Наредба штрајкачима да се врате на посао

Грчке власти наложиле су запосленима у највећем домаћем електродистрибутивном предузећу ППЦ да се данас врате на посао, претећи им хапшењима уколико наставе са штрајком, који доводи до искључења струје широм земље у сред летње туристичке сезоне.

Свијет 05.07.2014 | 15:59
Наредба штрајкачима да се врате на посао

Одлука власти је уследила након што су представници штрајкача оспорили јучерашњу пресуду једног грачког суда да је њихов протест нелегалан, преноси Ројтерс.

Радници ППЦ-а су ступили у штрајк због плана грчке владе да наредне године прода 30 одсто акција те фирме. Штрајкачи тврде да ће та приватизација довести до раста цена струје и представљати додатно оптерећење за грчка домаћинства, већ изложена вишегодошњој тешкој рецесији, праћеној рекордном незапосленошћу.

С друге стране, грчка влада тврди да је продаја дела акција ППЦ-а у јавном интересу и да ће струја након тога појевтинити. Осим тога, портпаролка владе Софија Вултепси наглашава како "у демократском друштву свако мора да поштује закон и одлуке суда".

Највећи синдикат ППЦ-а ће касније данас одржати састанак на којем ће одлучити како даље да настави протестну акцију. Синдикат ПАМЕ, повезан са грчком комунистичком партијом, је за данас поподне најавио штрајк подршке запосленима у ППЦ-у у Атини.

Гррчке власти настоје да избегну искључења струје током летње сезоне, будући да туризам у грчкој привреди има удео од 17 одсто, а 20 одсто запослених ради на том сектору. Засад се у деловима Грчке струја искључује на по сат дневно.

Према грчким законима, радницима у штрајку може да се наложи да се врате на посао када постој опасност од грађанских немира, природних катастрофа или у случају здравствених ризика.

Влада премијера Антониса Самараса је последњи пут користила ту могућност 2013, како би приморала раднике поморских предузећа и метроа да се врате на посао после једнонедељног штрајка, који је пореметио живот у земљи.

Приватизација ППЦ-а би се спровела у оквиру напора грчких власти да либерализује енергетски сектор, на чему инсистирају ЕУ и ММФ и што је један од услова за следећу траншу милијарду долара тешке финансијске помоћи Грчкој.

Извор: Тањуг

Коментари / 0

Оставите коментар