Поплављене општине саме ће запрашивати комарце

Јединицама локалне самоуправе у Републици Српској ће бити достављено средство са којим ће се вршити третман одраслих облика комараца замагљивањем са земље.

Република Српска 18.06.2014 | 19:59
Поплављене општине саме ће запрашивати комарце

Ово је саопштено из Министарства здравља РС-а, након састанка представника тог ресора с градоначелницима и начелницима градова и општина из поплављених подручја РС-а у вези даљег третмана уништавања комараца.

Средства за третман комараца ће већ у току данашњег и сутрашњег дана бити достављена извођачима послова дезинфекције, дезинсекције и дератизације (ДДД).

Ове мјере ће, у сарадњи са јединицима локалне самоуправе, у чијој надлежности је спровођење редовних ДДД мјера, спроводити привредна друштва која су регистрована за ову врсту послова.

Сузбијање ларви и одраслих комараца у ванредним околностима бит ће вршено на територијама 34 општине које су угрожене поплавама, а и обавјештавање јавности о термину извођења третмана вршиће јединице
локалне самоуправе.

Планирајући наредну фазу дезинсекције, третман ларви, Министарство здравља је започело процедуру набавке еколошки прихватљивог биолошког ларвицидног средства, како би исто било спремно за употребу када се стекну услови за његову примјену, саопштено је из тог ресора Владе РС-а.

Још једном подсјећају грађане на препоруке стручног тима да се и домаћинства активно укључе у процес сузбијања комараца, те да сваких седам дана, око своје куће, излију воду из посуда или исуше изворе стајаће воде.

Ово је неопходно јер се циклус размножавања комараца обавља у периоду од осам дана. Такође, препоручује се домаћинствима да сву траву око домаћинства покосе, а да врата и прозоре у кући заштите мрежама.


Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Краљ

18.06.2014 18:18

Струцни тим је дао препоруку ста да ураде градани,али једно су заборавили да казу.Градани повезите сами комарце да влади остану паре а народу комарци.

ОДГОВОРИТЕ