Никшић за укидање кантона и ентитета

Премијер Федерације БиХ /ФБиХ/ Нермин Никшић изјавио је данас у Сарајеву да БиХ у будућности треба да иде путем ка "укидању кантона, и након тога ка држави регија, а не ентитета".

Босна и Херцеговина 07.07.2014 | 19:00
Никшић за укидање кантона и ентитета

"Имамо веома скуп државни апарат за малу земљу каква је наша и он је економски неодржив", рекао је Никшић током сусрета са државним секретаром за европске послове у Министарству спољних послова Португала Бруном Масаешом.

Никшић је у разговору са Масаешом оцијенио да је у овом тренутку нереално очекивати уставне промјене, те навео своје виђење да би требало почети од реконструкције Федерације БиХ, а онда и цијеле БиХ.

Према његовим ријечима, за то треба политичка воља које у овом тренутку нема, саопштено је из федералне Владе.

На питање Масаеша да ли је БиХ спремна за кандидатски статус за чланство у ЕУ, Никшић је одговорио да није спремна посматрајући оно што се сада поставља као услов, те да због компликоване структуре БиХ,
никада и не би могли бити.

"Међутим, ми припадамо ЕУ више него неке земље које су већ у њеном саставу. Због низа специфичности и свега онога што се овдје десило у блиској прошлости, БиХ би у Бриселу требало да прихвате као кандидата за чланство", каже Никшић.

Он је изразио наду да ће БиХ ускоро бити у прилици да покаже да ће приближавањем ЕУ бити дио рјешења, а не стални проблем.

Масаеш је нагласио да ће БиХ на том путу имати подршку Португала, али и његових колега у земљама Европске заједнице.

Никшић и Масаеш разговарали су данас у Сарајеву о начинима на које ЕУ може помоћи БиХ, посебно након катастрофалних поплава које су је задесиле у мају. Током сусрета било је ријечи и о економским, социјалним и политичком питањима, а посебна пажња посвећена је могућим правцима промјена устава ФБиХ и БиХ.

Никшић је захвалио на свему што су чланице ЕУ до сада учиниле на ублажавању посљедица катастрофалне поплаве која је задесила БиХ, те изразио увјерење да ће донаторска конференција сљедеће седмице у Бриселу допринијети знатном ублажавању тих посљедица.

Масаеш је најавио да ће се Португал, заједно са осталим чланицама ЕУ, активно укључити у ову конференцију и у границама својих могућности помоћи БиХ у санирању штета након велике природне несреће.

Масаеш, који борави у радној посјети БиХ у оквиру вишедневне посјете западном Балкану, данас поподне сусрешће се у Источном Сарајеву са предсједником Владе Републике Српске Жељком Цвијановић.

Извор: Срна

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

доомаациин

07.07.2014 17:37

Јој сто не могу висе ове прице, ови хоце да укину ентитете, ови да се отцјепе, све је то демагогија. Нико јос није изасао са планом како да се ублазе поплаве. Ја мислим да народ висе не насједа на ове празне прице. Банду у затворе, треба им судити по хитном поступку, гамад лоповска :О фуј...

ОДГОВОРИТЕ
Name

НЕМОЈ ТИТА ТИ

07.07.2014 18:00

НЕРМИНЕ, ДОДО, ДРАГАНЕ ко вас не зна скупо би вас платио. Ајте ТИТАВАМ, сутите барем једну предизборну кампању. Достојанства ради! Поплава и трагедије због. Ајте ТИТАВАМ усутите с том прицом једном, јер прицу прицате 20 година, и од тог сте се угојили крмци једни. ДОДО, НЕРКО, ДРАГАН, све во до вола. А ми смо овце које то трпимо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

домаци странац

07.07.2014 18:22

Е ако водеце странке на сљедецим изборима буду СНСД_СДА_ХДЗ тројка, е онда нисмо овце, вец волови !

ОДГОВОРИТЕ
Name

За размишљање

07.07.2014 18:26

Ма ја бих оставио свима и ентитете и кантоне ако ће то нешто значити људима и ако ће им права бити заштићена и ако ће од тога профитирати. Нажалост, код нас се показује да нити један ентитет ни кантон то не чине, већ само усисавају новац који тешком муком зарадимо, а права нам се још крше умјесто да се поштују.

ОДГОВОРИТЕ
Name

модрица

07.07.2014 18:57

ДОДЈИТЕ ПО СВОЈЕ ЛОПОВЕ ЈАТУ ТЕМПО ВРАНИЦУ И ЛОКАЛНЕ КАФЕДЗИЦЕ И ЈУРИЦЕ СА СИПОМ ЈЕР НАМ СПРЕМАЈУ НОВИ ПОТОП ВАДЕЦИ СЉУНАК НЕЛЕГАЛНО И БЕЗ ПЛАЦАЊА НАКНАДЕ ЗА ТРАСУ АУТО ЦЕСТЕ СВИЛАЈ ОДЗАК ЈЕР ГА ДАЈУ ЈЕФТИНО ИЗБЈЕГАВАЈУЦИ ДРЗАВНУ НАКНАДУ А СА ЊИМА СУ ОРТАЦИ И ЦЕСТЕ ФЕДЕРАЦИЈЕ ЈЕР НАМА ПО ОДЗАКУ ЈЕ РЕЦЕНО ДА ЦЕ ОВАЈ ДИО НАСИПАТИ ИЗ КАМЕНОЛОМА ПЕЦНИК А САДА ПРАВЕ ХАОС ОД РИЈЕЦНИХ КОРИТА СПАСАВАЈТЕ НАС ДОК СЕ НИЈЕ ОКИСАЛО И ЗАУСТАВИТЕ ОВАЈ ОГРОМНИ КРИМИНАЛ

ОДГОВОРИТЕ
Name

нада

07.07.2014 19:00

Па зна овај ако слуцајно Босиц буде у Председниству да це све потписати, па се касније кандидоват за председника БиХ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Билдер

07.07.2014 19:44

Све што имам да кажем јесте овако то са укидањем кантона већ је требало давно урадити и укинути ентитете да буде само Босна и Херцеговина и један предсједник, није битно ко ће бити, и да кренемо радити и градити, а ове политичаре који су сад на сцени у затвор затворити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

светлана

07.07.2014 20:16

Хало хало, па да се институције система у БиХ и само Сарајево понасају према Србима као градјанима констутивног народа истински ститеци њихова права загарантована УСТАВОМ мозда би могли прицати о тој теми али васа политика Сарајева је неискрена и некоректна. То показују пресуде суда за људска права у Стразбуру.

ОДГОВОРИТЕ