Ђокић: Међународна заједница дијели жртве

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Петар Ђокић изјавио је да је нехумано вршити селекцију жртава на подобне и неподобне и да на то мора упозорити званичнике међународне заједнице који очигледно селективно гледају на жртве у БиХ.

Република Српска 05.07.2014 | 15:21
Ђокић: Међународна заједница дијели жртве

"Они се уредно одазивају на дан сјећања на жртве бошњачке националности страдале у Сребреници, а на врло ниском нивоу или се скоро уопште не појављују да обиљеже страдање Срба на истом том подручју и у истом периоду. Нико на то нема право, али то је сурова глупост која, нажалост, живи на овом простору дуго", рекао је Ђокић Срни.

Он је навео да Одбор Владе Републике Српске за његовање традиције ослободилачких ратова сваке године редовно позива све амбасаде и све међународне организације, посебно ОХР и високог представника у БиХ, да дођу у Братунац на дан кад се обиљежава страдање Срба у Подрињу.

"Нажалост, са представницима руске и Амбасаде Србије присуство представника изван Републике Српске и изван српског народа углавном се и завршава. И зато не можемо да их не упозоримо на то, да их не прозовемо и да их не позовемо још једном да буду са српским народом када одаје помен страдалим сународницима", истакао је Ђокић јуче на Мраковици.

Он је рекао да ће се о страдању Срба у Подрињу говорити одлучношћу и језиком чињеница, да су Срби Подриња највише страдали 1992, 1993. и 1995. године у вријеме кад је Сребреница била заштићена зона УН и да су Срби страдали масовно и да су убијани на најсвирепији, злочиначки начин.

"Убијани су не правећи селекцију на старе и младе. И дјецу су убијали и затирали траг живота српског становништва у том подручју на највеће светковине као што су Божић, Петровдан и други вјерски празници Срба. Истовремено, немамо ништа против, штавише, високи представници Републике Српске на политичком нивоу присутни су редовно у Сребреници везано за догађаје из јула 1995. године", рекао је Ђокић.

На подручју Сребренице, Зворника, Скелана, Милића, Братунца, Власенице и Осмака у току одбрамбено-отаџбинског рата страдало је најмање 2.370 Срба, док је на ширем подручју средњег Подриња и Бирча страдало 3.267 Срба, а око 5.400 породица остало је без покретне и непокретне имовине.

У организацији Одбора Владе Републике Српске за његовање традиције ослободилачких ратова данас ће у Братунцу бити одржан централни помен страдалим Србима у Подрињу током одбрамбено-отаџбинског рата.

Извор: СРНА

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

зоран

05.07.2014 14:36

Цуди ме да и за ово нисте Додика окривили ,и не видим да ико из опозиције смије реци или има храбрости урадити оно сто Додик смије,осим сто су предавали надлезности институција РС

ОДГОВОРИТЕ
Name

лопата

05.07.2014 16:46

Ко одређује истину у Европи,тај ће да доноси истину и о БиХ, а сад што ће се неки да копрцају од тога, Боже мили,тако је увијек било,

ОДГОВОРИТЕ
Name

јоја

05.07.2014 19:48

Ђокићу, сви знамо за српске жртве и знамо да међународна заједница, не поступа са српским жртвама, као са другим жртвама. Али немој на рачун српских жртава, да скупљаш гласове.Обећај нешто конкретно, да ће економија кренути, да ће се народ запослити. Дај наду овом народу, ту реторику препусти СНСД-у.

ОДГОВОРИТЕ
Name

јустице

05.07.2014 19:52

И ви дијелите жртве, нас у Републици Српској изгладњујете и убијате на разне начине, а тамо помажете Лагумџију.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВидовитаВанга

06.07.2014 04:26

Зорану одговарам: јадан си ти и твоје размишљање. Кажеш, да Додик смије рећи свашта?! Да, то је тачно, јер сви знају да је Додик примитивчина светскога ранга, Цели бели свет му се смије, само мудоње, које му хладе језичину, мисле да је паметан и храбар! ФУЈ! Сваки национализам је примитивизам, а нарочито Додиков!!! А Додик нема националност, он је по националн опсти шверцер!!!

ОДГОВОРИТЕ