Злочинац се враћа на мјесто злочина

„Тај би и лаву из канџи отео оловку да потпише уговор од којег и он има користи“.

Република Српска 27.06.2014 | 15:07
Злочинац се враћа на мјесто злочина

Овим ријечима је добар познавалац прилика у здравству Републике Српске описао Мирка Станетића, новог в.д. директора Клиничког Центра Бањалука, којег је Влада РС именовала на то мјесто 26.06. ове године.
Станетић је именован умјесто Душка Рачића, који је одбио да потпише штетни уговор (РС ће бити оштећена за најмање пет милиона КМ), због чега је смијењен.

Мирко Станетић је већ „лаву отимао оловку“ и потписивао штетне уговоре у вријеме док је био директор КБЦ-а (смијењен са те позиције децембра 2011. године). МУП РС је 17. јануара 2014. године МУП РС поднио кривичну пријаву, теретећи га да је оштетио КБЦ за 1.100.000 КМ. Предмет је у Специјалном тужилаштву, а непознато је у којој је фази. Будући да је Специјално тужилаштво продужена рука Милорада Додика, „предмет Станетић“ је, без дилеме, у фази скупљања прашине.


МИНИСТАР ПОЛИЦИЈЕ ЈОВИЧИЋ ПОДРЖАВА КРИМИНАЛНЕ И КОРУПТИВНЕ РАДЊЕ

Интересантно је да је и министар полиције Радислав Јовичић, као члан Владе РС, подржао именовање Станетића на позицију првог човјека КЦ Бањалука, иако је МУП РС поднио кривичну пријаву против њега. Јовичић ће након овог чина тешко и најрођеније убиједити да се он бори против криминала и корупције.

Било је за очекивати да Јовичић одмах поднесе оставку, јер је јавно понижен и он и институција коју води, али очито је да је министар спреман прогутати штошта како би задовољио своју амбицију да буде „неко и нешто“. Оправдање да Станетић није пресуђен, јадније је и од његовог именовања.

Гласајући за Станетићево именовање, министар Јовичић демонстрирао је да је његова јавно прокламована опредијељеност за борбу против криминала и корупције, тек пуко просипање испразних обећања, која немају чак ни стаклене ноге. Министар полиције је гласањем за именовање Станетића директно подржао све оне који су у криминалу и корупцији, и, индиректно, им дао одријешене руке да наставе са својим прљавим пословима.

Најгоре од свега је што је министар полиције Јовичић, подржавајући Станетића, дао свој глас за потписивање штетног уговора са њемачком фирмом „Линднер“, у којем ће РС бити оштећена за најмање пет милиона марака. Станетић је већ обећао да ће тај Уговор потписати чим преузме дужност.

Ко зна, можда Јовичић ускоро и одликује Станетића, јер храбро „лаву отима оловку из канџи“!


СТАНЕТИЋ НАПРАВИО ШТЕТУ ОД 4 МИЛИОНА,А НЕ 1,1 МИЛИОН КМ

А за то има итекако разлога, јер Станетић није оштетио КЦ Бањалука само за 1,1 милион марака, већ за много много више новца, будући да је 2008. године потписао штетни уговор са сарајевском фирмом „Боснамед“ о набавци ником потребне медицинске опреме.
 
Станетић је то урадио у договору са тадашњим министром здравља Ранком Шкрбићем, чији је специјалитет био уграђивање преваре у сам тендер и то на начин да та варијанта за посљедицу има већ планирану превару и у јавним набавкама које тек треба да услиједе.

Потвђују то тендери из 2008. и 2009. године, тешки преко 12 милиона марака, у којима су главни актери Ранко Шкрбић и Мехо Мусић. Само у ова два посла Република Српска остала је без седам милиона марака, који су завршили на приватним рачунима.
 
Те 2008. године Мусићева фирма добила је посао на тендеру расписаном за опремање двије Клинике медицинском опремом вриједном 6, 5 милиона марака. (Тендер је расписан у вријеме директоровања Милана Скробића, а уговор је потписао Мирко Станетић, који је наслиједио Скробића).

„Боснамед“ је добио овај посао, иако је био скупљи од других понуђача, који су нудили опрему минимално истог квалитета, за цијелих 2,5 милиона марака. Разлог одбијања њихових понуда је колико бизаран толико и невјероватан: речено је да немају тренинг центар за обуку кадрова, што је нонсенс, јер то значи да би сваки продавац медицинске опреме у БиХ морао имати своју клинику.

НАБАВЉЕНА ОПРЕМА КОЈА СЕ НЕ КОРИСТИ

Шкрбић је преко Мусићевог „Боснамеда“ из здравства РС извукао дословно стотине милиона марака, а увијек је при руци имао неког станетића, спремног да „лаву отме оловку из канџи“ и потпише штетни уговор.

Нису, нажалост, два и по милиона једина штета од Уговора из 2008. године коју је начинио Станетић, по налогу Шкрбића. Посебна прича је набавка стропних статива, у оквиру тог Уговора од 6,5 милиона КМ, чија је цијена износила цца 1,3 милиона КМ.

Тада је набављено 28 стропних статива, од којих и данас 26 неискориштени леже у складишту Клиничког центра. Ти стативи су предвиђени за кориштење након изградње Централног медицинског блока (који још није завршен). Како је већ прошло шест година од њихове набавке, они су застарјели и када се коначно заврши Централни блок, биће неупотребљиви.

(Набављени су:- Стропни стативи снабдијевања за анестезију Мовита „Дрегер“– набављено 15 комада; појединачна цијена око 47 и по хиљада КМ– укупно: око 740 хиљада КМ- Стропни хируршки стативи Агила „Дрегер“ с прибором и опремом – набављено 13 комада; појединачна цијена око 43 хиљаде КМ – укупно: више од 550 хиљада КМ. Укупна вриједност је цца 1,3 милиона КМ).

Укратко, Станетић је потписујући штетни Уговор бацио 1,3 милиона марака на ником потребне стативе. Тиме се укупна штета пење на готово 4 милиона, односно на више од двије трећине вриједности укупног Уговора, који је износио 6,5 милиона КМ.

Хронологија:


- 6. априла 2007. расписан тендер за набавку медицинске опреме

- 26. марта 2008. године потписан Уговор о испоруци, монтажи и пуштању у погон опреме

- 14. априла 2008. године – уплаћен аванс од 325 хиљада КМ (5%)

- 8. маја 2008. уплаћена прва рата у висини од 102.934,17 КМ

- 17. априла 2013. уплаћена посљедња рата и Уговор у потпуности исплаћен

- 5. август 2013. замјеник директора за немедицинска питања доставља МУП-у Информацију да су стативи ускладиштени и да се не користе

- 5. новембра 2013. МУП тражи документацију и изјашњење

- 25. новембра 2013. Служба за јавне набавке шаље допис МУП-у
 
- 26. новембра 2013. Служба за економске послове и Служба техничких дјелатности достављају директору информације – информације се просљеђују МУП-у

- 17 јануара 2014. МУП РС подноси кривичну пријаву Специјалном тужилаштву РС против Станетића и Скробића 

ДВА СТАТИВА У ТРЕБИЊУ

Од 28 стропних статива, два су искориштена, али је и на тај начин нанесена штета КЦ Бањалука од цца 100 хиљада КМ.

Како ником у КЦ нису требали стативи (јер Централни медицински блок није завршен, а свакако стоје у складишту КЦ), ЈЗУ „Болници Требиње“ уступљени су један стропни хируршки статив „Агила“ и један стропни статив снабдијевања за анестезију.

Ранко Шкрбић је то договорио са „Боснамедом“. Стативи су пребачени у Требиње, али у КЦ никад нису искњижени, нити су КЦ-у плаћени.

Руководство КЦ-а је писмено тражило од Министарства здравља да се изјасни у вези с тим, а министар Драган Богданић у мају 2014. обавезује Управни одбор Клиничког центра да без накнаде уступи стативе болници у Требињу.


Управни одбор тражио је од Министарства допис Шкрбића „Боснамеду“, али тај допис им никада није достављен, иако постоји.

ПРАЊЕ СТАНЕТИЋАН У РЕЖИМСКИМ МЕДИЈИМА


Сада се покушава у режимским медијима опрати Станетић тврдњама да је био у лошим односима са Шкрбићем, који га је смијенио. То се десило 2011., а Станетић је тада пометен, јер је покушао да одигра за другу екипу, што Шкрбић није дозволио. Станетић је тада мислио да може играти за себе и избацити “Фамед” и “Слобопром” из послова доградње КЦ Бањалука. Шкрбић, који је стајао иза ове двије фирме, одмах га је посјекао без милости. До тада, Станетић је потписивао све што му је Шкрбић наложио.
 
Сва приложена документа,мозете пронаћи на слиједећем блогу:
 
СлободанВасковицБлог

Коментари / 27

Оставите коментар
Name

xxл

27.06.2014 13:17

Погледајте добро слику! Уххх зезнутих фаца, уххх зезнутих људи?

ОДГОВОРИТЕ
Name

војо

27.06.2014 13:30

овдје ј,бе луд збуњеног а све у резији великог возда брата додика миле

ОДГОВОРИТЕ
Name

Љиљана

27.06.2014 13:33

Нејасно ми је засто други љекари суте,ваљда има и постених.Граде несто,а никад заврсити,Б.Л.хирургија вапи за русењем,зими без гријања,хигијена да се разболис,особље .....Док они краду пацијенти слудјени покусавају да се лијеце.Сад мене нек неко убиједи да је Станетиц добар,а сам реце да треба вратити повјерење пацијената,ево ја јавно казем НИСТА ВАМ НЕ ВЈЕРУЈЕМ не дао бог да вам те паре требају за лијецење,зар вам је мало...плате,коверте....јесте ли људи или .....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пензионерка БЛ

27.06.2014 13:35

Друштво у РС је ТРУЛО ДА ТРУЛИЈЕ НЕ МОЖЕ БИТИ. То доказује и ово што сам данас доживјела на састанку пензионера МЗ Старчевица у Бањалуци. Данас ме пријатељица молила да идем с њом на неки састанак пензионера МЗ Стартчевица гдје они треба да бирају свог представника. Оно што сам видјела потврђује моју перцепцију нашег друшта: ТРУЛО од врха до дна, да трулије не може бити! Дакле, ситуација је оваква: Синоћ су СНСД-овци подијелили по 30 КМ ( наших пара!) онима који данас дођу и подрже за Скупштину листа коју су сачинили СНСДовци , а на којој су готово сами СНСДовци! Друге пензионере су путем плаката "обавијестили" тек синоћ да је данас тај састанак ( да не би дошли и да би СНСДовци били у већини и тако "изгласали"" понуђену листу!) Међутим, иако је радно предсједништво било 100 % од СНСДОоваца, кандидациона комисија такођер, вереификацуиона такођер, ја се побуним код верификационе комисије ( јер ми је једна жена поред мене дошапнула: сами СНСД-овци!), и изборим се да се та комисија бира поново мимо тог готовог пријеглога. И људи предложе мене и још неку двојицу ( један је био СНСД, како сам касније видјела, а други је био прилично неутралан) . Онај што је водио сједницу је неки Шипка и он је ту исто толико колико и Додик на власти, био је упоран да прогура ону своју ( СНСД-овску ) листу, мада је једна група пензионера понудила своју! Међутим, на првој листи је било 35 а на другој 25 што је мени, као члану верификационе комисије одмах запело за око! Нитко није имао објашњење зашто је то тако и ја затражим да присутни допуне ту листу! Међутим, Шипка није дао! Он одмах почне са гласањем: Тко је за прву листу? Већина ( они што су били плаћени за то) дигну руке. Ја се опет побуним и кажем: Морају се прочитати имена и ставити на дискусију... У међувремену се створила толика галама и гужва да је дошла и полиција! Неки људи су почели одлазити, а верификациона је установила да више немамо кворум! Без обзира на то, Шипка чита имена и тражи да пређу на десну страну они који су за прву листу, а друга листа се НЕ ДОПУЊАВА! Једна жена ми приђе и укаже на једну жену у бијелом која није пензионерка, а пресла је на ту СНСДовску страну. Ја интервенишем и удаљавам је.... Радно предсједништво купи папире и одлази и успут говори прошла је прва листа! Ја им довикујем: НИЈЕ јер нитко нема натполовичну већину и све је НЕ>РЕГУЛАРНО, а нема ни кворума! Верификациона комисија НИЈЕ НИШТА ПОТПИСАЛА...... И тако се разидјосмо. Неки мисле да ће резултати овог састанка бити ФАЛСИФИКОВАНи и достављени тамо гдје треба, јер Шипка не смије "шефу" на очи што није извршио задатак, а паре су подијељене гласачима.... Страшно, Страшно, Страшно!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВЛАДИКА

27.06.2014 13:44

БАВИ ЛИ СЕ ВЛАДА ЉУДИ МОЈИ НЕЧИМ ДРУГИМ ОСИМ СМЕНАМА СВОЈИХ КАДРОВА. ЗАШТО ГЛЕДАМО ЊИХОВУ ПРЉАВУ ИГРУ И ДОКЛЕ ЋЕМО ИМ ДАТИ ДА НАС СМАРАЈУ И ОТИМАЈУ НАШЕ ЗАРАЂЕНО. У ОКТОБРУ ОЛОВКУ У РУКУ И ОТЕРАТИ ОВЕ ДЕ**ЛЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Љиљана

27.06.2014 13:51

Пензионерка БЛ, то се десило у мјесној заједници, а замислите како је на висим нивоима. Вама свака цаст, али ти други пензионери ваљда за 30 КМ могу својој дјеци и унуцадима обезбједити боље сутра?! Док радник не буде могао зивјети од плате, а пензионер од пензије ово друство не мозе оцекивати напредак.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бања Лука

27.06.2014 13:51

Стварно се питам до када, гдје граница похлепе. Премијерка шета по бијелом свијету, ови краду, Миле хода около прича глупости и успут краде, па докле. Послије СНСД-а заиста се питам шта ће бити са нама. Толико смо осиромашени, покрадени, разједињени да у Српској нема будућности. Свако нормалан је отишао, остали су трећеразредни ликови, што је најгоре то се односи на здравство и оне кључне функције од којих зависи друштво. Данас Миле поставио бисту у Источном Сарајеву Принципу а ми изгубили на милијарде због поплава. Докле више ово лудило једног човјека.

ОДГОВОРИТЕ
Name

мики

27.06.2014 15:15

Знате како најезда скакаваца зна опустосити све пред собом? Е тако је и најезда ових СНСД-ових го..на опустосила ову дрзаву. После избора има траву да пасемо ни Свети Петар нам помоци не мозе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

градјанин

27.06.2014 15:38

Нека је нама Бог на помоци ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

ГОРАН ВРС

27.06.2014 16:24

Ми морамо схватити да нас воде криминалци а да те исте криминалце стите судови,полиција, тузиластва и инспекторати. Постен цовјек нема институције у Српској којој се мозе обратити за заститу својих права и то це тако бити док год су на власти Баје и бајице.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Раб Бозији

27.06.2014 16:36

Овај Станетиц је један искомплексирани пигмалион, нека церкици и даље купује најновије моделе аута и станове у престизним метрополама. А ти народе и даље води дјецу на тестирање вакцина као у Африци. Ма бурзоаска револуција би мала била ста овде треба!

ОДГОВОРИТЕ
Name

зоки

27.06.2014 18:20

РАДНИК САМ КБЦа АЛИ БОЉЕ И ОН НЕГО БИЛО КО ИЗ ОПОЗИЦИЈЕ ОТКАД ЈЕ ДОДИК НА ВЛАСТИ ПЛАТА НИЈЕ КАСНИЛА И НЕЋЕ ДОК ДОДИК РУКОВОДИ СРПСКОМ ТЈ ЈОШ ДЕЦЕНИЈУ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јуууупи!

27.06.2014 18:42

ЗОКИ а послије те деценије твоја дјеца неце имати плату три деценије јер це морати врацати оно сто се садасња власт задузила.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ГОРАН ВРС

27.06.2014 18:50

Зоки Оцито си добио посао преко везе па те страх промјена.Сви ви са куповним дипломама има да летите као ластавице

ОДГОВОРИТЕ
Name

домаци странац

27.06.2014 19:06

@Зоки. Јадан си ти, радис у КБЦ а зивис од плате. Одмах те треба одатле макети, ставити некога "способинијег" !

ОДГОВОРИТЕ
Name

реалан б.лука

27.06.2014 19:19

За Зокија...полтрону један глупави.. јби коњу матер

ОДГОВОРИТЕ
Name

Босанац

27.06.2014 19:25

Ту само јос СИПА мозе помоци. Прво Зубац треба себе ухапсити, па онда све оне који су га тамо поставили, ДОДУ на целу колоне. Он се бори вец од ´92 ..... али за свој дзеп. Не знам да ли би тој банди и смртна казна била довољна. Убијају нас годинама. Дјелотворнији су од било ког карцинома. Медјутим, неција не сија до зоре..., а Богами некад се и прије ноци смркне. А мрака се готово сви пласимо.... Требаце зеницку екипу потпуно замјенити. Сто прије, то боље. Они који це се у Зеници као Срби осјецати "угрозеним", цека сарајевска КУЛА. Тамо су добро досли. Па нека им је са срецом. Дабогда се никад не вратили, да овај јадни народ конацно одахне и цист зрак босански удахне. Доста нам је тог смрада.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Љиљана

27.06.2014 20:23

Зоки јел КЦ или КБЦ?Питам само зато сто си радник истог....

ОДГОВОРИТЕ
Name

хммм

27.06.2014 21:00

Ре Зоки...који су ти јадник.Теби је битно да је плата редовна па макар Миле имао спејс сатл и сто вила на Фруској гори и Дедињу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

тисо

27.06.2014 21:23

тако је то када овај исти народ омогући криминалцима да створе амибијент који само њима користи и још по неком коме баце неке мрвице, а они гледају смо тренутну корист. сада се види да је хоботница ушла у све поре и да нема полиције, тужилаштва, судства, све то обавља баја и још неколико бајица. наздравље народе, подржавајте и даље криминалца, дезертера, битангу????

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ђода

27.06.2014 21:39

Ови се изгледа неће смирити док здравство РС потпуно је униште!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Соња

27.06.2014 21:49

Хоце ли икада ова дрзава стати на ноге?Неце све док је СНСД-е власти,криминалци -лопови сједе у директорским фотељама умјесто у затвору.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Требињац

27.06.2014 23:14

Ако је и мали дио ове биографије истинит могу само реци : Мајко мила, тешко нама !

ОДГОВОРИТЕ
Name

дарко

28.06.2014 05:01

То Зоки знају да ДОДИК побједјује па незнају ста це од муке СНСД до смрти

ОДГОВОРИТЕ
Name

мм

28.06.2014 06:06

ДРУШТВО ЈЕ ТРУЛО ВЕЋ ОДАВНО, САМО ТО НАРОД НЕ ВИДИ. ДОБИЋЕ ПРЕД ИЗБОРЕ КОЈУ ПАРУ, МОЗДА 100 ГР КАФЕ ИЛИ БРАШНА И ДАЋЕ СВОЈ ГЛАС ЗА ОВАКВУ ВЛАСТ КАКВУ САДА ИМАМО. ВИДИТЕ ДА ПАРЕ ОД ПОПЛАВА НЕ ИДУ ГДЈЕ ТРЕБА. УЗМИТЕ НАРОДЕ СВЕ ШТО ВАМ НУДЕ АЛИ ГЛАСАЈТЕ ЗА ЦРНОГ ДЈАВОЛА А НЕ ЗА ОВАКВЕ КАКВИ СУ САДА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Данијел Кецман

28.06.2014 08:55

Тај олос висе и не брине да сакрије. Знају да губе изборе па да украду сто је висе пре тога.

ОДГОВОРИТЕ
Name

пепа

29.06.2014 08:21

лопов до лопова.

ОДГОВОРИТЕ