЗЕЛИЦА ЈЕР ЈЕ КРИВ ЗА ПРВИ И САДА НАМ СПРЕМА ПОНОВО ПОТОП СА ЈАТОМ И ТЕМПО ВРАНИЦОМ КАФЕДЗИЦЕМ А КАЗЕТЕ НЕМА НОВЦА А ОВА ЕКИПА ДНЕВНО УЗМЕ ИЗ РИЈЕКЕ БОСНЕ 100 000 КМ Е ПРЕМИЈЕРКО УРАДИ НЕСТО ЗА НАРОД УХАПСИ СВЕ СТО ВАДЕ СЉУНАК ДА ТЕ ПАМТИМО КАО НАСЕГ СПАСИОЦА И НАПРАВИ НАМ НАСИПЕ КОЈЕ СУ НАМ ОВИ КРИМОСИ СРУСИЛИ И ПРИЈЕ ПОТОПА

ОДГОВОРИТЕ