У поплавама девастирани школски објекти

Средње и основне школе у Републици Српској доставиле су Министарству просвјете и културе Републике Српске извјештаје и процјене о штети насталој у поплавама, а које према прелиминарним подацима износе 8,6 милиона марака.

Република Српска 19.06.2014 | 15:22
У поплавама девастирани школски објекти

У катастрофалним поплавама оштећено је шест вртића, 23 основне школе, 11 средњих школа и један факултет, а образовне установе у Добоју, Шамцу и Бијељини претрпјеле су највећу штету, која износи око 70 одсто од укупно процијењене.

Највећа штета, према извјештајима који су достављени, начињена је на подовима, зидовима, фасадама, крововима, али и на фискултурним салама и котловницама, чије ће обнова и санација бити посебно важне како би се наставни процес одвијао несметано.

Уништени су и рачунари, кабинети, техничка опрема, пројектори, алати и машине које су установе посједовале, а бујица која је продрла ломила је и клупе и столице, а са зидова скидала табле.

Преко пет милиона марака је штета на образовним објектима у Добоју, а највећу је претрпио Саобраћајни факултет, која према процјенама износи око 1,7 милиона КМ, док су основне школе "сабрале" 2,6 милиона КМ штете, а средње школе, према извјештају који су послали директори, око 1,1 милион КМ.

Основна школа "Црквина" у Шамцу претрпјела је толику штету да Комисија за процјену у овој школи није ни могла да изнесе цифру па Министарству предлаже изградњу нове или тоталну реконструкцију постојеће, док ни остале школе и Средњошколски центар "Никола Тесла" нису боље прошли.

Горан Мутабџија, министар просвјете и културе РС, казао нам је како су за помоћ у обнови потребни донатори, који су већ добрим дијелом пронађени за Шамац, а постоје назнаке да би могли бити пронађени и за Добој и Бијељину.

"Већ имамо донаторе за Шамац и то Владу Србије, како би била изграђена нова школа у Црквинама. Влада Јапана ће радити реконструкцију Основне школе 'Шамац', Влада САД ће извршити реконструкцију Средњошколског центра, док ће Фондација 'Новак Ђоковић' реконструисати Вртић 'Радост', за који је обезбијеђено и 25.000 КМ за опрему и дидактичка средства", казао је Мутабџија.

Према његовим ријечима, наредна школска година у поплављеним школама не би требала да буде доведена у питање.

Помоћ очекују и у Основној школи "Свети Сава" из Добоја, гдје је вода потопила комплетан први спрат па је пријављена штета око 570.000 марака.

"Штета је и већа, али нереално је очекивати да све буде набављено што је некада било. Школа је очишћена и приоритет би било санирати зидове, подове и столарију, како би могао бити унијет намјештај. Све што су наши радници могли да ураде, они су урадили", казала је Дражана Михајловић, директор.

Из Актива директора основних школа са подручја града Бијељина казали су нам како је најтежа ситуација у основној школи у мјесту Бродац, која не може да крене са радом док не буду оспособљене три подручне школе и док не буде исељено становништво које је евакуисано и смјештено у централну школу.

Када су у питању остале основне школе, а које се налазе мимо три града која су најгоре страдала у поплавама, највећу штету претрпјеле су Основна школа "Милош Дујић" из Челинца са штетом од 381.000 КМ, ОШ "Свети Сава" из Новог Града у којој је процијењен губитак од 113.000 КМ и ОШ "Доситеј Обрадовић" из Српца, гдје је штета 100.000 марака.

Што се тиче средњих школа, у Челинцу је на згради Средњошколског центра уочена штета на подовима и опреми од 206.000 марака, а у Средњошколском центру у Шековићима преко 57.000 КМ, док среће нису имали ни у Зворнику, гдје је у Техничком школском центру штета на подовима 49.716 КМ.

Коментари / 0

Оставите коментар