Како је финансиран “џихад” у Ираку и Сирији?

Исламисти и припадници Ал Каиде из редова ИСИС (исламска држава у Ираку и великој Сирији) заплијенили су у банци у Мосулу око 500 милијарди ирачких динара, односно око 420 милиона америчких долара, које користе за финансирање "џихада".

 

 

Свијет 20.06.2014 | 14:17
Како је финансиран “џихад” у Ираку и Сирији?

Процјењује се да исламисти који освајају Ирак и ратују против режима Башара Ал Асада у Сирији имају икупно око 200 милијарди долара за "џихад", а ирачка шиитска влада за новчано помагање исламиста директно оптужује Саудијску Арабију, савезника САД.

Иако САД, одбацују те оптужбе, Гинтер Мејер, који води Центар за истраживање арапског свијета на Универзитету у Мајнцу, тврди да су најважнији извор финанцирања исламиста заљевске државе, прије свега Саудијске Арабије, али и Катар, Кувајт и Уједињени Арапски Емирати.


Мотивација сунитских заљевских држава да дају новац борцима "џихада" јесте свргавање сиријског лидера Бљшара Ал Адсада - три четвртине сиријског становништва су сунитски муслимани, а земљом влада мањина алевита, који су огранак шиитских муслимана.

Као други важни извор Финанцирања исламиста ИСИС-а, аналитичари наводе нафтна поља на сјеверу Сирије.

ИСИС,како се вјерује, та поља има под контролом. Уз помоћ теретњака одвозе наФту преко границе са Турском и то је важан извор Финансирања".

Чарлс Листер, из "Брокинг Докс" центра, оцјењује да је ИСИС у стању да се већим дијелом сама финанСира. Као примјер, он наводи систематско уцјенивање људи у ирачком граду Мосулу, који је у међувремену поробљен.


Погођени су мали пословни људи и велики преузетници,грађевинске фирме и представници локалне власти, који плаћају "рекет" исламистима.

 

Коментари / 0

Оставите коментар