Припадници “Младе Босне” терористи?

Један од водећих бошњачких интелектуалаца Мухамед Филиповић изјавио је да се већ годинама у Сарајеву и Федерацији БиХ /ФБиХ/ може осјетити антисрпски дух, који покушава направити ревизију историје и да Гаврила Принципа и припаднике "Младе Босне", међу којима је био и велики број босанских муслимана, прогласи терористима.

Босна и Херцеговина 23.06.2014 | 13:00
Припадници “Младе Босне” терористи?

Он је навео да је Принципов пуцањ у аустроугарског престолонасљедника Франца Фердинанда представљао политички чин, који по ничему не може да се назове тероризмом.

Филиповић је за "Прес Република Српска" рекао да се згражава покушајима појединаца из бошњачког политичког и културног живота да пропалу аустро-угарску империју, која је представљала суровог окупатора на овим просторима, представе као наводне пријатеље Бошњака и БиХ.

"Аустроугарска окупација БиХ је била крвава и са бројним и тешким репресалијама над становништвом. Принципа и `младобосанце` терористима једино могу да називају они који се улагују Аустрији из неких приземних разлога или они који имају антисрпска осјећања", нагласио је Филиповић.

Он је рекао да су се припадници "Младе Босне", који су организовали атентат на Фердинанда, борили за уједињење свих словенских народа на овим просторима и ослобођење од Аустро-Угарске.

Филиповић истиче да нема смисла то што појединци данас покушавају да догађаје од прије једног вијека суде према неким модерним критеријумима.

Он је навео да је Принцип заслужио споменик у Сарајеву и да не разумије потребу било кога да аболира своје окупаторе.

Коментари / 13

Оставите коментар
Name

Мимо

23.06.2014 07:03

Код нас је најгоре сто се историа писе сваких 50 година - прије био херој, сад терориста... питам се ста ли це бити послије идуцих 30 година

ОДГОВОРИТЕ
Name

Срце_узаврило

23.06.2014 07:08

Мијењање друштвеног уређења на силу тј. убиством јесте тероризам, е сад колико је то оправдан акт је сасвим други пар опанака. Све у свему они су били скупина срчане дјеце коју су потпуцали други за свој интерес а цех су наравно платила та иста дјеца. Данас дијете од седамнаест година не може гласати, срам било онога ко је искористио њихов патриотизам и идеале за свој рачун а затим их пустио низ воду...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Анонимус

23.06.2014 07:30

Мислим да је Мухамед Филиповић једини нормалан Муслиман у федерацији... Умјесто што форсирају говор мржње према Србима, Муслиманима би било паметније да послушају шта господин Филиповић говори и окрену се нормалним односима са Србима и Српској.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мд

23.06.2014 07:53

За ове из Сарајева трећи рајх је светиња и хитлер светац, све док тако мисле неце бити нормалне и стабилне и напредне Босне, хтјели они то или не тако је, мрзњу према Србима требају да испољавају на другацији начин а не да се баве ста ха било прије сто год, Принцип је убио фасисту у својој земљи а не у Аустрији.

ОДГОВОРИТЕ
Name

саша

23.06.2014 08:07

За срце_узаврило Немас ти појма,какав тероризам?! А они нису мјењали друствено уредјење у Босни када су је окупирали? По теби је рат протвив Шваба био тероризам? Јер је и то било мјењање друштвеног уредјења након што су нас окупирали! Молим те поклопи се и шути!Каквих све глупана има и још се праве паметни!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Амир

23.06.2014 08:11

Вецина га дозивљава као хероја Није упуцао пролазника.. вец некога тко је окупирао његову земљу... Према томе зна се... а ти у сарајеву сто тај догадјај на неки свој нацин тумаце су обицни кретени Који покусавају оцqајницки изаци на бину...

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре анонимус

23.06.2014 08:12

муслиман је религиозна одредница а србин етицка тако да ако вец казес србин требао би употријебити ријец Босњак или ако казес муслиман онда је супротно одговарајуца ријец православац. не мијесај бабе и забе,типа муслиман и србин. а сто се тице филиповица он је у праву само та конференција је направљена управо са намјером да се дискутује о узроцима, последицама и свему сто има везе са прв.свјетским ратом. засто не пријаве своје уцесце и они који имају другације мисљење и изнесу га тамо. мислим да је то паметније него бојкотовати конференцију

ОДГОВОРИТЕ
Name

перица

23.06.2014 08:30

ЗА НАС КОЈИ ЖИВИМО У САРАЈЕВУ , ТО ШТО НАС ЗОВУ ЧЕТНИЦИМА И ТЕРОРИСТИМА ЈЕ ЗА НАС ВЕЋ НАВИКА. СВАКИ СРБИН ЈЕ ТО ЗА ЊИХ. ХИТЛЕР И ЦАР ФРАЊО СУ ИМ ДОБРИ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милорад

23.06.2014 08:32

У вези с оним сто је уцинио један припадник Младе Босне (пазите Босне) дизе се непотребна прасина. Садасња власт посебно је ревна у томе. На тај нацин се слузи старим триком “ преусмјеравања пазње Пажња јавности се преусмјерава са важних проблема на неважне. Презапослити јавност поплавом небитних информација, да људи не би размишљали и стекли основна сазнања у разумјевању света.” Осим тога Срби се преко дрзавних медија убједјује да се кривица за Први свјетски рат зели да свалити на српски народ .То је наравно ноторна лаз. За први свјетски рат вецина страних историцара сматра кривим Њемацку или јос тацније Виљема ИИ њемацког цара И њемацку војну И политицку елиту . Wинстон церцил у својим мемоарима казе да се Wиљем ИИ понасао као лудјак који је усао у барутану са сибицом.Један од навецих њемацких историцара Франц Фисер је написао о томе које крив И његов закљуцак је да је то Њемацка.Он казе да Виљем ИИ није прихватио да помогне цару Фрањи да му помогне у рату против Србије да до рата не би ни досло јер Аустро-угарска није била у стању да се носи са српском војском сто се видјело у првим биткама када су поразени.Такодјер потомак Фрање Јосипа је недавно рекао да је Аустрија одговорна за И свјетски рат. Осим преусмјеравња пазње власт такодјер зели да И даље нас Србе дрзи у заблуди да је остатак свијета против нас (осим далеке И хладне Русије) И да су они ту да бране у насе име истину И образ. По мени би било боље да се обиљезавање стогодисњице искористи за помириње,боље разумјевање,позив на сурадњу итд .То би требало да буде скромно Из разлога сто би се новац могао боље употријебити . Осим тога Срби се преко дрзавних медија убједјује да се кривица за Први свјетски рат зели да свалити на српски народ .То је наравно ноторна лаз.За први свјетски рат вецина страних историцара сматра кривим Њемацку или јос тацније Виљема ИИ њемацког цара И њемацку војну И политицку елиту . Wинстон церцил у својим мемоарима казе да се Wиљем ИИ понасао као лудјак који је усао у барутану са сибицом.Један од навецих њемацких историцара Франц Фисер је написао о томе које крив И његов закљуцак је да је то Њемацка.Он казе да Виљем ИИ није прихватио да помогне цару Фрањи да му помогне у рату против Србије да до рата не би ни досло јер Аустро-угарска није била у стању да се носи са српском војском сто се видјело у првим биткама када су поразени.Такодјер потомак Фрање Јосипа је недавно рекао да је Аустрија одговорна за И свјетски рат. Осим преусмјеравња пазње власт такодјер зели да И даље нас Србе дрзи у заблуди да је остатак свијета против нас (осим далеке И хладне Русије) И да су они ту да бране у насе име истину И образ. По мени би било боље да се обиљезавање стогодисњице искористи за помириње,боље разумјевање,позив на сурадњу итд .То би требало да буде скромно Из разлога сто би се новац могао боље употријебити .

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре Анонимус

23.06.2014 08:33

Не генерализирај,мене лично овај атентат занима као лањски снијег,било,прошло,тај догађај од прије 100 година на мој живот данас нема никакав утицај.(тачка) Срби су починили у протеклом рату масовне злочине над Бошњацима Муслиманима,то је доказана чињеница,то је признао и Додик,то је доказано на судовима и дан данас се хапсе српски злочинци. Питање:да ли су злочини били циљ да се српски народ поштује и воли или супротно?? Хвала БН

ОДГОВОРИТЕ
Name

модран.цом

23.06.2014 10:00

Суштина је у оној старој народној "ко неће брата за брата,хоће странца за господара".

ОДГОВОРИТЕ
Name

судеx

23.06.2014 12:21

Да ми је само знати коли је запослено људи од ових сто су оставили коментаре. Не разумијем да се јос расправља о нецему од прије 100 година,па се то убацује у овај протекли рат,па се тиме ствара мрзња тренутно у дрзави. Мислим да свака ова изјава и вијест има помало политицлу позадину. Убацуј кости нека се биједа мрзи... Сретно вам било,ја у ту групу нецу... Поздрав свима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Симо

23.06.2014 22:54

Цитајуци васе коментаре лако је закљуцити да у Босни нема помирења ни за следецих 100 год. Ми смо народ који само зна друге оптузивати а себе невидимо ста радимо. Сто се тице " Младе Босне" ту је професор Филиповиц дао јако добар коментар. Босњаци морају да признају да је професор нај компетентнија лицност у БиХ да прица о сарајевском атентату.

ОДГОВОРИТЕ