Тегелтија сумња у процјену штете у Федерацији

Министар финансија Републике Српске Зоран Тегелтија изразио је сумњу у процјену износа штете од поплава у Федерацији БиХ од 1,8 милијарди КМ, јер су у посљедњем тренутку почели да пристижу извјештаји са збирним подацима, без процјене на нивоу ентитета.

Република Српска 18.06.2014 | 09:22
Тегелтија сумња у процјену штете у Федерацији

"Неки извјештаји у Сарајеву су у задњем тренутку попримили другачији облик од оног у радним верзијама, али надам се да тако неће бити и са Извјештајем о процјени потреба за санацију и опоравак за БиХ", рекао је Тегелтија синоћ за Радио-телевизију Репубике Српске.

Он је прецизирао да су, према информацијама од недјеље и јуче ујутру, процјене штете у Републици Српској износиле 2,2 милијарде КМ, али да су у послијеподневним часовима почели да пристижу само збирни извјештаји, односно информације без процјене штете по општинама, ентитетима и секторима.

"Невјероватно је да је, према тим процјенама, општина Добој-Југ страдала више од града Добоја и да је у Федерацији БиХ угрожено четири пута више радних мјеста него у Републици Српској, али надам се да ћемо у Сарајеву то успјети да разјаснимо", рекао је Тегелтија.

Он је додао да ће и Република Српска и Федерација БиХ добити међународне кредите и да ће их вратити, али да већи или мањи омјер износа Српској неће опредијелити способност њених власти да је обнове, али да хоће став да ли она има једнак третман у БиХ.

Тегелтија је упозорио да се за објављивање Закона о Фонду солидарности у "Службеном гласнику Републике Српске" чека одлука Вијећа народа и да сваки дан кашњења у усвајању овог закона подразумијева пет до седам дана кашњења у достављању средстава грађанима.

"У овом тренутку Влада Српске све своје послове ради, не чекамо да Вијеће народа потврди закон, али то помјера рокове, јер не можемо да региструјемо Фонд, да именујемо Управни одбор који не може да предложи било какав подзаконски акт, нити емисију вриједносних картица", рекао је Тегелтија.

Говорећи о ребалансу републичког буџета, Тегелтија је навео да ће се морати планирати много више средстава него што је планирано за ову годину да би обезбиједило функционисање фондова пензијског и инвалидског и здравственог осигурања.

Он је упозорио на значајан пад буџетских прихода и значајан раст потреба за финансирањем, као и додатних обавеза за фондове, нагласивши да се ни у једном тренутку не смије довести у питање исплата пензија или здравствена заштита.

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Милојко

18.06.2014 07:43

Ми смо урачунали као штету и пропалу сезону на ЈАХОРИНИ и ко зна шта још, у осталом ЕУ че одредити насталу штету а не ЕНТИТЕТИ, Тегелтија и Никшић. Тако Тегелтија немој се бринути, да ћемо бити закинути, једино ако сумњате и на ЕУ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДПС

18.06.2014 09:05

Највеца стета за РС је сто су лопови попут г. Тагелтије и његове братије на власти.

ОДГОВОРИТЕ
Name

цемер

18.06.2014 11:00

Стварно сте висе преврсили сваку мјеру. Па зар бас за све морате тразити некакве вањске и унутрасње непријатеље. Безвезе се трудите схатили смо да сте неспособни за било ста зато не с..ите.

ОДГОВОРИТЕ