Веће акцизе на дуван и цигаре

Цијене дувана за мотање и пушење, те цигара и цигарилоса од наредног мјесеца биће више и до три пута, што значи да ће мотане цигарете коштати колико и најјефтинија паклица цигарета.

Босна и Херцеговина 07.07.2014 | 19:21
Веће акцизе на дуван и цигаре

Додатно опорезивање дувана, цигара и цигарилоса је наставак хармонизације акцизне политике у БиХ са политиком акциза у ЕУ и инсистирањем ММФ-а, истакнуто је у Управи за индиректно опорезивање БиХ. Грађани сматрају да је то нови удар на њихов џеп, јер су пушачи у Српској највише сами мотали цигарете.

Умјесто да купује паклице цигарета, двадесетдвогодишњи Андрија Симић из Бањалуке више од двије године купује резани дуван, мота и прави цигарете. Каже да је му је то много исплативије, јер дневно користи око 40 цигарета.

Од наредног мјесеца та исплативост ће се знатно истопити, јер ће се, због законских измјена, усклађивања законске легислативе БиХ са европском и инсистирањем ММФ на повећању акциза, цијена резаног дувана, цигара и цигарилоса знатно повећати. Цијене паклица цигарета остају на садашњем нивоу, што значи да ће цијена резаног дувана у односу на најјефтинију паклицу цигарета бити само корак иза. Грађане ово поскупљење уопште не чуди.

Нове малопродајне цијене цигара, цигарилоса и дувана почињу се примјењивати од 1. августа и од тада оне морају бити истакнуте на свим киосцима.

Домаћи произвођачи цигарета засада нису тражили нову регистрацију цијена цигарета, што значи да оне неће поскупљивати. У посљедње вријеме поскупиле су цигарете компаније “Филип Морис” и Творнице дувана Ровињ. 

Велики број грађана у БиХ је мотао цигарете, јер су им фабричка паковања била скупа. Како сада ствари стоје, грађани ће опет вагати-купити цигарете, оставити их или смислити неко ново “заобилазно” рјешење, а, ипак, цигарету задржати у руци.

БН ТВ

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

модран.цом

07.07.2014 13:39

Могу они да дижу акцизе да опростите до безвјести али од тога неће бити користи.Једино по неко ће одустати од пушења али промет ће се и даље смањивати а тиме и приходи од акциза.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ГОРАН ВРС

07.07.2014 14:04

По заврсетку рата био сам убједјен да висе никада нецу морати мотати дуван и носати ризле као на фронту,али грдно сам погрјесио јер нико нормалан није могао претпоставити да це на власт доци банда која це све опљацкати а сада од нас тразити наплату стете.Драги Баја од мене нецес добити ни фенинга јер цу увјек наци нацин да дуван купим на црно а ти само мозес попусити ако успјес да надјес докону мустиклу

ОДГОВОРИТЕ
Name

србин

07.07.2014 14:27

Јадни сте И биједни, подизете акцизе на мотани дуван. Да ли знате ко је то куповао?! Наравно немате појма или пак И имате али то намјерно радите. Јадни пензионери су то куповали јер немају пара за праве цигарете па су ту насли спас. Нисам пусац И мене та цијена не занима али ми зао тих јадних људи...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гого

07.07.2014 18:00

Сто смо пусили, пусили смо :)

ОДГОВОРИТЕ
Name

мики

07.07.2014 19:19

попусисмо га ми ал це га попусити и власт у октобру трц... а онда це миле опет да сверцује цигаре па цемо одњега куповати испод руке

ОДГОВОРИТЕ
Name

др

07.07.2014 19:41

Па престаните пусити.. Како престану људи пусити кад добију неки тумор нпр.мјехура па додју на операцију? Цим имају за цигара , имају и за хљеба. Кутија цигара треба бити 5€ па ко хоце нека гута цигаре до миле воље.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Теслиц

07.07.2014 20:19

Ок, дигли сте акцизе на дуван, знаци смањице се акциза на брасно или на...???!!!

ОДГОВОРИТЕ