Притвор осумниченима у акцији "Пандора"

Суд БиХ одредио је притвор осумњиченима у предмету против Кемала Чаушевића и других због сумње да су починили кривично дјело организовани криминал у вези са кривичним дјелима злоупотреба положаја или овлаштења, стварање монополистичког положаја на тржишту и прање новца, саопштено је из ове правосудне институције.

Босна и Херцеговина 21.06.2014 | 23:19
 Притвор осумниченима у акцији "Пандора"

 

Чаушевићу, бившем директору Управе за индиректно опорезивање БиХ, одређен је притвор због могућности прикривања или уништавања доказа важних за кривични поступак, те могућности утицаја на свједоке.

Помоћнику директора Сектора за царине Здравку Цвјетиновићу притвор је одређен због опасности од бјекства, могућности прикривања или уништавања доказа важних за кривични поступак, те могућности утицаја на свједоке.

Анесу Садиковићу притвор је одређен због могућности прикривања или уништавања доказа важних за кривични поступак, могућности утицаја на свједоке, као и због нарочитих околности које оправдавају бојазан да ће поновити кривично дјело или довршити покушано кривично дјело за које се може изрећи казна затвора од три године или тежа казна.

Притвор је одређен и Јанку Јовановићу, Миланку Никићу, Мирославу Крагуљу, Зорану Цвјетиновићу, Ениси Имшировић, Јусуфу Ћосовићу.

Мјера притвора Јовановићу и Зорану Цвјетиновићу одређена је због опасности од бјекства, могућости прикривања или уништавања доказа важних за кривични поступак, те могућности утицаја на свједоке.

Због могућности прикривања или уништавања доказа важних за кривични поступак, те могућности утицаја на свједоке притвор је одређен Никићу, Крагуљу, Имшировићевој и Ћосовићу.

Разматран је приједлог одбрана осумњичених и могућност примјене блажих мјера осигурања несметаног вођења кривичног поступка, те из Суда БиХ наводе да у конкретном поступку ниједна друга мјера, осим притвора, не би била сврсисходна.

Осумњичени су ухапшени у акцији "Пандора".

Тужиоци Дубравко Чампара и Олег Чавка су на јучерашњем рочишту за одређивање притвора у предмету "Кемал Чаушевић и други" истакли да су Суду БиХ поднијели комплетан доказни материјал о почињеном кривичном дијелу, а одбрани само дио због бојазни да би могли угрозити даљу истрагу и безбједност свједока.

Чампара је истакао да је ријеч о криминалној организацији и да се осумњичени терете да су злоупотријебили положај и овлаштења, стварали монополистички положај на тржишту, бавили се "прањем новца", царинском преваром, те противзаконитим посредовањем.

Према његовим ријечима, овим је буџет БиХ на годишњем нивоу оштећен за двије милијарде КМ, што је упоредио са износом штете коју је БиХ претрпјела након недавних катастрофалних поплава.

Чавка је рекао да је Чаушевић био "продужена рука" Рамиза Делалића пред којим је, како тврди, бивши директор УИО "устајао кад га види", те да је механизме незаконитих радњи, које је организовао Чаушевић, преузео Здравко Цвјетиновић.

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Хајмо.

21.06.2014 13:37

Један по један све се више приближава врху власти. Јадна смо ми република, јадан је наш систем кад се ово дешава. И како смо уопште себи дозволили да упаднемо у ово блато (да не кажем гору ријеч)? Срамота ме је што сам прије четири године гласао за ове, због приче о референдуму. Сад ће опет да причају ту причу, чак и кад их похапсе. А заправо, баш они угрожавају ову јадну и сиромачну Српску, патриоти зашто крадете од овог јадног и пплављеног народа? Вјерујете ли у живот послије смрти и гдје ће вам душе?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вожд

21.06.2014 13:59

Спрега власти са криминалним миљеом је удар на безбједносни систем и бомба у темељима сваке државе, па и БиХ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

дрина

21.06.2014 17:57

Цудо се не надје нека будала да писе да га хапсе само зато сто је босњак, као у слуцају Зубца сто пису да га оптузују само зато сто је србин.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Питам се Питам

21.06.2014 21:49

Надам се да це градјани једном доци памети и да се оставе обецања о независности кад сви знамо да је неце бити никад,неко да гледају ка напријед за бољу будуцност своје дјеце и сходно томе гласати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Фарса

22.06.2014 08:14

Сценарио који смо гледали у неколико наврата вец прије и то од истог резисера.Крај опет исти:Тресла се гора родио се мис.Сви оптузени це бити невини,нико није крив ,и сви оптузени це добити обестецење за вријеме проведено у притвору ...ем нас краду ем цемо их јос и наградити за то....Тако нам и треба...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Босс

22.06.2014 09:24

Свака част. Само напријед и право у Фочу.

ОДГОВОРИТЕ