Оптужница за злочине над Србима

Тужилаштво БиХ подигло је оптужницу против три лица која се терете да су током 1992. године починили ратни злочин против цивилног становништва српске националности на подручју Сребреника.

Босна и Херцеговина 28.06.2014 | 11:07
Оптужница за злочине над Србима

Оптужени су Екрем Ибрачевић, Фарук Смајловић и Сејдалија Ћовић, саопштено је из Тужилаштва БиХ.

Они се терете да су од почетка јуна до краја августа 1992. године за вријеме оружаних сукоба у БиХ на подручју села Тиња, Потпећ, Јасеница и других у општини Сребреник, те села Брезје и других села на подручју општине Лопаре починили ратни злочин.

У то вријеме, Ибрачевић је био начелник војне безбједности општинског Штаба Територијалне одбране Сребреник, Смајловић командир вода Војне полиције општинског Штаба Територијалне одбране Сребреник, а Ћовић припадник Војне полиције Општинског штаба Територијалне одбране Сребреник.

Оптужени су за злочине у заточеничким објектима смјештеним у просторијама Мјесне заједнице Рапатница и просторијама мјесног фудбалског клуба "Рапатница" у насељу Луке, општина Сребреник, у којима је противзаконито затворено најмање 40 цивила српске националности, у трајању од једног до 37 дана, према којима је поступано супротно одредбама Женевских конвенција.

Заробљени Срби држани су у нечовјечним условима, мучени и злостављани на различите начине, употребом алата, лемилица и електричне струје, те су им наношене тешке тјелесне озљеде, а није им пружана љекарска нити било каква помоћ.

Срби су мучени на понижавајуће начине, пуцано им је из ватреног оружја у близини тијела, пријећено им је смрћу, те су вишеструко премлаћивани, испитивани и злостављани, а у почињеним злочинима су учествовали оптужени заједно са другим особама.

Оптужница је прослијеђена на потврђивање Суду БиХ.

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Слободан

28.06.2014 09:10

За ове ратне злочинце треба увести смртну казну. БИХ се мора очистити од тих скривених крволока који живе међу нама. Ти болесни умови који су спремни злочине чинити не заслужују живот. Морамо имати смртну казну за такве злочинце. Морамо !!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Граб

29.06.2014 05:36

Ма ја сад су само они криви а гдје је политика која је почела рат ? Ко је завео народ у рат ? Они Су мала риба злочин сваки треба бити кажњен сад се на малим рибама копљад ломи има бога стићиће он све пореду

ОДГОВОРИТЕ