Беванда: Није вријеме за политизацију

Предсједавајући Савјета министара БиХ Вјекослав Бевенда изјавио је да није вријеме за политизацију, већ за помоћ људима који су настрадали у поплавама.

Босна и Херцеговина 26.06.2014 | 10:26
Беванда: Није вријеме за политизацију

"Ово није вријеме ни за какву политизацију, злоупотребу или сакупљање јефтиних политичких поена. Искрено се надам да ће сви бити одговорни, како не бисмо због могуће неозбиљности други пут доживјели егзодус. То би било претрагично", рекао је Беванда.

Он је за "Независне новине" рекао да очекује да ће већина обећаних и послатих милиона евра доћи до грађана настрадалих у поплавама.

"Било би престрашно да то не буде усмјерено према човјеку који је страдао, најприје за обнову његовог дома, па стварања услова да му дијете иде у школу, да има воду и све остало, јер је у овом тренутку око 40.000 људи у прихватним центрима, а то су углавном школске дворане", рекао је Беванда.

Он је нагласио да ће краткорочно и дугорочно бити посљедица од поплава, јер су, уз страдање људи и њихових кућа, уништени и привредни објекти, а дошло је и до губитка радних мјеста.

"Ако сви заједно будемо одговорни, уколико се не будемо политички такмичили и ако се хитно будемо усмјерили на ревитализацију да се задрже радна мјеста, утицај штете биће мањи и обрнуто", поручио је Беванда.

Беванда је рекао да је Савјет министара БиХ у оквиру својих надлежности хитно реаговао на поплаве, те у договору са Бриселом преусмјерио 42 милиона евра из ИПА фондова, што су неискориштена средства из претходних година, на која се чека одобрење.

"На прошлој сједници Савјета министара БиХ извршили смо преусмјеравање из ИПА фондова за 2014. годину још 15 милиона евра. Испреговарали смо са Развојном агенцијом Свјетске банке још 100 милиона долара кредита, по стопи од 1,25 одсто, са 10 године грејс периода и то је у фази одобрења", рекао је Беванда.

Подсјећајући да је Фискални савјет са ММФ-ом постигао договор и осигурао по повољним условима нешто мање од 200 милиона КМ, Беванда је напоменуо да су то средства за брзу интервенцију, која немају везе са раније одобреним кредитом ММФ-а.

"Упутили смо захтјев за преусмјеравање 15 милиона долара саудијског кредита и сада чекамо одобрење. Дакле, то су конкретне ствари. Даље слиједи донаторска конференција, на којој ће бити третирана и Србија. Ова конференција ће бити одржана 16. јула, а основ за све биће извјештај о поплавама, који ће у међувремену бити усаглашен", истакао је Беванда.

Он је подсјетио да је 18. јуна одржана презентација коначног извјештаја штета од поплава, као и да се примједбе, које су имали Република Српска и Брчко дистрикт, сада конкретизују и ускоро ће бити размотрене и презентоване.

Коментари / 0

Оставите коментар