Порез „солидарности“ и на плате које касне

Према тумачењу Пореске управе Републике Српске, нови Закон о посебном доприносу за солидарност Републике Српске који је јуче ступио на снагу, прописује да се солидарни допринос обрачунава на све исплате од 01. јуна 2014. године.

Република Српска 02.07.2014 | 17:26
Порез „солидарности“ и на плате које касне

То значи да се на сва примања, која се исплате после тог датума, без обзира да ли су редовна или не, мора платити солидарни порез, односно да ће порез морати да буде плаћен и на плате које касне.

Привредници се буне, а економисти сматрају да је то нови доказ промашених рјешења које власт предузима у времену након поплава.

Порез ћете платити свакако, без обзира на то да ли вам је плата редовна или касни. Тако пише у новом Закону о посебном доприносу за солидарност. За разлику од радника који су редовно примали плате и који ће се “солидарисати” од мајске, радници којима плата касни, као и послодавци који треба да им их исплате, порез од 1,5% ће морати да плате и на та, закашњела примања.

У Привредној комори регије Бањалука су поручили да су прилично затечени и да сматрају да се ради о случајном пропусту у закону, који ће брзо бити отклоњен. Тражили су хитан састанак са представницима Министарства финансија, јер су притиснути жалбама привредника.

Према тумачењу Пореске управе Републике Српске, нови Закон о посебном доприносу солидарности, који је ступио на снагу јуче, прописује да се тај солидарни допринос обрачунава на “све исплате од 1.јуна 2014.године”.

То значи да се на сва примања, која се исплате послије тог датума, без обзира да ли су редовна или не, мора платити солидарни порез, односно да ће порез морати да буде плаћен и на плате које касне.

БН ТВ

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

xxл

02.07.2014 16:07

Нека и они плате 12.октобра 2014.године губитком власти?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милорад

02.07.2014 17:37

У овој канализацији од дрзаве ствари дефинитивно измицу контроли... Само да измакну јос мало и да хоботница која је пријетила да нас све подави поцне да једе сама себе.. А измицу убрзано.. ГОТОВИ СУ!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боо

02.07.2014 19:08

Па ова срамота висе нема краја ово сто се ради у Босни и Херзеговини и у Републици Српској без обзира ко био и ста био стварно је превисе. Па Камен би заплако од муке

ОДГОВОРИТЕ
Name

Порески обвезник

02.07.2014 20:58

Разумијем ја да треба да будемо солидарни и бићу, али да ли се неко запитао колика је мени штета на имању, па ме још два пута плавило? И још ово мало цркавице ми смањите, па има ли томе краја и од чега је плаћена она фешта у Андрићграду? Јел од мојих један и по посто?

ОДГОВОРИТЕ