Хрватска неће уцјењивати Србију

Председник Хрватске Иво Јосиповић, поручио је да Загреб неће кочити Србију на путу ка Европској унији и оценио да долазак немачке канцеларке Ангеле Меркел да састанак лидера југоисточне Европе, 15. јула у Дубровнику, показује подршку проширењу ЕУ.

Регион 07.07.2014 | 07:50
Хрватска неће уцјењивати Србију

У интервјуу за данашње "Новости" уочи трећег састанка "Брдо Бриони" процеса, на којем ће бити речи о даљем проширењу Европске уније, Јосиповић је рекао да долазак Меркелове значи да ЕУ жели да настави са ширењем на Балкан.

Јосиповић је нагласио да је хрватски Сабор донео декларацију "која веома јасно говори о томе да се комшије неће уцењивати и кочити у њиховим напорима да уђу у ЕУ", али и навео да ће решавање отворених питања бити важно за оцену о испуњавању услова.

"При томе не мислим на то да би Хрватска уцењивала комшије, већ на то да ће способност решавања отворених питања са суседима бити важан тест за све нас", казао је Јосиповић.

Хрватски председник рекао је и да ће главна порука скупа у Дубровнику бити да "ЕУ цео регион сматра делом Европе и да будућност свих земаља у региону јесте у ЕУ".

"Наравно, кандидати ће морати да испуне озбиљне услове. Разговори о заједничким напорима на изградњи инфраструктуре, европској енергетској политици и месту југоисточне Европе у њој, као и питања сарадње у региону, јасан су знак таквог политичког становишта", оценио је Јосиповић.

Он је додао да се "политика добросуседства и свест о потреби сарадње, посебно на саобраћајној и енергетској инфраструктури, уклапа у очекивања Европе".

Оцењујући прву годину чланства Хрватске у ЕУ, Јосиповић је рекао да је била успешна, али да су могли боље да буду искоришћени европски фондови и да се економија покрене.

Упитан како оцењује данашње односе Београда и Загреба, Јосиповић је одговорио да је последњих година учињено много тога доброг да се ти односи побољшају и да данас "што је до јуче било незамисливо, имамо и значајну војну сарадњу".

"Сарадња се прилично развила, а помаци, који нису спектакуларни, стални су. Као такви, мање су видљиви и атрактивни јавности", оценио је хрватски председник.

Јосиповић сматра и да само од Србије и темпа спровођења реформи зависи када ће ући у ЕУ, додајући да жели да се то што пре деси.

Извор: Вечерње новости

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

xxл

07.07.2014 06:45

И не треба уцјењивати,морамо наставити даље живјети.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цро Армy

07.07.2014 13:22

Треба се цувати тих Артуковића једно прочају друго раде

ОДГОВОРИТЕ