Помоћ дати само активним задругама

Задружни савез Републике Српске очекује да помоћ за санацију штете након поплава буде усмјерена ка
пословно активним задругама, а бројне неактивне задруге треба брисати из судских регистара, изјавио је данас новинарима предсједник Задружног савеза Српске Рајко Кулага.

Република Српска 19.06.2014 | 19:31
Помоћ дати само активним задругама


Према његовим ријечима, у Републици Српској је активна 81 пољопривредно земљорадничка задруга и 29
новооснованих задруга којима треба посветити посебну пажњу како би обновиле пољопривредну производњу.

Након посебне сједнице Управног одбора Задружног савеза у Бијељини, Кулага је рекао да у Републици Српској има 210 неактивних задруга и да ће се о начину и процедури њиховог брисања из судских регистара овај савез консултовати са Министарством пољопривреде, шумарства и водопривреде Српске. На састанку су усаглашене мјере за санацију вишемилионских штета након поплава, које се своде на репрограмирање обавеза према банкама и плаћању пореза. Кулага је рекао да су највеће штете у поплавама претрпјеле задруге у Бијељини, Шамцу и Добоју, те да ће задруге које нису у поплављеном подручју помоћи осталима да обнове производњу.


Према ријечима Кулаге, у наредном периоду је неоходно јачати задругарство у Српској, гдје је сада кроз овај вид сарадње организовано од пет до 10 одсто пољопривредних произвођача.


Директор Пословно задружног савеза "Агросемберија" Бијељина Миле Мирковић рекао је новинарима да је од 12 активних задруга на овом подручју њих пет значајно оштећено у поплавама.


Према његовим ријечима, у Семберији постоји 27 задруга од којих је само половина активна, а кроз задругарство је у "Агросемберији" удружено око 2.500 пољопривредних произвођача.

Мирковић је, такође, истакао да је пољопривредницима за организовање нове производње неоходно репрограмирање дугова и омогућавање дугорочних кредита са нижим каматама како би санирали штету и почели да стварају нову вриједност за тржиште.

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

севе

20.06.2014 00:01

2500 задругара? Ста овај Мирковиц прица? Које лази.

ОДГОВОРИТЕ