Експлозија на гасоводу у Украјини

Снажна експлозија догодила се данас на гасоводу у Украјини којим се руски гас допрема европским клијентима, а украјински званичници наводе да постоји могућност да се ради о "терористичком нападу".

Свијет 17.06.2014 | 19:31
Експлозија на гасоводу у Украјини

"Разматрамо више верзија догађаја, укључујући главну - чин тероризма", саопштио је вршилац дужности министра унутрашњих послова Украјине АрсенАваков.

"Саботажа гасовода...је још један покушај Русије да дискредитује Украјину као партнера у гасном сектору", рекао је Асаков.

Украјинско министарство енергетике је саопштило да ово "није први покушај терористичког напада на украјински систем за транспорт гаса", подсећајући на две експлозије на гасоводу у западном делу земље које су се догодиле у мају, пренео је Ројтерс.

Гасовод Уренгој-Помари-Ужгород, познатији као Транс-сиберијски гасовод, оштећен је у Полтавској области, саопштила је локална полиција, додајући да, према информацијама којима располаже, нико није повређен у инциденту, навео је АФП.

Руска агенција Итар-Тасс наводи да се експлозија догодила у поподневним сатима и да се напори ватрогасаца на гашењу ватре настављају.

Очевици говоре да се пламен после експлозије дизао до 200 метара увис, јавио је Глас Русије.

Украјинска служба за хитне ситуације је саопштила да се експлозија догодила највероватније због пробијања или губитка притиска у једном од вара гасовода.

Британска агенција је пренела изјаву неименованог званичника из руског гасног гиганта Гаспрома, да експлозија на једном од транзитних гасовода у централној Украјини није прекинула испоруке руског гаса према Европи, јер гас тече паралелним гасоводом, а ово је потврдила и украјинска државна компанија Укртрансгас.

Инцидент се догодио дан пошто је Русија зауставила испоруку гаса Украјини због неплаћених дугова, испоручујући само количине које су платили европски клијенти.

Међутим, експлозија гасовода није прекинула испоруке руског гаса према Европи, јер гас тече паралелним гасоводом, изјавио је данас неименовани извор из руског гасног гиганта Гаспрома.

Коментари / 0

Оставите коментар