Порошенко продужио примирје

Председник Украјине Петро Порошенко продужио је у суботу по локалном времену примирје са проруским снагама на истоку земље за још 72 сата, до понедељка.

Свијет 28.06.2014 | 07:51
Порошенко продужио примирје

Седмодневно примирје требало је да истекне у петак, у 22 сата по локалном времену, пренео је лист "Украјинска правда" на својој интернет страници.

Порошенко је, како наводи "Правда", ту одлуку донео након хитних консултација са представницима украјинске одбране по свом доласку у Кијев са самита Европске уније у Бриселу на којем је потписао историјски трговински и политички споразум о придруживању са ЕУ, пренео је АФП.

Снаге самопрокламованих република Доњецка и Луганска (ДНР и ЛНР) обећале су данас раније да ће прекинути ватру до 30. јуна, изјавио је после друге рунде консултација о деескалацији ситуације на истоку Украјине у Доњецку премијер ДНР Александар Бородај, додајући и да ће наредних дана бити ослобођена преостала четири посматрача ОЕБС-а.

"Сазнали смо да је (председник Украјине Петро) Порошенко одлучио да прекине ватру до 30-ог, ми са своје стране прекидамо ватру у истом том периоду", рекао је он а преноси Руска информативна агенција (РИА) Новости.

Бородај је рекао да устаници неће, међутим, напустити контролне пунктове које држе на граници са Русијом.

Према његовим речима, један од захтева Кијева које је подржала ЕУ било је напуштање пунктова Изварино и Должанко.

"Тај предлог смо одбили", рекао је он и додао да је "реч о границама независних држава".

Бородај је истакао да ће преговори са Кијевом почети тек пошто се са територије ДНР и ЛНР повуче војска.

Не наводећи тачан датум, Бородај је рекао да ће консултације бити настављене.

Раније данас новинске агенције јавиле су, позивајући се на европски дипломатски извор, да ће Порошенко за још три дана продужити примирје које истиче вечерас.

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Мд

28.06.2014 07:37

Чека орузје сто су му обецали у ЕУ

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВРС РВИ

28.06.2014 09:01

Видјећемо на који начин ће бити добар тај историјски споразум са ЕУ. Не могу да схватим да су толико слијепи да не виде шта је донио такав споразум земљма источног Балкана а и осталим само у мањем обиму.

ОДГОВОРИТЕ