Градску скупштину обиљежиле свађе

Сједница Скупштине града Требиња данас је обиљежена кратким прекидом, бурним реаговањем одборника опозиције и њиховим повременим напуштањем скупштинских клупа, јер су били револтирани прозивањем градоначелника Славка Вучуревића.

Република Српска 26.06.2014 | 18:31
Градску скупштину обиљежиле свађе

Одборници СНСД-а и НДП-а устали су из клупа након што је за говорницом Вучуревић назвао одборника НДП-а Слободана Шарабу "кунићем Милорада Додика" те рекао да ће "Требиње ове сезоне бити туристичка атракција са кавезом на пијаци или Пударици у коме ће се налазити Лука Петровић и Владислав Владичић који су ојадили ФК Леотар", наводећи да тиме мисли да они "треба да буду у затвору".

Након што предсједник Скупштине Слободан Пртило није градоначелнику одузео ријеч, нити га је, како су сматрали одборници, на адекватан начин опоменуо, у сали је настала галама, а позвано је и обезбјеђење да изведе са сједнице одборника НДП-а Срђана Бубала који је бурније изражавао своје незадовољство.

Предсједник Градског одбора СНСД-а Лука Петровић након сједнице је рекао да градоначелник, умјесто да добро ради свој посао, само вријеђа одборнике и њихове породице.

"Нажалост, грађани Требиња и Републике Српске свједоци су каквог првог човјека ми имамо. Дошли смо у ситуацију да је то једини начелник/градоначелник у БиХ кога треба везати ланцима", истакао је Петровић.

Он је додао да "овај човјек не може да буде миран ни у клупи ни за говорницом и вријеђа појединачно породице, не бави се политиком, не ради свој посао".

"Примио је 20 добрих плата, а од тога имамо само увреде, лажи и никакав апсолутно резултат у граду Требињу", додао је Петровић.

Одборник НДП-а Срђан Бубало рекао је да није могао на "увреде градоначелника да остане смирен и да је због тога бурније реаговао", оцјењујући да на овај начин "први човјек града показује своју немоћ".

"Ко је он да оцјењује ко сарађује или не сарађује са предсједником Републике Српске. Он сву своју немоћ каналише на овакав начин - вријеђајући одборнике", рекао је Бубало, замјерајући Пртилу што дозвољава такве ствари и "прављење циркуса које изазива скупштинска већина".

Градоначелник Вучуревић сматра да је "прича људи из СНСД-а ниска и примитивна и да су потопили Требиње посљедњих година", истичући да се са тим не мири нити ће се икада помирити.

На данашњој сједници градског парламента усвојен је извјештај о извршењу буџета града Требиња за период од 1. јануара до 31. децембра 2013, при чему 7 одборника СНСД-а није гласало.

У уводним напоменама, вршилац дужности начелника Одјељења за финансије града Требиња Здравко Праменко истакао је да укупна буџетска средства - порески и непорески приходи, грантови, трансфери, примици за нефинансијску и финансијску имовину у извјештајном периоду износе 21.018.270 КМ и остварени су на нивоу од 94,55 одсто плана.

"Приходи су остварени у односу на годишњи план са 97,37 одсто, што је испод плана у извјештајном периоду за 2,63 одсто, при чему су приходи, у односу на остварење из 2012. године већи за 6,02 одсто", прецизирао је Праменко.

Вучуревић је истакао да је буџет града Требиња реалан и реално остварен, са минималним одступањем.

Он је навео да се новац од продаје зграде бивше Ортопедије Рудо и Дома ученика троши према плану капиталних инвестиција и да се нарочито водило рачуна о помоћи најугроженијим категоријама становништва, и да је, с тим у вези, у извјештајном периоду, запослено још десет приправника из породица погинулих бораца и ратних војних инвалида.

Извјештај о извршењу буџета у прошлој години као неприхватљив су оцијенили одборници СНСД-а, ДНС-а и НДП-а, наводећи да је буџет потрошачки, да ништа није урађено, да није отворено ниједно ново радно
мјесто и да је трошено више него што се зарађивало.

Одборници из реда опозиције навели су да се највећи дио утрошених средстава односи на расходе за лична примања, при чему су ови расходи, како тврди опозиција, повећани за 1.430.000 КМ у односу на 2012.

Опозициони одборници су навели да су капитална улагања скромно планирана и скромно остварена, те да продаја имовине којом је располагао град Требиње није донијела позитивне ефекте по грађане.

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

никола озрен

26.06.2014 16:44

И као цекате изборе да се несто промијени, све це исто народе бити, бјезите док мозете Република Српска је нова Сицилија.

ОДГОВОРИТЕ
Name

боки_рс

26.06.2014 17:08

Е мој озренац, Сицилија је рај на земљи у поредјењу са овим овде. Тамо људи имају 14 плата годисње за твоју информацију земљаце мој.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДЈИДО МОВА

26.06.2014 18:20

Људи љепсег града а вецих лопова од ових у Требињу нема на далеко. Ниста Вуцуревиц није слагао а ли је заборавио ставити и себе поред имена дотицних СНСД-оваца јер и он зна добро да изведе мајсторски потез лијева рука десни џеп.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Добој

26.06.2014 18:48

Ти вјероватно радис у Италији, односно на Сицилији па знас да тамо исплацују 14-ту плату, могуце је да тамо година има 13 мјесеци.

ОДГОВОРИТЕ
Name

никола

27.06.2014 08:02

Е то вам је савез за промјене,тај нацелник је нервозан вец дузе вријеме.Мала бара пуно крокодила.

ОДГОВОРИТЕ