Заврше факултете и остану неписмени

Српски лингвиста Милорад Телебак рекао је да млади ове и претходне генерције нити уче, нити познају граматику и правопис, као и да многи заврше факултете и остају неписмени.

Република Српска 19.06.2014 | 09:50
Заврше факултете и остану неписмени

"Граматика и правопис значајније се изучавају у основној школи, мање у средњој и на факултету, тако да факултетлије забораве на крају и оно што су на почетку знали", појаснио је Телебак на синоћњем представљању језичке комедије "Са смијехом кроз српску граматику" вишеградској публици.

Он је објаснио да је покушао и успио да граматику, за коју кажу да је дрвена мотика, увије у слатку обланду вица и анегдоте и на тај начин је приближи онима који се за њу интересују.

"Језичка комедија `Са смијехом кроз српску граматику` занимљива је, духовита и веома поучна представа са које гледаоци излазе са осмијехом на лицу и сузама у очима", каже Телебак.

За бирократски језик Телебак је рекао "да није језик споразумијевања него манипулације", а да су често "политичари машине које говоре".

Познати лингиста је навео да се на просторима бивше Југославије дјеца рађају као полиглоте, те запитао шта ће Црногорцима српски језик кад имају исти такав.

Оштро се успротивио означавању рода именице код професија и упитао: ако је мушкарац посланик, је ли жена посланица; како ће од ријечи војник, говорник и језичар преводилац написати именицу у женском роду.

Гостовање лингивисте Милорада Телебака у дому културе у Вишеграду организовало је СПКД "Просвјета".

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Нада

19.06.2014 08:26

Засто не посланица и говорница? Једноставно да буду хомоними.Лингвистица. Ако мозе масина за прање веса мозе и зена- војник. На тај нацин би се мозда смањила језицка дискриминација зена.

ОДГОВОРИТЕ